Szükséged van egyáltalán pórustisztításra?

Ne csak a hormonok, a túl sok tisztítás is eredményezhet dugulást, sok esetben tehát érdemes lehet inkább békén hagyni a pórusokat.

A pórusokat alapvetően az elhalt hámsejtek és némi kosz tölti fel, és bár ez a folyamat is meglehetősen idegesítő és frusztráló tud lenni, a valamilyen hormonális változás, bakteriális fertőzés, vagy épp a túlzásba vitt, folytonos arctisztítás miatt tartósan eltömődött, sokszor aknét eredményező apró nyílások jelentik az igazi kihívást. A normálisan működő, de sokak esztétikai érzékét bántó pórusokkal viszont lehet, hogy jobb lenne sokkal kevesebbet foglalkozni – írja a Science Alert. 

Az A-vitamin segíthet

A fülzsírgalacsinokat a hallójáratból jobb esetben észrevétlenül kigurigázó fülhöz hasonlóan a pórusok is öntisztításra berendezkedett jószágok, a legtöbb ember esetében tehát tulajdonképpen nem okozna fennakadást, ha a pórusaikra bíznák a dolgot. A kis csatornák csesztetése ugyanis irritálja a bőrt, a megduzzadt, begyulladt bőrréteg pedig eltömítheti a csatornákat, ami túl nagy nyomást gyakorol az olajtermelő mirigyekre, a meghasadt mirigyek által így a bőrbe kerülő olajok pedig aknét okozhatnak. A gyógyszertárakban kapható mitesszer eltávolító eszközök és a bőrt megnyugtató A-vitamin tartalmú gélek segíthetnek elkerülni mindezt a Science Alert szerint, jó pár olyan arctisztító módszer létezik ugyanakkor, ami többet árt, mint használ.

shutterstock 688606522

Hagyd inkább békén

Kerülendő szerintük többek között a bőr természetes olajait eltávolító forró víz és a gőzölés, a bőrt irritááló dörzsölés és az állandó arcradírozás is, ezek ugyanis mind kiszáríthatják az arcbőrt, ami szükségessé teszi majd egy hidratáló krém gyakori használatát is, további potenciálisan póruseltömítő anyagokat bevonva a folyamatba. A különböző pórustisztító pakolásokkal és tapaszokkal szintén érdemes lehet csínján bánni, hiába távolítják el ugyanis gyorsan és hatékonyan a szennyeződéseket, használatuk után érzékenyebb és sérülékenyebb marad a bőr, egy tisztítás + metrózás kombináció tehát még az eredetinél is rosszabb állapotokat eredményezhet. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek