Több béna robotot is kirúgtak az állásából

A robotok ugyanolyan béna munkaerők mint bármelyikünk, sőt.

Mióta lehet hallani, hogy a robotoktól félni kell, mert majd elveszik a munkánkat. Nos, talán néhány esetben igaz, hogy gyorsabban és precízebben dolgoznak, de még így is kell egy olyan ember, aki felügyeli azt, hogy mit csinálnak, és vannak viszont a teljesen hétköznapi területek, ahol (egyelőre) hiába próbálkoztak robotokkal, hamar ki kellett őket rúgni. 

Ugyanolyan ügyetlenek

Tavaly nyáron a Knightscope biztonsági robotja például öngyilkosságot hajtott végre, Vagyis hát nem klasszikus értelemben vett öngyilkosság volt ez, hanem szimplán meghibásodott egy kicsit, ennek következtében nem érzékelte, hogy nem kellene a szökőkútba hajtania. Egyébként a Knightscope robotzsarukat több kritika érte, hiszen volt olyan, hogy egyikük áthajtott egy gyereken. Később kiderült, hogyhamisan vádolták meg a Number 13-ra keresztelt robotot, hiszen a gyerek háttal futott, és miközben az őrrobot ki akarta kerülni, ő nekiment. De szintén a Knightscope fejlesztette azt a robotot, ami hajléktalanokat vegzált, és paterolt ki az általa őrzött területről, ami lássuk be valóban nem egy emberbarát cselekedet. 

Hülyeségeket beszélnek

Pepper a japán Softbank cég egyik robotja, aki külföldön vállalt munkát, és egy skót élelmiszerboltban segített a vásárlóknak. Pepper egyébként egy olyan robot, ami első ránézésre rendkívül cuki, és direkt arra fejlesztették, hogy üzletekben tudjon segítséget nyújtani a vásárlóknak, vagy hogy szórakoztassa az egyedül élőket. A 120 centis robot érti a beszédet, és a testébe épített tablet segítségével válaszolgat is. Az edinburgh-i boltban pedig a helyi egyetem diákjai egy chatbotot is fejlesztettek, hogy a Fabióvá keresztelt Pepper a helyieket segítse. Eleinte mindenki örömmel várta, aztán kiderült, hogy Fabio totálisan alkalmatlan a bolti eladói munkára. Ha megkérdezték tőle, hogy merre van a tej, használható információ helyett annyit vetett oda, hogy a hűtőben, de arról már mélyen hallgatott, hogy az merre van, ahogyan azt sem ajánlotta fel, hogy odavezeti a kedves vásárlót. Ugyanez volt, mikor valaki megkérdezte, hogy merre talál borokat. "Az alkoholrészlegen!" - kösz Fabio, sokat segítettél, mondjuk volt, akinek egyáltalán nem is válaszolt, másoknak pedig viccet mesélt, ha már érdemben segíteni nem tudott. Aztán a rábízott kóstoltatást is ellébecolta, az emberek gyakorlatilag észre sem vették, míg ha egy húsvér munkatárs kóstoltatott, akkor sokkal nagyobb volt a siker. Úgyhogy akármennyire is szerették Fabiót a munkatársai, a bolt vezetése végül megvált tőle. 

 Lógnak a munkából

Promobot egy orosz kutatóintézetből szökött meg, miután az egyik kutató elfelejtette bezárni a kaput. Jó, nem nevezhető ez klasszikus lógásnak, mindenesetre Promobotról is kiderült, hogy nem akarja feltétlenül a tudománynak szentelni az életét, sokkal inkább sétálna egyet a szabadban ha jó az idő. Az időközben lemerült robot egyébként az út közepén kisebb közlekedési káoszt okozott, de hamarosan egy mérnök visszakísérte. Mondjuk a Boston Dynamics robotkutyáját teljesen megértenénk ha megszökne, sőt az is fellázadna, hiszen számtalan videóban bántalmazták már őket, legutóbb pedig azt sem engedték meg szerencsétlennek, hogy kimenjen egy ajtón

 Nem ismernek szakmákat

A szabóság nem egyszerű szakma. Olyannyira nem, hogy végül nem vált be az Original Stitch nevű startup törekvése, hogy mesterséges intelligenciát vigyen bele a méretre szabott ruháinak elkészítésébe. Az alapötlet pedig nem volt rossz, a lényege az volt, hogy az ügyfél beküld egy fotót a kedvenc ingéről, a tudomány és technika pedig a kép alapján leveszi a méretet. A Bloomberg újságírói ki is próbálták, de sajnos csalódás lett a vége minden egyes alkalommal, mert vagy túl feszes lett, vagy annyira szűk, hogy be sem tudták gombolni. És mielőtt ezt sokan azzal magyaráznák, hogy biztosan az újságírók híztak meg, azokat el kell szomorítani, hiszen olyan inget is kaptak, aminek túl hosszú lett az ujja. A cég ezért leállította a mesterséges intelligenciás ingrendelést addig, amíg ki nem javítják a hibákat. 

Az űrből is hazaküldik 

Robonaut 2011-ben ment az űrbe, de 2015-ben elromlott és azóta egy sarokban foglalta az egyébként sem túl sok helyet. Igaz, alapvetően tök jól működött, aztán a robotikához annyira nem értő kollégák lábat szereltek rá, és onnantól Robonaut elindult a lejtőn. Vagy nem működött, vagy kiszámíthatlanná vált, aztán már rossz adatokat is küldött, úgyhogy most hazapaterolják, hogy a Földön rendbehozzák a hibáit. 

Egy nap melóba is belebetegednek

Nagy reményekkel indult el a hamburgersütögetések világában Flippy, az első robotikus  húspogácsamenedzser a Pasadenai CaliBurgerben, de eddig csak egy műszakot sikerült lehúznia. A Miso Robotics gyártmányát ugyanis azóta visszaszállították a teremtőjéhez, hogy azok néhány simítást végezzenek rajta annak reményében, hogy több húst tud megsütni, és nem lesznek türelmetlenek a vásárlók. Flippy azt nézi, hogy mi készül előtte a sütőlapon, azonosítja, hogy éppen egy húspogácsát lát vagy egy bucit, és ennek megfelelően fordít a tökéletes pillanatban. Csak ezzel foglalkozik, a szendvicsek összekészítését például tovbbra is emberek végzik. Ha ezt kicsit jobban tudják optimalizálni, akkor máris visszaáll a munkába, igaz csak 11-14-ig lesz műszakban majd egy nap. 

Azért még próbálkoznak

Nyilván mindenki hibázhat és a folyamatos fejlesztéseknek hála előbb-utóbb valóban működni is fognak ezek a szerkezetek, amik egyébként már az olimpián is elindultak. Ott vannak például az LG robotok, amik a reptereken segítenek az embereknek, hogy megtalálják a megfelelő kaput, de ilyennel készült most a Lufthansa is, náluk Josie Pepper válaszolgat a kérdésekre. Őt a központi épületet a szatellit-terminállal összekötő földalatti vasúthoz vezető utaslépcső tetején kell keresni, már ha úgy nem jár mint egyik elődje, amit egy férfi agyonvert.

20180215 PM Pepper im Terminal 2
bernhard huber munich / Lufthansa
Oszd meg másokkal is!
Mustra