LÁJFHEKK

Tényleg létezik a Sziget-betegség?

2017. augusztus 16., szerda 17:17

Állandósult másnaposságérzet, fekete nyálkával kísért orrfolyás, visszatérő köhögés, tüsszögés, megmagyarázhatatlan fájdalmak, háborgó gyomor és olykor hőemelkedés. Ha huzamosabb időt töltöttél a Szigeten, a kellemetlen tünetek bizonyára előtted sem ismeretlenek.

A Szigeten nagyjából minden tényező adott ahhoz, hogy taccsra tedd magad. Egy héten át keveset alszol, rendszertelenül, össze-vissza eszel, annyi port nyelsz, mint máskor egy év alatt, egy csomó idegennel bulizol, akiktől különféle fertőzéseket gyűjthetsz be, és akkor a piával, cigivel megvalósított fokozott méreganyag bevitelt még nem is említettük. Ezek együttesen idézhetik elő a rutinos fesztiválozók által Sziget-betegség néven emlegetett tünetegyüttest, ami hazatérésedet követően hosszú napokra kivonhat a forgalomból.

Változatos panaszok gyötörhetnek

Az ilyenkor jelentkező viszontagságok köre emberenként változik. Van, aki levertségre, depresszióra panaszkodik, mások meg a náthához hasonló tüneteket produkálnak. A közös vonás általában az orron át távozó fekete valami, ami viszont nem egy betegség, hanem a hosszasan belelégzett poros levegő eredménye.

Inkább kimerültség, mint Sziget-betegség

Dr. Prinz Gyula infektológus szerint a Sziget-betegség nem orvosi fogalom, az elgyötört fesztiválozók esetében sokkal inkább természetes kimerültségről beszélhetünk.

„Meleg van, por van, a fiatalok kialvatlanok, mert hajnalban zuhannak be a sátorba, partidrogokkal, illetve alkohollal – gyakran szénsavas ital formájában, hogy gyorsabban szívódjon fel – pörgetik fel magukat, miközben az italozás a hőségben csak még jobban megviseli őket. Ehhez jön hozzá a tömeg, mások közelsége, valamint a higiéniás szabályok elmulasztása. Ilyen körülmények között csökken a szervezet ellenálló képessége, nagyobb a fertőzés esélye – bizonyos fertőzések akár halmozódhatnak is. Bélfertőzéses eset például idén is volt, de nem biztos, hogy a Szigeten fogyasztott étel miatt.”

Dr. Prinz Gyula azt mondja, a fesztivál után tapasztalt náthaszerű panaszokat allergia is okozhatja, hiszen megnövekedett a pollenmennyiség a levegőben. Ha nem vagy hajlamos rá, és mégis rosszul érzed magad, csak úgy enyhíthetsz kínjaidon, hogy odafigyelsz azokra a dolgokra, amikre alapvetően is kéne.

„Fesztiválozni általában egészséges fiatalok járnak, ezért külön vitaminpótlásra nincs szükség. Aludjanak eleget, figyeljenek a megfelelő folyadékbevitelre, ami semmiképp se alkohol legyen, továbbá egyenek sok zöldséget, gyümölcsöt.”

A belgyógyász is egyetért

Dr. Kóczán István belgyógyász is megeősítette, hogy a megfeszített bulizás valóban megviselheti a szervezetet. Egyértelmű gyógyír szerinte sincs. Kezdetnek megteszi, ha kiveszel pár nap szabit és megpróbálsz végre pihenni.

„Az egészséges életmód segíthet. Többet aludjanak, táplálkozzanak rendesen és vonják meg maguktól az alkoholt.”

Tehát bármennyire is vonzónak tűnik a gondolat, hogy gyógysörös kúrával kezeld magad, hallgass az orvosokra, és legalább addig száműzd az életedből a piát, amíg egy kicsit jobban leszel. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta