7 trükkös munkahelyi szituáció, és a megoldásuk

Nemet kellene mondanod, ellopták az ötleted, hátba szúrt egy kedves kolléga? Ezekkel a mondatokkal javadra fordíthatod a helyzetet.

Mindenki került már olyan helyzetbe a munka közben, amikor tudta, hogy mit kellene mondani, de valahogy a megfelelő szavak elakadtak út közben, és valami olyasmit sikerült reagálni, amivel csak rontott a helyzeten. Már pedig ez nem szerencsés, ha olyan emberek között történik, akikkel mindennap együtt kell dolgozni, és akkor sem, ha egy ügyfél is szem- és fültanúja az esetnek. Szerencsére vannak olyan mondatok, amelyekkel megmenthetőek az olyan helyzetek, amikor ezt a bénultságot érezzük, a Harvard Business Review össze is szedte ezeket.

1. szituáció: Valaki a te ötletedet adja el sajátként

Biztosan volt már olyan, hogy egy meetingen valami zseniális ötlet jutott eszedbe, ezt megosztottad a többiekkel is, de mérsékelt volt a siker, később viszont valaki szóról szóra megismétle a felvetésedet, és mindenki el volt ragadtatva.

Mit kell mondani? Köszönöm, hogy felhoztad a korábbi ötletemet.

Miért működik? Fontos, hogy higgadt maradj, és ne tűnjön úgy, mintha megsértődtél volna, vagy számon akarsz kérni valakit, és utána szépen részletezheted az ötletet, így bebizonyíthatod a többiek előtt, hogy tényleg te vagy a forrás. 

2. szituáció: Már éppen hazamennél egy fontos magánjellegű program miatt, de megkérnek, hogy maradj még

Nincs frusztrálóbb annál, mint amikor a munkaidő vége előtt pár perccel szól a főnök, hogy van valami sürgős dolog, amit meg kellene csinálni, és nem akarsz rossz munkaerőnek tűnni, de menni kell a gyerekért az óvodába vagy jegyed van a moziba, és így tovább.

Mit kell mondani? Elnézést, már kötelezettségem/programom van.

Miért működik? Ha így fogalmazol, jó esetben nem kérdeznek rá, hogy pontosan mi is az. Ha mégis, lehet azt mondani, hogy olyan elfoglaltságod van, ami már hetek, de legalábbis napokkal korábban leszerveztél, de másnap mindenképpen ezzel a feladattal kezdesz.

shutterstock 582569893

3. szituáció: Egy fontos helyzetben a kollégád dühösen rád támad

Van egy munkatársad, akit nagyra értékelsz, és akivel eddig soha nem volt semmilyen konfliktusod, majd egyszer olyat tesz vagy mond, ami komoly terhet ró a kapcsolatotokra, és ugyan van némi igazság abban, amit mond, de nem kellett volna annyira nyersen fogalmaznia. Mondjuk azt vágja a fejedhez, hogy nehezményezed, hogy éppen nem figyelt oda, amikor valami fontosat mondasz, ő pedig azzal vág vissza, hogy bezzeg mennyi mindenben segített.

Mit kell mondani? Ez nem arról szól, hogy te mit teszel értem, hanem, hogy mit tettél velem.

Miért működik? Nos, fontos leszögezni, hogy ebben az esetben is muszáj megőrizni a hidegvéred, mert ha felcsattansz, akkor annak rossz vége lesz, nem tudjátok lezárni a konfliktust. Jó, mert egy konkrét szituációra fogtok koncentrálni, és remélhetőleg, nem kezditek el felsorolni a múltbeli vétségeket, hanem inkább a jó dolgokat emlegetitek fel.

4. szituáció: Nemet kell mondanod

Nem könnyű nemet mondani egy kérdésre, hiszen attól félünk, hogy ha visszautasítunk egy kérést, akkor nem tartanak majd elég jó csatárjátékosnak, úgy gondolják, hogy nem dolgozunk elég keményen.

Mit kell mondani? Ez egy jó kiindulási pont

Miért működik? Ha kellően lelkesen mondjuk ki a fenti mondatot akkor jó eséllyel elhiszik, hogy nagyon rugalmasak és nyitottak vagyunk, és így nekünk is sokkal nagyobb lesz a mozgásterünk, hiszen hozzátehetjük a saját véleményünket, észrevételeinket.

5. szituáció: Negatív vagy furcsa visszajelezést/értékelést kell adnod valakinek, aki közel áll hozzád

Adott két jó barát, az egyikük feljebb áll a munkahelyi ranglistán, a másikukra pedig sok panasz érkezett, és egyre nagyobb nyomás a felettesén, hogy jelezze a többiek aggályait felé. A helyzet nem egyszerű, hiszen bármennyire is megpróbáljuk pártolni, védeni a nekünk fontos személyt, ő valószínűleg támadásba lendül, és persze elbizonytalanítja az embert abban, hogy megéri-e ez az egész.

Mit kell mondani? Melletted állok, ahogyan egyszer más is megtette értem.

Miért működik? Ha nyugodt és őszinte vagy, akkor a másik fél jobban viseli majd a megfogalmazott kritikát, és ez hosszú távon is nagyon fontos lehet. És nyugodtan indíts egy személyes élménnyel, amikor te voltál olyan szituációban mint ő, így könnyebb lesz adott helyzetben összekapcsolódnotok, és így talán nem azt érzi majd, hogy őt most leszúrták, hanem azt, hogy valaki aggódik érte és/vagy támogatja.

6. szituáció: Meg kell védened magad egy rossz döntéssel szemben

Költözik a cég, és mondjuk a főnökség az alkalmazottak megkérdezése nélkül úgy dönt, hogy te és a kollégáid egy ablaktalan, indokolatlanul kicsi helyiségben fogtok majd dolgozni? Ha valami zavar, és ennek hangot akarsz adni, néha nehéz kifejezni magad, és miközben megpróbálod megfejteni, hogy mi lenne a megfelelő stratégia, túlkomplikálhatod a dolgokat.

Mit kell mondani? Én azt gondolom, Én azt szeretném

Miért működik? Semmiképpen nem szabad némának maradni, kommunikáld egyértelműen, hogy mi a problémád, és ahelyett, hogy dacosan osztogatod parancsokat, próbálj meg érvelni, látsszon, hogy nem zavar, ha egy kényesebb ügyben állást kell foglalnod, lássák rajtad hogy érdekel, hogyan alakul a dolog.

shutterstock 569288584

7. szituáció Egy komoly ügyet kell előtérbe hoznod

A kényes ügyeknél, vegyük csak az egyik legrosszabb esetet, például a szexuális zaklatást, nem midig lehet tudni, hogy a vezetőség vagy a HR-osztály hogyan áll majd az esethez, és benne van a pakliban az, hogy komoly akadályok gördülnek elénk, ami a fizetésemelést vagy a karrierlehetőségeket illeti.

Mit kell mondani? A válaszod jó indok arra, hogy feljebb terjesszem az ügyet.

Miért működik? Azt jelzi, hogy nem tudnak megfélemlíteni vagy elhallgattatni, és kiállsz magadért, és hogy akár ők veszik a kezükbe az ügyet, akár nem, nem lehet majd leseperni az asztalról, és az is az előnyödre válhat, hogy látszik, nyílt kártyákkal játszol.

Éppen állást keresel?

Az allas.hu portál nem a klasszikus álláskeresési rendszerek logikájával működik; azt csoportosítja és súlyozza, hogy a piacon milyen tudást és képességeket keresnek és kínálnak fel az érintett felek. A cég az adatbázisában jelenleg több mint 100 ezer (30 napnál nem régebbi) aktív, munkahely váltásra nyitott álláskeresővel és több mint 6 ezer állást kínáló céggel dolgozik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek