8 kaja, amivel túlélheted az apokalipszist

Mézes rizs, cukorral, sóval és ecettel! Terülj, terülj, asztalkám!

Az Antarktiszon talált, egy 1911-ben arra járó expedíció által hátrahagyott gyümölcskenyér persze valószínűleg nem nézne ki ilyen jól, ha Magyarországon találta volna ki valaki, hogy 107 éven keresztül őrizgetni fogja a nagyi sütijét, szerencsére azonban van 1-2 olyan étel, ami akkor is évekig fogyasztható marad, ha nem áll rendelkezésünkre egy kontinens méretű mélyhűtő. Már amennyiben a Science Alert cikkéhez hasonlóan mi is hajlandóak vagyunk ételként tekinteni a cukorra és a sóra.

1. Méz

Archeológusok viszonylag gyakran akadnak többezer éves mézes csuprokra, amelyeket egyiptomi sírokba helyeztek annak idején a gondos temetkezési vállalkozók. A halottak mellé helyezett méz a tudósok szerint sok esetben 3000 év után is ehető állapotban bukkan elő a sírokból, ami leginkább a méz alacsony víztartalmának és magas cukortartalmának, na meg egy kevés hidrogén-peroxidnak köszönhető. Mindez az eredményezi, hogy a baktériumok nem igazán találnak fogást a mézen, ami így kikristályosodik ugyan, de ehető marad.

shutterstock 263002952

2. Szárított hüvelyesek

A mézhez hasonlóan a többi étel esetében is segít, ha kiszárítjuk őket, azaz csökkentjük a víztartalmukat és növeljük a bennük található cukor mennyiségét. Ez megnehezíti a baktériumok és a penész dolgát, a hüvelyesek esetében pedig azt jelenti, hogy amennyiben megfelelően lezárjuk a tárolóedényünket, évekig megbízható fehérjeforrásra tehetünk így szert, ami bizony jól fog jönni atomkatasztrófa esetén.

3. Szójaszósz

A szójaszósz meglehetősen magas sótartalma és az erjesztés során végbemenő folyamatoknak köszönhetően szintén rendkívül hosszú ideig elállhat, kérdés persze, hogy lesz-e mihez felhasználni a kedvenc ételízesítőnket.

4. Fehér rizs

Egy 30 éves rizsadagokból álló konzervgyűjteményt már lezsűriztek 2013-ban, méghozzá meglepően jó eredményekkel: a leforrázott rizs adagok közül egy kivételével mind átment a teszten, az ázsiai ízek kedvelői tehát máris viszonylag jól állnak, vannak hüvelyeseik, van szójaszószuk, és van rizsük is.

shutterstock 356947598

5. Ecet

Az ecet erjesztése során létrejött savas környezet miatt a különféle ecetfélék szintén képesek ellenállni a baktériumok ostromának, bár elképzelhető, hogy a színük és az ízük megváltozik egy kicsit az idő múlásával. Uborkasaláta?

6. Étcsoki

Ha nem nagyon tartalmaz tejet, az étcsoki is jó sokáig eláll, bár néhány év után a masszában megtalálható zsír a felszín közelébe vándorol, ami egy fakó, már-már penészre emlékeztető réteg formájában jelenik meg a csokin. Ez azonban nem jelenti azt, hogy meg is romlott az édesség, csak azt, hogy megöregedett egy kicsit.

shutterstock 184690850

7-8. Cukor és só

Nem véletlen, hogy eddig is jó pár magas cukor vagy sótartalmú étel és alapanyag került a Science Alert listájára, a cukor és a só ugyanis elvonja a vizet a tartósítani kívánt ételektől, ezért általában a szárított, aszalt vagy sózott termékek azok, amelyek a legtovább kitartanak, ha csak szobahőmérsékletű ételek állnak az ember rendelkezésére. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek