5 márka, ha magyar szappanra vágysz

Szappant használni megint menő, kézműveset és natúrt pláne. Összegyűjtöttük, hol érdemes körülnézni, ha te is váltanál.

Nemrég feltettük a kérdést, hogy vajon szappannal vagy tusfürdővel jobb tisztálkodni. Nos, a válasz nem olyan egyszerű, attól függ, hogy mi a fontos számunkra. Ha előbbit választjuk, akkor valószínűleg érdemes a kézműves és natúrkészítmények között szétnézni több okból is: egyrészt jobban hirdratálnak, mint bolti társaik, és vélhetően kevesebb esetlegesen káros anyagot tartalmaznak. Ja, és szinte nincs olyan bőrtípus- vagy probléma, amire ne lenne megfelelő készítmény.

A hajtás után felsorolunk pár hazai márkát, hogy könnyebb legyen eligazodni a szappanok világában, ha magadnak vásárolnál, illetve nem tartozol azok táborába, akik elzárkóznak attól, hogy tisztálkodószert ajándékozzanak szeretteiknek vagy ismerőseiknek. 

Amit fontos tudni

Először is röviden arról, hogyan működnek a szappanok: "A szappanok nagy szénatomszámú karbonsavak nátrium- és káliumsói. Ezek a felületaktív anyagok víz hatására negatív töltésű anionra és pozitív töltésű kationra válnak szét. A negatív töltésű rész hosszú szénláncból áll, amely zsírokban oldódik jól, míg a rövid része vízben oldódó vegyületekből, egy úgynevezett karboxilát-csoportból áll. A bőrünkön lévő koszra, zsíros szennyeződésre a szappanmolekulának a hosszú szénláncú, zsírban oldódó vége kapcsolódik, míg a rövid része a víz felé helyezkedik el. Így a kosz és a zsíros szennyeződések a sok-sok szappanmolekula révén feldarabolódnak, majd leoldódnak a bőrfelületről” - nyilatkozta a Díványnak dr. Kriston Renáta bőrgyógyász.

Azt senki nem vonja kétségbe, hogy a szappanok hatékonyan eltávolítják a ránk ragadt koszt, de sokan tartanak attól, hogy szárítják a bőrt, és persze félelmeik nem teljesen alaptalanok. A szappan ugyanis lúgos kémhatású, pH-ja 8-10 között van, ez pedig nem kedvez a bőr savköpenyének. Persze normális esetben pár órán belül visszaáll a savas pH, ami igen fontos, hiszen a bőr így tudja igazán ellátni a feladatait. Azért vannak olyan szakértők, akik szerint fontos, hogy a savköpeny rá legyen kényszerítve a regenerálódásra, és a nem ipari termékek összetételüknek köszönhetően mosakodásnál a vizet és a zsiradékot is pótolják. 

És még valami, amit fontos tisztába tenni. Nem natúrkozmetikum az a sampon, krém vagy bármilyen más kozmetikai termék, amely a kőolajszármazékok vagy a szintetikus anyagok mellett "némi" természetes anyagot is tartalmaz. A natúr termékek olyan arc- és testápolási készítmények, melyek előállításához kizárólag természetes eredetű alapanyagokat (gyógynövény-, zöldség-, gyümölcskivonatok, növényi olajok, fűszernövények, illóolajok, növényi glicerin stb.) használnak, és szintetikus kémiai anyagoktól mentesek. A természetes összetevőket azonban nem biztos, hogy bioelőírások szerint termesztették, így egy natúrkozmetikumban például előfordulhat növényvédőszer-maradék vagy állati eredetű összetevőknél gyógyszermaradvány. Ami pedig a biokozmetikumokat illeti, Magyarországon csak az a termék kaphat ilyen minősítést, amely összetevőinek minimum 95%-a biogazdálkodásból származik, a maradék 5% lehet csupán hagyományos növényi termék.

Hol, mit és mennyiért? 

Hazai szépségápolási, illetve kozmetikai márkákból nincs hiány, és kézműves és/vagy különleges szappanokért sem kell a szomszédba menni. Egyrészt a karácsonyi vásárokban biztosan találunk legalább egy bodegát, ahol szappanokat árulnak, de ha valaki elkerülné a tömegeket, akkor irány az internetes világháló. Íme néhány márka, aminek van internetes webshopja:

Olivia Natural

A márkát Zékány M. Judit alapította bő 10 évvel ezelőtt. A termékek kézzel készülnek 100%-ig természetes alapanyagokból, és a testápoláshoz szükséges összes készítmény megtalálható a kínálatban. A honlapon natúr és kecsketejes natúr szappanok is kaphatóak. A legnépszerűbb ezek közül a gerániumos szappan, ami leginkább száraz bőrre ajánlott, de a pálmaolajmentes HaBaba szappant is kedvelik a vásárlók. Igen, ahogy a neve is mutatja, ezt az érzékeny bababőr mindennapos tisztítására és ápolására fejlesztették ki, de persze felnőttek is használhatják.

Honlap: www.olivianatural.hu

Ár: 690-1190 Ft, 60/90/120g

Szállítás: a márka üzleteiben történő átvétel és 10 000 forint feletti rendelés esetén ingyenes, egyébként 510-990 forint között

Zador

Balaton-felvidéken található Zádor vára, innen kapta a nevét a márka, amit a közeli Pécselyen alapítottak. A családi manufaktúra szappanjai kizárólag természetes eredetű összetevőkkel készülnek hagyományos módszereket és modern eljárásokat ötvözve, és az egyik legfontosabb hozzávaló nem más, mint a hévízi gyógyvíz. Az egyik legkülönlegesebb termék talán a magyar fűszerpaprikával készült, egyébként uniszex szappan, ami ""vérpezsdítő fürdőzést" ígér.

Honlap:  zadorszappan.hu

Ár: 2990 Ft/160 g, csomagok pedig 4230, 5980, és 14950 forintért vannak

Szállítás: 490 Ft, 4 szappan felett ingyenes

A bowl of ZADOR soaps (📸: @thelivingroomboutique)

ZADOR FINE BAR (@zadorofficial) által megosztott bejegyzés,

Adrienne Feller

A márka termékpalletája igen széles, és a tisztálkodás menüpont alatt megtalálhatóak a szappanok is. Összesen öt termék van, és ezek mind másra jók: van, ami nyugtat, van, ami energetizál, vitalizál és egy unisex termék is szerepel a listán. A Hungarian Bath termékcsalád szappanjai magyar termálvízzel, valamint biogazdálkodásból származó olivaolajjal, sheavajjal, pálmaolajjal készülnek, és mint a többi Feller kozmetikumnál, ezek megalkotásában kulcsszerepe volt az illóolajoknak, illetve a virágesszenciáknak.

Honlap:  www.adriennefellerwebshop.hu

Ár: 1943-2591 Ft/155g

Szállítás:  30 000 forint felett ingyenes

A Hungarian Bath szappanok hatékonyan tisztítják a bőrt és a benne lévő különleges olajoknak köszönhetően óvják természetes működését, és persze a lelkedre is hatnak. ❤️🙏🏻 Eugenia: vitalizáló, regeneráló, kényeztető, a pezsdülésre vágyó bőrnek magyar termálvízzel,olivaolajjal, sheavajjal, pálmaolajjal (bio farmról), vadalma virágesszenciával, narancs esszenciával, fahéj-, és szegfűszeg illóolajokkal. 😊 Ventus: hidratáló, harmonizáló, unisex, a benne lévő magyar termálvízzel, olivaolajjal, sheavajjal, pálmaolajjal (bio farmról), rózsafa illóolajjal minden bőrtípusra tökéletes. 👌🏻 Natura: tisztító, nyugtató, puhító,magyar termálvízzel, olivaolajjal, sheavajjal, pálmaolajjal (bio farmról), vadalma virágesszenciával minden bőrtípusra tökéletes. 👏🏻 . . . #mik #ikozosseg #instahun #instadaily #adriennefeller_official #skincare #beauty #beautyproducts #soap #natural #aromatherapy #oil #essence #hungarianbrand #aromaterapia #olaj #esszencia #szepsegapolas #borapolas #szappan #termeszetes

a d r i e n n e f e l l e r (@adriennefeller_official) által megosztott bejegyzés,

Cocoon Manufaktúra

A márkát Siroki Nóra és Baumgartner István alapította Piliscsabán, és a termékeik kifejlesztésében Romhányi Andrea természetgyógyász van a segítségükre. Cocoon Manufaktúra csak és kizárólag ellenőrzött, biogazdálkodásból származó afrikai vajakat, valamint prémium minőségű illóolajokat használ, a hidegen sajtolt olajok az Őrségből származnak, és persze a tartósítószerek is természetesek. A kínálatukban szerepel többek között a zsíros, pattanásos bőrhöz ajánlott citromfűteás szappan, de van levendulás- és szénszappan is. A fürdéshez való termékek mellett kaphatóak náluk testpermetek, hajápoló szerek, ajakbalzsamok, deo- és parfümkrémek, masszázstömbök és testápolók is.

Honlap: cocoonmanufaktura.eu

Ár: 1190 Ft/100g

Szállítás: a Posta MPL futárjával történik 10 000 Ft-ig 950 Ft-os szállítási költséggel, 10 000 Ft felett ingyenesen

@veganfoodfestbp Szezonzáró Vegan Sunday Marketezünk. Gyertek💙 / having a fantastic time at the last Vegan Sunday Market of the season! Come and meet us ! :)))

Cocoon (@cocoon_manufaktura) által megosztott bejegyzés,

Borza Manufaktúra

Akárcsak a legtöbb hasonló manufaktúra, az ő termékeik is növényi alapanyagokból, kézzel, hagyományos eljárással készülnek, és nem tartalmaznak szintetikus összetevőket. A webshopban bőrtípus (érzékeny, normál, száraz) alapján is lehet válogatni a szappanok között, sőt, hatdarabos csomagot is lehet rendelni, és a vásárlóra van bízva, mely termékek válogatja össze.  A natúrszappanok mellett egyébként a márka kínálatában szerepelnek kéz-, ajak- és testápolók, fürdőbombák és krémdezodorok.

Honlap: www.borzaszappan.hu

Ár: 890Ft/100 gr

Szállítás:  ingyenes szállítás 10 000 Ft felett, illetve az adott csomagátvételi pontoknál, egyébként 590-890 forint

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek