Bevezetés a sminkszivacsok világába

Annyi van mint csillag az égen, de melyik mire jó és hogyan kell használni.

A szivacsot azért találták ki, hogy magába szívja a felesleges alapozót vagy amivel éppen használjuk, és ne kerüljön belőle több az arcunkra, mint ami indokolt, és jól, egyenletesen, foltmentesen oszlassa el azt rajtunk. De hogy kell kiválasztani a megfelelőt? A cél szentesíti az eszközt, vagyis méret és alak alapján érdemes ezeket osztályozni. A nagyobb, kerekded szivacsokat akkor ajánlják, ha nagyobb felületre akarjuk felvinni az alapozót, a kisebb, szögletesebb szivacsokat pedig a finomabb részletekhez, mint például a szemünk alatti rész vagy a pattanások eltüntetése – írja a Style Caster.  

És hogyan kell használni ezeket? A minél egyenletesebb eredmény érdekében érdemes bevizezni a szivacsot egy kicsit. Ha folyékony terméket használsz, akkor nyomj egy keveset az egyik kézfejedre (lehetőleg ne a dominánsra), mártsd bele óvatosan a szivacsot, majd vidd fel az arcodra, de húzd rajta végig, hanem óvatosan, de alaposan nyomogass rá. Ezt egészen addig folytasd, amig tökéletesen nem fedi a bőröd. Végezetül menj át még egyszer az arcodon a szivaccsal, de úgy, hogy már nem mártod bele a termékbe.

Az öt leggyakoribb baki

1. Ha koszos szivacsot használsz. Egy szivacs hónapokig is kibírja csere nélkül, de ehhez minden alkalom után meg kell tisztítani, aminek részben az az oka, hogy minden könnyebben megtelepszik rajta, másrészt az állagának sem tesz jót, és nem lesz majd olyan szép a végeredmény.

2. Ugyanazt a szivacsot használod minden termékhez. Ahogy korábban is írtuk, azért kapni ezeket annyi méretben és formában, mert mindegyik másra jó. Erről a későbbiekben részletesebben is írunk.

3. Az ár a döntő szempont. Oké, ez is csak egy fogyóeszköz, minek rá komolyabb összeget áldozni, ugye? Nos, azért, mert az olcsóbbak, amiket általában összecsomagolva kapni, nem elég nagyok és vastagok, és a felszívóképességük sem az igazi, így nem tudod velük olyan egyenletesen eloszlatni a sminked.

4. Mindig benedvesíted. Ha totális fedésre van szükséged, akkor hagyd ki ezt a lépést, meg úgy általában akkor is, ha por alapú termékeket használsz.

5. Erőteljes mozdulatokkal viszed fel az alapozót, highlightert, stb. Ha hosszú éveken keresztül ecsetet használtál, akkor lehet, hogy nehéz lesz átszokni a szivacsra. És persze a szokásos mozdulatok is működhetnek, csak nem lesz olyan szép a végeredmény. Jó, a finom nyomkodás időigényesebb, viszont megéri - olvasható az amerikai Glamour cikkében.

Hogyan tisztítsam?

Mert ugye azt senki nem vitatja, hogy erre szükség van. Egy szivacsot nagyjából három hónapig lehet használni, és érdemes minden alkalom után megtisztítani. Sokan sampont vagy különböző arctisztító termékeket használnak erre a célra, de persze a szakértők szerint érdemes beszerezni egy direkt sminkszivacsokhoz kifejlesztett folyadékot. Lehet, hogy nem ez a legolcsóbb megoldás, de érdemes biztosra menni. 

Ha lusták és/vagy feledékenyek vagyunk, akkor az amerikai Glamour szakértői a következőket ajánlják: áztassuk be szappanos vízbe a szivacsot, kicsit meg is lehet nyomogatni, hogy jól átjárja a folyadék, majd ha úgy érezzük, hogy elég tiszta, öblítsük át tiszta vízben, és hagyjuk megszáradni. Ha valaki egyszerre több szivaccsal is rendelkezik, és elég bátor, akkor azt is megteheti, hogy beteszi azokat egy mosózsákba, majd bedobja őket a gépbe, persze megfelelő mosószerrel együtt, különben nem sok értelme van az egésznek. Utána ebben az esetben is szárítás következik.

És ne feledjük, a koszos és nedves szivacsokat nem érdemes a neszesszerben tartani, mert bepenészedhetnek. 

A klasszikusok és az újdonságok

A korongalakú szivacsokat a púderekhez találták ki, lehet persze más termékekkel is próbálkozni, de nem annyira érdemes. Ebből vannak vastagabb, ovális fajták is, amelyeket krémes alapozókhoz ajánlanak, de folyékony vagy stiftes verziókhoz is használhatjuk. Az InStyle szerint, ha valaki nem szereti a nagyobb, cseppalakú szivacsokat, akkor ezzel kiválthatja őket.  

Ide tartoznak a háromszög alakú szivacsok, melyek elvileg elvégzik a feladatot, amire kitalálták őket, vagyis az alapozók felviteléhez, meg olcsóak is, csak nem elég precízek, és nehéz velük egyenletesen eloszlatni a dekorkozemtikumokat. Szakértők szerint az utóbbi problémán állítólag picit segít, ha benedvesítjük a szivacsot. 

A cseppalakú szivacsot szinte mindenre lehet használni a lekerekített aljának és a csúcsos tetejének köszönhetően. A használat előtt egyébként érdemes vízbe áztatni, majd kinyomogatni belőle a nedvességet. 

* Soft as a cloud * Nothing better than a fresh blender #borntoblend

beautyblender (@beautyblender) által megosztott bejegyzés,

Az ujjbábra emlékeztető szivacsot az olyan részletekhez ajánlják mint például a szemzug vagy az orr oldalai. 

Peace & beauty... #TheMakeupBullet #TMuB @nonny_makeup

The Makeup Bullet (@themakeupbullet) által megosztott bejegyzés,

Nem klasszikus értelemben vett szivacs, hiszen nem lyukacsos a szerkezete, ezért nem szívja be a kozmetikumokat, így ha nem szeretsz pazarolni, akkor ez jó választás lehet. Előnye még, hogy sokkal jobban felveszi az arc formáját , és persze könnyebb tisztítani is. 

A két csúcsot az apró hibák eltüntetéséhez ajánlják, az oldalával pedig a homlokon és az orcán lehet serénykedni. A bemélyedést pedig állítólag azért tették rá, hogy az ujjaink tiszták maradjanak. És miért fekete a színe? Mert csak. 

A rombusz alakú szivacsot az alakja és anyaga miatt a púderezéshez kell használni, akár lazább, akár tömörebb halmazállapotú termékről van szó. 

A gyémántalakú szivacsnak a hegyét pattanásoknál lehet használni, a nagyobb lapocskáit a homlokhoz és az orcához, a kisebbeket pedig kontúrozáshoz. 

Surround yourself with diamonds. ** (@plasticdiaries) #RealTechniques #treatyourself

Real Techniques (@realtechniques) által megosztott bejegyzés,

Ez egy igazi multifunkcionális szivacs: a hegyét a különböző bőrhibák eltüntetéséhez ajánlott használni, a domború oldalát az árnyaláshoz, a ferde alj széleit pedig kontúrozáshoz vagy highlighter felviteléhez.

The face + body sponge showing off its sizeable status. (@the.rebel.rouge) #ExposeYourEdge

Real Techniques (@realtechniques) által megosztott bejegyzés,

Kontúrozáshoz ajánlják, a hegyes végével kell felvinni a sminket, az oldalával lehet szépen összekeverni a különböző árnyalatokat az arcon, a lapos aljjal pedig el lehet végezni az utolsó simításokat, hogy szép és egyenletes legyen a végeredmény. 

@theldndiaries playing with the new miracle contour sponge! Who else is using the new makeup sponges to #ExposeYourEdge? ** #RealTechniques

Real Techniques (@realtechniques) által megosztott bejegyzés,

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek