LÁJFHEKK

Tényleg megeszi a ruhamoly a ruháidat?

2017. augusztus 27., vasárnap 11:30

A felnőtt ruhamolyok már nem jelentenek közvetlen veszélyt a kedvenc kasmír kardigánodra, a lárvák viszont egy tankon is átrágják magukat, hogy élelemhez jussanak.

A kifejlett ruhamoly, azaz a Tineola bisselliella nem rendelkezik szájjal, ezért közvetlenül csak úgy tehet kárt a ruhákban, ha egy összecsavart újság közbenjárása révén erőszakos halált hal a kérdéses szövetek felületén. A ruhamoly ugyanis nem fecsérli az idejét étkezésre, és egészen a haláláig kizárólag a szaporodással foglalkozik. A szaporodást és peterakást viszont nem árt, ha foggal-körömmel megpróbáljuk megakadályozni. A Today I Found Out videójából kiderül mit tudnak a szájszervvel nagyon is rendelkező ruhamoly lárvák. 

A természet csodái

A lárvák ugyanis gyakorlatilag bármilyen természetes szövetből képesek kivonni a számukra kifejezetten értékes keratint, nem kímélik tehát sem a selymet, sem a kasmírt, de még az állati szőrt és a port is szívesen elfogyasztják. Ebben pedig a műszálas ruhák sem képesek megakadályozni őket, a műanyagot ugyanis nem szeretik ugyan, de szívesen átrágják magukat az ilyen anyagokon is, csakhogy hozzáférhessenek a kedvenc bundájukhoz. A szöveteket használják a lárvák egyébként a bábhoz is, amikor begubóznak, tehát ha kilyukad valakinek a kedvenc pólója, vigasztalhatja magát azzal, hogy abból szorgos moly mérnökök építettek házat.

Ragadjon mindenki lángszórót!

Amennyiben egyébként a túlélésre alkalmatlan időjárási feltételek megteremtésével kívánja valaki felvenni a harcot a molyokkal, nem árt tudni, hogy a lárva és a peték kiirtásához 50 °C-nál is nagyobb hőmérsékletre lesz szükség, a dögök ruhával együtt való lefagyasztása esetén pedig -8 foknál is nagyobb hidegre lesz szükség.

Hatékony módszer lehet egyébként a molyok ellen a ruhatár szárazon és tisztán tartása is, a lárváknak ugyanis némi nedvességre is szüksége van az életben maradáshoz, a peték lerakásakor éppen ezért a nedves, nyirkos helyeket keresik ki a ruhamolyok.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta