Úgy használjuk az öblítőt, mintha nem lenne holnap

A magyarok szeretik az illatos ruhát, és nem félnek ezért tenni is. Itt mindent megtudhatsz arról, hogyan mosunk mi!

Régóta gyanús nekünk, hogy a magyarok imádnak mosni, vagy legalábbis nagyon érdekeli őket minden, ami ezzel a házimunkával kapcsolatos. A Nielsen legújabb felmérése pedig megerősítette ezeket a feltételezéseket. A hajtás után elolvashatod, hogy itthon mennyi mosószer és öblítő fogyott az elmúlt egy évben, egészen pontosan 2016. augusztus és 2017. július között, és mennyi pénzt vertük el ilyen termékekre. 

Az adatokból kiderül, hogy a mosószerek közül a folyékony gél és a por állagú mosószerekből fogy a legtöbb: az előbbiből több mint 33 millió liter, míg az utóbbi, ún. hagyományos mosóporból pedig közel húszmillió kilónyi fogyott. A por alapú mosószerek népszerűsége jellemzően csökken. Ugyanakkor nagyon jönnek föl a mosókapszulák: ezek piaca értékben meghaladja a hétmilliárd forintot, ez 8 százalékos növekedés az előző évi azonos időszakhoz képest. A magyarok nyitottak az innovációra, ha a mosásról van szó: az újdonságnak számító mosókendők piaca mennyiségben 32 százalékkal nőtt. A sajátmárkás mosószerekből kevesebb fogyott a tizenkéthavi összevetésben, a teljes kategória mintegy 8 százaléka az övék.

A mosógépbe kukkantva megtudhatjuk azt is, hogy a színes ruhákra specializálódott mosószer a nagy favorit, az értékesítések valamivel több mint felét a színekre áldozzuk. Ugyanakkor a kimondottan fehér vagy fekete mosásokra kifejlesztett termékek iránt is mind nagyobb a kereslet: a magyar fogyasztók tudatosan mosnak.

shutterstock 571658746
Shutterstock

Szeretjük az illatos ruhákat

A vizsgált időszakban mennyiségben hét százalékkal többet, közel negyvenmillió liter öblítőt locsoltunk ruháinkra, ez értékben hat százalékos növekedés, és összesen húszmilliárd forintot hagytunk ott az üzletekben. Jellemzően a közepes, 1 és 2 liter közötti kiszerelésekre voksolunk. Az öblítők esetében is a márkákat preferáljuk, hiszen a teljes kategóriából mindössze hat százalékot visznek el a sajátmárkás termékek.

„A mosószer régóta vezeti a háztartási vegyi áruk slágerlistáját, az öblítő pedig gyakran dobogós” – mondta Rhorer Dávid, a a Nielsen vegyi áruért felelős ügyfélkapcsolati vezetője. „Azt tapasztaljuk, hogy a magyarokat kifejezetten érdeklik az újdonságok, fogékonyak a különféle innovációkra, így a színfogó kendőkre és mosókendőkre is.”

A színfogó kendők iránt egyre nagyobb a kereslet: mennyiségben egyötödével (22%) többet vásároltak belőle a hazai kiskereskedelemben, és értékben is kétszámjegyű növekedést regisztrált a Nielsen kiskereskedelmi indexe.

Ugyanakkor szívesen teszünk be mást is a dobba: a különféle mosószeradalékok forgalma mennyiségben közel negyedével nőtt. Ezek közül a legnépszerűbbek a folyékony és a tablettás adalékok. Mosás után is szeretjük megtartani a jó illatot: az illatpárnák több mint 100 milliós piaca nyolc százalékos mennyiségi növekedést mutat tizenkéthavi összevetésben, a megelőző hasonló időszakhoz képest.

Oszd meg másokkal is!
Mustra