11 konyhai trükk tésztafőzéshez

Zanza!

Unod, hogy egyfolytában a tűzhely mellett kell ácsorognod, amíg elkészül a tészta? Mutatunk pár új módszert, hogy ne őszülj bele a főzésbe.

A tésztafőzés nem nagy ördöngösség – gondolhatod. Csak bedobod a tésztát a lobogó, sós vízbe, megkevergeted, kivárod, amíg készre fő, aztán leszűröd. Létezik ugyanakkor néhány trükk, amelyet megfontolva mesterszakácsi kvalitások nélkül is hatékonyabb lehetsz a konyhában, úgy, hogy közben másra fordíthatod értékes idődet. Ezekből a BuzzFeed kreált egy összeállítást, amit olvasva a konyhaművészetben jártasak közül talán a szívükhöz kapnak érthető módon, de azért számukra is van néhány tippünk. 

1. Ha sütőbe tennéd a tésztát, előtte áztasd be!

Így teljesen kiválthatod a vízforralást. Áztasd a tésztát sós vízben 30 percen át, és mehet is a sütőbe. A szisztéma a lasagnénál is alkalmazható, így elkerülheted, hogy a tésztalapok előfőzésével kelljen vesződnöd.

sub-buzz-3529-1502209493-10
Fotó: seriouseats.com

2. Ha nem, akkor is

Ha mégsem teszed be a sütőbe, csak megfőznéd, az áztatás szintén célravezető lehet. A tésztát másfél óra tedd vízbe, majd egy percen át forrald. Ezzel olyan tökéletes „al dente” állagot kaphatsz, aminek láttán Jamie Oliver is elismerően csettintene.

sub-buzz-10110-1502212504-5
Fotó: food52.com

3. Főzz a szószban!

Szereted, amikor a tészta teljesen átveszi a szósz ízét? Akkor most nagyon figyelj! Ha a tésztát a szószban főzöd, biztosíthatod, hogy a lehető legtöbb ízt vegye fel. Próbáld ki egy krémes szósszal, utána nem is akarod majd máshogy csinálni.

4. Mikrózz!

Ennek a módszernek főleg a diákok és a megrögzött agglegények fognak örülni. Egyszerűbb nem is lehetne: helyezd a tésztát egy mikrobiztos tálba, öntsd nyakon hideg vízzel, majd 10 percen át melegítsd. Igen, tényleg ennyi az egész.

anigif sub-buzz-18932-1502210776-1.gif
Fotó: Youtube.com

5. Turbózd fel sajttal!

A mikrós stratégia folytatásaként adj egy fél csészényi cheddar sajtot és ugyanennyi tejet a tésztához. Egy hosszú nap végén így különösebb energiaráfordítás nélkül juthatsz finom sajtos tésztához.

sub-buzz-4513-1502210205-1
Fotó: kirbiecravings.com

6. Használj hideg vizet!

Ezért a trükkért Alton Brown tévés séfnek kell köszöneted mondanod. Ő nem vesztegeti az idejét azzal, hogy felforraljon egy nagy lábosnyi vizet. Helyette inkább hideg vízben főz. Ha megfontolod a tanácsát, úgy lődd be a vízmennyiséget, hogy ellepje a tésztát. Amint forrni kezd, csupán néhány percig szükséges várnod, és ehetsz is.

sub-buzz-8939-1502211743-2
Fotó: Getty Images

7. Keress egy serpenyőt!

Hogy még több időt spórolhass, keress egy lapos serpenyőt, töltsd fel hideg vízzel, majd a tésztát magas hőmérsékleten főzd készre. Csak pár percig tart, mégis príma al dente állagot eredményez.

anigif sub-buzz-2315-1502212101-1.gif
Fotó: Youtube.com

8. Töltsd fel a mélyhűtőt!

Egy fárasztó munkanap- vagy hét után képtelen vagy nekiveselkedni a sütés-főzésnek? Ebben az esetben gondolkozz előre! Fozz meg egy jó nagy pakk tésztát, oszd fel kisebb adagokra, aztán fagyaszd le. Ezután mindössze annyi dolgod marad, hogy megmikrózd, vagy a kiszemelt szószban melegítsd fel, ha megéhezel. 

sub-buzz-3624-1502213941-9.png
Fotó: momables.com

9. Ismerkedj meg a lassú főzővel!

Nevükkel ellentétben a slow cooker, vagyis lassú főzőedények nem is olyan lassúak, ha tésztát főzöl bennük. Fél óra is elegendő, hogy célba érj – ezalatt a tészta a szószban puhul meg.

sub-buzz-17153-1502215679-1
Fotó: number-2-pencil.com

10. Vesd be a kuktát!

Bányászd elő a konyhaszekrényből a nagyid kuktáját, vagy haladj a korral, és szerezd be az elektromos változatát. Már csak azért is, mert megfelezheted vele a főzési időt. További előnye, hogy a kevergetés terhét is leveszi a válladról.

sub-buzz-18249-1502217710-4
Fotó: Getty Images

11. Főzz úgy, mintha rizottót készítenél!

A kisebb méretű tésztákkal, mint a ditalini vagy az orzo, pont ugyanúgy kell eljárnod, mintha rizottót készítenél. Itt van hozzá egy kitűnő recept.

original-grid-image-21187-1502227040-3
Fotó: halfbakedharvest.com

+1 Egyél

Jó étvágyat kívánunk!

Tészta alapszabályok

Gianni Annoni, a Pomo D'oro Étterem lelke és Alessandro Manna, a Casa Pomo D'oro séfje a pennék tesztjénél volt a segítségünkre. Most pedig a te segítségedre lesznek, mert elmondták, hogy milyen irányelveket érdemes betartanod, ha úgy szeretnél tésztát enni, mint egy igazi olasz.

  • Mindig forrásban lévő vízbe tedd a tésztát, bár a legideálisabb akkor lenne, ha 93-95 fok között van.
  • Fontos, hogy kellő mennyiségű vízben főzd ki a tésztát, mert egyébként nyálkás lesz.
  • A tésztát tengeri sóban, lehetőleg nagyszemű sóban főzd ki.
  • Nem kell olivaolaj a vízbe, kivéve, ha lasagnét készítesz.
  • Újraforrás után kicsit vedd lejjebb a hőmérsékletet, és akkor nem fut ki a víz.
  • Ha végeztél a főzéssel, tegyél félre egy kis főzővizet. Ez jó lesz a szószra vagy az újramelegítésre.
  • Ahogy elkészülnek, a penne, spagetti, fussili, tagliatele, lasagne és canelloni tészták azonnal mehetnek a serpenyőbe a szósz mellé összekeverve.
Blogmustra