Így tárold a tojásaid!

Az ajtóban tárolt ételek a nyitogatás miatt könnyen felmelegszenek, ami a tojások idő előtti megromlásához vezethet.

Igazából ez a legkevésbé ideális hely a tojásaid számára – állítják a tojáselhelyezés mérhetetlen szaktudással felvértezett szakértői. Legalábbis a hűtőn belül, még mindig jobb ugyanis az ajtóban előre elhelyezett, csalogató kis tárolókat használni, mint szobahőmérsékleten tárolni az ovális kis csodákat.

És ha azt mondják ugorj a kútba?!

A Daily Mail szerint ugyanis hiába tűnik magától értetődőnek a beépített tárolók használata, a gyakori nyitogatás miatti hőmérséklet-ingadozás az ajtóban tárolt dolgokat érinti a legnagyobb mértékben, ezért az ott tárolt ételek romlanak meg a leggyorsabban. A témában megszólaló egyik tojáselhelyezési szakértő szerint éppen ezért ajánlott inkább a tojástartókat a hűtő egyik polcán elhelyezni.

shutterstock 615521966

Csak az ajtóba ne

A Brit Tojás Információs Hálózat (The British Egg Information Service) szintén azt javasolja, hogy egyenletes hőmérsékleten, lehetőleg a hűtőben, de ne az ajtóban tároljuk a tojásokat. Szerintük egyébként érdemes arra is ügyelni, hogy az erősebb szagú élelmiszerektől távol kerüljenek elhelyezésre a szagokat gyorsan magukba szívó tojások. Dr. Stuart Farrimond, A főzés tudománya című könyv szerzője szintén azon a véleményen van, hogy érdemes távol tartani a tojásokat a gonosz és csalogató ajtós rekeszektől. Őt ugyanakkor elsősorban inkább az zavarja, hogy az ajtót ért rázkódások destabilizálják a tojásfehérjét, ami megnehezítheti többek között a habcsók készítést is.

Így gondozd a habcsókodat

A szétfolyást megakadályozandó egyébként ő a szobahőmérsékletű tojások mellett törne lándzsát, szerinte ugyanis a buggyantott és a tükörtojás tökéletes kivitelezéséhez is ilyen hőmérsékletű tojásokra van szükség. Hát még a habcsókokhoz. Habcsókot csak szobahőmérsékletű tojásból, hangzik a szakértői utasítás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek