Tudjuk, hogy parkolj a karácsonyi tumultusban

A budapesti közlekedési káoszban már alapvetően is komoly kihívást jelenthet a szabad parkolóhelyek felkutatása. Hát még az ünnepek környékén, amikor ajándékvásárlók hadai özönlik el az utcákat. Ha elborzaszt a gondolat, hogy végeláthatatlan köröket fuss a többi feldúlt autóssal viaskodva, van egy pompás hírünk a számodra: egy nemrég indult ingyenes magyar applikáció fájdalommentesen segíthet át a parkolási krízisen.

Az alkalmazást úgy hívják, hogy Parkl, és azért hasznos, mert a hétköznapi belvárosi autósok elől elrejtett, kihasználatlan parkolóhelyeket teszi elérhetővé. A segítségével ugyanis olyan szállodák és irodaházak garázsaiba is beállhatsz, amelyeket egyébként nem használhatnál.

A Budapesten autózók 30 százaléka ezekben a percekben is parkolóhelyek után kajtat, pedig a különféle intézmények, gazdasági épületek és szállodák parkolóiban rengeteg kihasználatlan hely rejlik. A kifejezetten a belvárosra fókuszáló Parkl ezeket kínálja tálcán neked, miközben végigköveti a teljes parkolási folyamatot: a beépített térképen mutatja meg az elérhető helyeket, felnyitja a parkolóház sorompóját, majd távozásodkor készpénzmentesen, percdíj alapon nyújt lehetőséget a fizetésre.

Parkl alkalmazás
Parkl

A Parkl fejlesztői azt ígérik, folyamatosan bővítik majd a helyszínek listáját. Hamarosan például a társasházak és irodaházak garázsaival egészül ki a kínálat.

Az alkalmazás fejlesztése előtt végeztünk egy felmérést, amelyből kiderült, hogy a belvárosi autósok közel 90 százalékának jelent gondot a parkolás, 44 százalékuk pedig csak kifejezetten nagy nehézségek árán tud helyet találni. Mi ezen szeretnénk változtatni, és megszüntetni a parkolással járó rossz érzést az emberekben – mintha csak a saját garázsunkba állnánk be a belváros közepén is

– mondta el Somogyi Zsolt, a Parkl társalapítója.

A fejlesztők szerint az alkalmazás további előnye, hogy nemcsak leegyszerűsíti a parkolási folyamatot, hanem hosszútávon a belvárosi légszennyezés ellen is tesz, és élhetőbb városi környezet teremt. Használatával csaknem felére csökken a parkolóhely kereséssel elvesztegetett idő, így kevesebb üzemanyag megy kárba és a kibocsátott kipufogógáz mennyisége is redukálódik. A járdán parkoló autók visszaszorulásával pedig a gyalogosok is jól járhatnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra