LÁJFHEKK

7 furcsa takarítási praktika, ami működik!

2017. szeptember 13., szerda 17:10

A borotvahab bevethető, ha valaki tényleg ennyire gyűlöli a bepárásodó tükröket, a filteres tea viszont nem igazán hatékony fegyver a lábszag ellen.

A Good Housekeeping Institute mindenki szerencséjére leellenőrizte, működnek-e a furcsábbnál furcsább tippek és praktikák. 11 darab ilyen bizarr megoldást teszteltek le, és bár sajnos nem feltétlenül azok a módszerek bizonyultak működőképesnek, amelyeknek tényleg hasznát is vehetnénk, azért tanulságos kis gyűjtéssel sikerült előállniuk.

1. A tükörre kent borotvahab legendája: IGAZ

Nem csak egy smiley felskicceléséről van szó. Azt az első hallásra igazi városi legendának tűnő praktikát tesztelték le, amely szerint a borotvahabbal lefújt puha ruhával lekezelt tükrök nem párásodnak be. Feltehetőleg kevés habbal kell dolgozni, és az is kérdés, bármilyen állagú borotvahab alkalmas-e a feladatra, mindenesetre úgy tűnik, hogy a csíkozatlan, egyenletesen átsúrolt tükrök tényleg páramentesek maradnak. Hurrá!

shutterstock 614886758

2. Céklafoltok eltávolítása sóval: NEM MŰKÖDIK

Ezzel nem érdemes próbálkozni, a só ugyanis inkább arra jó, hogy konzerválja és megőrizze a vörös foltokat a jövő nemzedékei számára. Inkább a folt nagyjának gyors felitatása, majd egy kevés hideg víz használata javallott, dörzsölés nélkül, ezek után pedig a speciális tisztítószerek használata következik. És az imádság. Az ujjakat és vágódeszkákat befestő céklalé lemosásához viszont jól jöhet egy kevés citromlé, sőt ebben az esetben a dörzsölés is bátorítandó technikának számít.

3. Filteres teát a cipőkbe: NEM MŰKÖDIK

Szárazon persze. Bár tulajdonképpen fölösleges is tovább részletezni a dolgot, ez a módszer ugyanis nem túl meglepő módon teljesen hatástalannak bizonyult.

4. Egy tál ecet vagy szódabikarbóna semlegesíti a cigifüstöt: IGAZ

Működik! Csak két evőkanálnyi ecetet kell a füstös helyiségben hagyni estére, és a füstszag eltűnik. Persze a cigiszag helyét ecetszag veszi át, ami szintén nem a világ legkellemesebb illata. Szódabikarbónával ki lehet küszöbölni, hogy az egyik rossz szagot egy másikkal helyettesítsük, bár sajnos ez a módszer kevésbé hatékony, mint az ecet.

5. Ha limonádét töltesz a vázába, tovább bírják a virágok: IGAZ

Ez is működik, a cukrok és a savas környezet táplálják a vágott virágokat, és segítik a vízfelvételt. A speciálisan erre létrehozott tápanyagok még jobbak persze, de a sima víznél tényleg jobban működik a limonádé.

6. Egy kis ecet a vágódeszkán segít, ha hagymát pucolsz: NEM MŰKÖDIK

A Good Housekeepinges csapat szerint ez a módszer nem bizonyult hatékonynak, az úszószemüveggel és a hagymavagdosás közben fogyasztott kenyérrel ellentétben egyáltalán nem működik.

7. Beszappanozott cipzár: HASZNOS, DE...

Ahogy bármilyen más csúszós matéria, úgy ez is segít természetesen, bár a cipzár fogai közé ragadó szappandarabok nem sok jót ígérnek. Talán egy kis vazelint kéne felvinni arra a cipzárra.

8. Vasald fel egy darab papírra a viaszfoltokat! MŰKÖDIK

Egy viaszfoltos ruhadarab ellen tényleg hatásos lehet a vasaló. A pecsét nagyját érdemes először egy kés tompábbik felével eltávolítani, majd miután a ruha mindkét oldalán elhelyeztünk egy-egy sütőpapír darabot, indulhat is a vasalás. A viasz így könnyedén átjátszható a ruháról a papírra.

9. Banánhéjjal a csillogó bőrcipőkért: NEM MŰKÖDIK

A banánhéj belső oldalát a legendákkal ellentétben nem igazán javallott bőrcipők kifényesítésére használni, ugyanis a szétmálló banánhéj nyomokat hagy a cipőkön, és úgy általában egyszerűen alkalmatlan a feladatra.

shutterstock 601045286

10. Hajspray segítségével eltávolíthatók a tollak és filcek nyomai: IGAZ

A tollak és az alkoholos filcek nyomai valóban eltávolíthatók a kemény felületekről némi hajspray segítségével. A hajspray emellett a vörösborfoltos ruhaanyagok esetében is működőképes fegyver lehet, bár ebben az esetben azért mosószeres utómunkálatokra is szükség lesz.

11. Öblítővel a statikusság ellen: IGAZ

Az elektrosztatikusan feltöltődő műszálas ruhák esetében költségkímélő – és működőképes – megoldás lehet, ha egy külön erre a célra beszerzett spray helyett egy kevés öblítőt önt valaki a tenyerébe és végigsimítja vele a feltöltődő ruhák felületét.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta