Veszélyes teljesítménynövelőre és ananászra figyelmeztet a NÉBIH

A kandírozott ananász fogyasztása különösen rizikós lehet gyermekeid számára, mert a benne lévő színezék nagyobb mennyiségben hiperaktivitást okozhat, illetve allergiás reakciót válthat ki.

Egészségkárosító hatású termékekre hívta fel a figyelmet honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az Egyesült Államokból származó "Musclepharm Assault MP" elnevezésű készítményben túl magas nikotinsav-tartalmat mutattak ki, míg a thaiföldi „Mangó ízesítésű ananász” szeletben a megengedett határérték háromszorosát is meghaladó narancssárga színezéket találtak.

A Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Hollandiában és Magyarországon az interneten keresztül kapható táplálékkiegészítőről, amely a leírása szerint növeli az edzési teljesítményt, javítja az állóképességet és a mentális koncentrációt, a német hatóság mutatta ki, hogy veszélyes.

Az analitikai vizsgálat eredménye 178,5 mg nikotinsav/100g, vagyis a 14,5 grammos ajánlott napi mennyiség bevitelével a fogyasztó naponta 25,9 mg nikotinsavat fogyaszt el. Ez jelentősen meghaladja a 10 mg ajánlott napi nikotinsav mennyiséget.

A NÉBIH ezért azt kérte, hogy aki vásárolt az alábbi készítményből, ne fogyassza el azt.

A termék adatai:

  • Megnevezés: Musclepharm Assault MP
  • Márka: ASSAULT MP (USA)
  • Kiszerelés: 184g, 435g, 725g, 1380g
  • RASFF referencia szám: 2016.0080
MSF-25811-1
iherb.com

A Thaiföldről származó mangó ízesítésű kandírozott ananász szelet – amelyből Szlovákiába és Magyarországra is érkezett – a cseh hatóság laboratóriumi vizsgálatán hasalt el. A szakemberek szerint ugyanis a Narancssárga S színezékből (E110) több mint háromszor annyi került bele, mint amennyit a szabályozás engedélyez.

Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló 1333/2008/EK rendelet értelmében a maximálisan megengedett mennyiség kandírozott gyümölcsök és zöldségek esetében 10 mg/kg, ezzel szemben a cseh hatóság 35,1 mg/kg-ot mért a termékben.

A Narancssárga S (E110) színezéket az úgynevezett Azo- vagy Southampton színezékek közé sorolják a Kinolinsárga (E104), Azorubin (E122), Alluravörös (E129), Tartrazin (E102) és a Neukokcin (E124) mellett. Ezek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, nagy mennyiségben viszont már kevésbé: egyes kutatások szerint a gyermekek esetében hiperaktivitást okozhatnak, valamint allergiás reakciókat válthatnak ki. Éppen ezért az Európai Unió területén kötelező figyelmeztető felirattal ellátni minden olyan élelmiszert, amely a hat szín valamelyikét tartalmazza.

A termék adatai:

  • Megnevezés: Mangó ízesítésű ananász (Ananas plátky Mango)
  • Kiszerelés: 250 gramm
  • Tételszám 160481
  • Minőség-megőrzési idő: 2018.12.31.
  • RASFF referenciaszám: 2017.1491
09 26 Mangó
NÉBIH
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek