LÁJFHEKK

Így szúrhatod ki, ha valami nem stimmel a boroddal

2017. augusztus 17., csütörtök 18:16

Kacérkodsz a gondolattal, hogy felbontsd a bort, ami ballagásod óta a szekrény tetején kallódik? Arra már jó eséllyel keresztet vethetsz! Elmondjuk, legközelebb mit csinálj másként, és beavatunk, mire figyelj, hogy soha ne kelljen megtapasztalnod az egérpisi ízét.

A bor természetes fejlődése során bizony előfordulhatnak olyan elváltozások, amelyek nem tartoznak szükségszerűen a folyamathoz, ráadásul érzékszerveid számára sem nyújtanak túlzottan kellemes élményt. A rendellenességeket két nagy csoportra, borhibákra és borbetegségekre oszthatjuk. Ezekről a Szupermenta, a NÉBIH hivatalos terméktesztoldalán találtunk egy összefoglalót. A hajtás mutatjuk a lényeget, majd a borok tárolásához is adunk néhány hasznos tippet. 

Borhibák

Ebbe a csoportba azokat az elváltozásokat soroljuk, amelyek kémiai, illetve fizikai-kémiai úton keletkeznek – általában valamilyen technológiai hibából vagy gondatlanságból fakadóan. Jellegüket tekintve nem fertőzőek, de kezelés nélkül megmaradnak a bor íz-, illat- és színvilágában, elég kedvezőtlenül befolyásolva élvezeti értéküket.

 • Feketetörés: Savszegény típusoknál jelentkezhet. A borban lévő vas oxidációja során oldhatatlan csapadék képződik, ami kiválik. Szemmel látható jele, hogy a bor kékesfekete színűvé, zavarossá változik.

 • Fehértörés: Szintén a savszegény (lágy) borokat sújtja. A vas ilyenkor oldatlan, piszkosfehér színű, púderszerű csapadék formájában csapódik ki.

 • Zavarosodás: Főleg az első fejtés után fordul elő, de néhány hét alatt többnyire letisztul. Ha mégsem, akkor inkább mutasd meg a bort egy hozzáértőnek, mielőtt benyakalnád.

 • Seprőíz: A gyengébb minőségű, főként savszegény borok esetében, magasabb hőmérsékletű pincékben fordulhat elő, amikor a kierjedt bor sokáig marad a seprőn (vagyis az első fejtést későn végzik el).

 • Dugóíz: Palackozott boroknál tapasztalható. Jogosan szidhatod miatta a gyártót, mert azt jelenti, hogy a palackozásnál rossz minőségű, nem megfelelően előkészített dugót használtak.

 • Zöldíz: Annak a következménye, hogy a bor nem teljesen érett szőlőből készült. Savanyú, zöld gyümölcsös, néha a zöld fűre emlékeztető ízhatást eredményez, ami a fehérboroknál nemkívánatos fanyarsággal párosulhat. A zöld íz a sauvignon borokból lehet ismerős, de lényeges különbség, hogy azoknál fajtatulajdonságnak számít, így nem kísérik kellemetlen érzetek.

 • Faíz: Az íz az új, előkészítetlen faedénytől származik, amelyet a rendszeres borkezelés (fejtés, kénezés) folyamatosan tompít.

 • Szorbát- vagy muskátliíz: A kálium-szorbát túladagolásából bekövetkező szorbátbomlás okozza. Muskátlit talán még nem rágcsáltál, ezért támaszkodj a szaglásodra: amennyiben a virág illata ugrik be róla, máris megvan a probléma forrása.

Borbetegségek

Ezeket különféle mikroorganizmusok, gombák és baktériumok káros tevékenységei okozzák. Fertőzéses jellegűek, és megfelelő kezelés nélkül tovább rontják a bor minőségét.

 • Barnatörés: Az oxidáció legveszélyesebb formája, ami nagyrészt a penészes, rohadt szőlőből származó borokat veszélyezteti. Az ital színe a borostyán-sárgától a csokoládébarnáig terjedhet, illata pedig az aszalt gyümölcshöz hasonlíthat.

 • Ecetesedés: Amikor az újbor meleg időben, magas erjedési hőmérsékleten tartósan érintkezik a levegővel, az folyamatos minőségromláshoz vezet. Az ecetes bor szaga szúrós, íze a borecetre emlékeztet, kellemetlenül savanyú.

 • Virágosodás: Alapvetően az alacsony alkoholtartalmú, savszegény borok betegsége. Az ital felszínén vékony, fehér hártya képződik, amely később darabokra szakad, elsüllyed benne, és zavarossá teszi.

 • Tejsavas erjedés: Jellemzően a must erjesztésekor lép fel. A tejsavas erjedéstől a bor opálos , zavaros lesz, pohárba töltve egy ideig füstszerűen kavarog. Íze émelyítő, édeskésen savanykás, szaga szúrós, majd egyre inkább a káposztalére kezd hajazni.

 • Egéríz: Nyugodj meg, attól nem kell tartanod, hogy borod rágcsálókat tartalmaz. Ez a vékony, alacsony savtartamú borok tipikus betegsége. Az elnevezés az egérvizeletre emlékeztető mellékízből (amiről a muskátlival egyetemben vélhetően csak egy viszonylag szűk kör rendelkezik személyes benyomásokkal), és néha szagból adódik.

 • Nyúlósodás: Az új, alacsony alkohol- és savtartalmú boroknál baktériumok idézik elő. Úgy azonosíthatod, hogy a bor állaga olajszerűen folyóssá, nyúlóssá, íze jellegtelenné válik.

 • Záptojásszag: Az újborban közvetlenül az erjedést követően szokott előfordulni, rendszerint az élesztőgombáknak köszönhetően. A végeredmény szintén nem valami gusztusos. A bor íze és szaga jobb esetben a fokhagymát, rosszabb esetben a záptojást idézi.

Erre figyelj a tárolásnál

Herczeg Ágnes borszakértő a Dívány kérdésére elmondta, a borok az emberekhez hasonlóan érzékeny lelkek, és előbbiek a 15-20 Celsius-fokos hőmérsékletet kedvelik.

„A boltokban kapható termékek azonnali fogyasztásra valók, nem érdemes őket évekig tartogatni. Tárolásuknál alapszabály, hogy a bort ne érje nap, ezért a palackot ne hagyjuk az ablak közelében. A legideálisabb valamilyen hűvös hely, vagy legalább egy olyan, ahol nincs hőmérséklet-ingadozás, mint például a spájz, a kamra és a pince. Egy városi lakásban viszont akár a konyhaszekrény alja is megteszi. A fehér és rozé borokat nyugodtan betehetjük a hűtőbe. A vörösöket szintén – főleg ebben a melegben –, de a fogyasztás előtt egy órával vegyük ki. Az üveget fektetve helyezzük el, hogy nedves maradjon a dugó, mert különben a bor oxidálódni, öregedni kezd. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy felvágott almát, ami az oxigén hatására bomlásnak indul. A felbontott bort mindig zárjuk le, majd rakjuk a hűtőbe, és egy-két napon belül fogyasszuk el. A PET- palackot pedig nyomjuk össze, hogy ne maradjon benne levegő"

– tanácsolta a borszakértő, aki szerint az eltarthatóság szempontjából a fehérboroknál, rozéknál az utolsó évet célozzuk meg, tehát most a 2016-os évjáratból érdemes választani.

Ha nincs borospincéd, a konyhaszekrény alja is megteszi
Ha nincs borospincéd, a konyhaszekrény alja is megteszi
Fotó: csetveipince.hu

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta