7 furcsa takarítási praktika, ami működik!

A borotvahab bevethető, ha valaki tényleg ennyire gyűlöli a bepárásodó tükröket, a filteres tea viszont nem igazán hatékony fegyver a lábszag ellen.

A Good Housekeeping Institute mindenki szerencséjére leellenőrizte, működnek-e a furcsábbnál furcsább tippek és praktikák. 11 darab ilyen bizarr megoldást teszteltek le, és bár sajnos nem feltétlenül azok a módszerek bizonyultak működőképesnek, amelyeknek tényleg hasznát is vehetnénk, azért tanulságos kis gyűjtéssel sikerült előállniuk.

1. A tükörre kent borotvahab legendája: IGAZ

Nem csak egy smiley felskicceléséről van szó. Azt az első hallásra igazi városi legendának tűnő praktikát tesztelték le, amely szerint a borotvahabbal lefújt puha ruhával lekezelt tükrök nem párásodnak be. Feltehetőleg kevés habbal kell dolgozni, és az is kérdés, bármilyen állagú borotvahab alkalmas-e a feladatra, mindenesetre úgy tűnik, hogy a csíkozatlan, egyenletesen átsúrolt tükrök tényleg páramentesek maradnak. Hurrá!

shutterstock 614886758

2. Céklafoltok eltávolítása sóval: NEM MŰKÖDIK

Ezzel nem érdemes próbálkozni, a só ugyanis inkább arra jó, hogy konzerválja és megőrizze a vörös foltokat a jövő nemzedékei számára. Inkább a folt nagyjának gyors felitatása, majd egy kevés hideg víz használata javallott, dörzsölés nélkül, ezek után pedig a speciális tisztítószerek használata következik. És az imádság. Az ujjakat és vágódeszkákat befestő céklalé lemosásához viszont jól jöhet egy kevés citromlé, sőt ebben az esetben a dörzsölés is bátorítandó technikának számít.

3. Filteres teát a cipőkbe: NEM MŰKÖDIK

Szárazon persze. Bár tulajdonképpen fölösleges is tovább részletezni a dolgot, ez a módszer ugyanis nem túl meglepő módon teljesen hatástalannak bizonyult.

4. Egy tál ecet vagy szódabikarbóna semlegesíti a cigifüstöt: IGAZ

Működik! Csak két evőkanálnyi ecetet kell a füstös helyiségben hagyni estére, és a füstszag eltűnik. Persze a cigiszag helyét ecetszag veszi át, ami szintén nem a világ legkellemesebb illata. Szódabikarbónával ki lehet küszöbölni, hogy az egyik rossz szagot egy másikkal helyettesítsük, bár sajnos ez a módszer kevésbé hatékony, mint az ecet.

5. Ha limonádét töltesz a vázába, tovább bírják a virágok: IGAZ

Ez is működik, a cukrok és a savas környezet táplálják a vágott virágokat, és segítik a vízfelvételt. A speciálisan erre létrehozott tápanyagok még jobbak persze, de a sima víznél tényleg jobban működik a limonádé.

6. Egy kis ecet a vágódeszkán segít, ha hagymát pucolsz: NEM MŰKÖDIK

A Good Housekeepinges csapat szerint ez a módszer nem bizonyult hatékonynak, az úszószemüveggel és a hagymavagdosás közben fogyasztott kenyérrel ellentétben egyáltalán nem működik.

7. Beszappanozott cipzár: HASZNOS, DE...

Ahogy bármilyen más csúszós matéria, úgy ez is segít természetesen, bár a cipzár fogai közé ragadó szappandarabok nem sok jót ígérnek. Talán egy kis vazelint kéne felvinni arra a cipzárra.

8. Vasald fel egy darab papírra a viaszfoltokat! MŰKÖDIK

Egy viaszfoltos ruhadarab ellen tényleg hatásos lehet a vasaló. A pecsét nagyját érdemes először egy kés tompábbik felével eltávolítani, majd miután a ruha mindkét oldalán elhelyeztünk egy-egy sütőpapír darabot, indulhat is a vasalás. A viasz így könnyedén átjátszható a ruháról a papírra.

9. Banánhéjjal a csillogó bőrcipőkért: NEM MŰKÖDIK

A banánhéj belső oldalát a legendákkal ellentétben nem igazán javallott bőrcipők kifényesítésére használni, ugyanis a szétmálló banánhéj nyomokat hagy a cipőkön, és úgy általában egyszerűen alkalmatlan a feladatra.

shutterstock 601045286

10. Hajspray segítségével eltávolíthatók a tollak és filcek nyomai: IGAZ

A tollak és az alkoholos filcek nyomai valóban eltávolíthatók a kemény felületekről némi hajspray segítségével. A hajspray emellett a vörösborfoltos ruhaanyagok esetében is működőképes fegyver lehet, bár ebben az esetben azért mosószeres utómunkálatokra is szükség lesz.

11. Öblítővel a statikusság ellen: IGAZ

Az elektrosztatikusan feltöltődő műszálas ruhák esetében költségkímélő – és működőképes – megoldás lehet, ha egy külön erre a célra beszerzett spray helyett egy kevés öblítőt önt valaki a tenyerébe és végigsimítja vele a feltöltődő ruhák felületét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek