Fagyott a csirke, de gyorsan kell kaja? Nem gond!

Bármikor kapitulálhatsz például, és beszerezhetsz egy frissen sült grillcsirkét az olvasztgatás helyett.

Ha elfelejtetted előző nap a fagyasztóból a hűtőbe költöztetni a csirkét, és a kitchn szerzőjéhez hasonlóan te is rettegsz a magukat az USA Mezőgazdasági Minisztériuma szerint leginkább 4.5 és 60 °C között elemükben érző baktériumoktól, még mindig fürdethetsz hideg vízben csirkét. Csak ne felejts el 20 percenként fürdővizet cserélni. 

Ne tárold a mosogatógépben!

Ha ugyanis a nyers hús hőmérséklete tartósan a már említett hőmérséklethatárok között mozog, a húsban megtalálható baktériumok száma nagyjából 20 perc alatt megduplázódhat, egy jó szalmonellát vagy liszteriózist pedig már valószínűleg nem éri meg beszerezni csak azért, hogy tarthassuk magunkat az eredeti vacsoratervhez. Az amerikaiak figyelmeztetése egyébként arra is kiterjed, hol tilos olvasztani: nem ajánlott a csirkénket a garázsban, az autóban, a mosogatógépben (?), sőt a konyhapulton sem felolvasztani.

shutterstock 444839938

Fejsze, motorfűrész

A lezárt, bezacskózott csirkét ehelyett hideg és 20-30 percenként lecserélt vízben ajánlott szerintük felolvasztani, a meleg víz használatától azonban ilyenkor is fontos eltekinteni. Ehelyett inkább a lassan felengedő csirkék bonthatóvá váló részeinek lefűrészelésével, és a megkaparintott koloncok sütőbe dobásával dolgoznak az ijedősebb amerikaiak. Vagy pedig fejszével néhány már kezelhetőbb méretű darabra vágják a csirkéjüket, és még fagyott állapotban bevágják a sütőbe. Ez is működőképes módszer lehet ugyanis, bár érdemes a csirkét/csirkedarabokat egy kisebb zöldséghalomra helyezni ilyenkor, vagy egy rácson elhelyezni, hogy egyenletesen lesülhessen a hús. Ja és persze tovább is tart így a dolog, úgy 50 perccel érdemes ilyenkor tovább sütni a húst. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek