Mi a különbség a dezodor és az izzadásgátló között?

Az izzadásgátlók a baktériummezők kiéheztetésére koncentrálnak, a dezodorok pedig lakhatatlanná teszik a hónalj környékét.

A Tech Insidernek a sokakat zavar ejtő téma ellenére sikerült egy már-már cukinak tűnő, hatalmas dezodorokkal megspékelt animációval előállnia az izzadásról és a testszagról. A dezodorok és az izzadásgátlók eltérő hatásmechanizmusát összefoglaló videóból emellett az is kiderül, milyen zöldség fogyasztását érdemes elkerülnie annak, akinek testszagproblémái vannak. 

A dezodor öl!

A dezodorok a hónalj környékén különösen nagy számban megtalálható apokrin mirigyek által kiválasztott fehérjéken és zsírokon élősködő baktériumok kiirtására specializálódtak. A verejtékben lévő fehérjék tápanyagul szolgálnak a baktériumok számára, amelyek így elszaporodnak. Ez eredményezi a kellemetlen testszagot, amely ellen úgy veszik fel a harcot a dezodorok, hogy a triklozántartalmuknak hála túl sós és savas környeztet alakítanak ki a hónaljnál. Az izzadásnak ez persze nem szab gátat, baktériummentesíti viszont a környéket.

Az izzadásgátlók inkább a megelőzésre fókuszálnak

Az izzadásgátlók ezzel szemben a verejtékezés visszaszorítására fókuszálnak inkább, mégpedig úgy, hogy (a sokak által inkább került) alumínium-vegyültekkel tömítik el a verejtékmirigyeket. Ha nincs verejtékezés, nem lesz mit ennie a baktériumoknak, amelyek így szép lassan elpusztulnak.

Ha egyik módszer sem működik, és még mindig bűzlesz, segíthet az is a Tech Insider szerint, ha kevesebb brokkolit és káposztát fogyasztasz. Vagy ha ki sem jössz a kádból. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek