LÁJFHEKK

Te milyen gyakran cseréled le a mosogatószivacsaidat?

2017. augusztus 10., csütörtök 10:08

Egy német kutatás szerint nem jó ötlet hónapokig gyűjtögetni a baktériumokat a szivacsokban.

Persze nem túl meglepő, hogy a sokszor hónapokig használt, szottyadt, lucskos és foszladozó szivacsok kiváló gyűjtőhelyei a baktériumoknak, a Furtwangeni Egyetem kutatása azonban számszerűsítette is, milyen mennyiségben vannak jelen a kis dögök a szivacsok belsejében. A kutatók 14 darab lehasznált mosogatószivacsot vizsgáltak meg, az eredményeik láttán pedig úgy tűnik, legalább annyira undorító egy végnapjait járó szivacs belseje, mint a bizakodásra szintén nem sok okot adó külcsín. 

362-en vannak!

Egészen konkrétan 362-féle, a mosogatószereknek és a forró víznek fittyet hányó baktériumot azonosítottak a kutatók a tesztek során. Természetesen a közel négyszáz, szivacsokban fesztiválozó baktérium többsége ártalmatlan volt, a tíz leggyakoribb baktériumból öt azonban a mikroorganizmusok már kórokozóként definiált csoportjához tartozott. A legnagyobb problémát a Cinetobacter johnsonii, a Moraxella osloensis és a Chryseobacterium hominis névre hallgató baktériumok jelentik a kutatók szerint, ezek ugyanis akár fertőzéseket is okozhatnak, kiirtani pedig gyakorlatilag lehetetlen őket.

Abban az esetben ugyanis, ha valaki rendszeresen tisztítja és fertőtleníti a szivacsát, az utóbbi két baktériumféle nemcsak ellenáll az ördögűzésnek, de még mozgósítja is a csapatait, és még nagyobb arányban lesz jelen a szivacsok belseje jelentette barlangrendszerben, új területeket hódítva meg a kevésbé ellenálló baktériumok kiirtása után.

shutterstock 536162731

Edd meg a szivacsod

A német kutatók szerint éppen ezért különösen problémás, ha a régóta használatban lévő mosogatószivacsokkal a lakás számos pontján „fertőtlenítünk”, ezzel ugyanis csak azt érjük el, hogy az egész házban megjelennek a normál esetben csak a konyhában jelen lévő baktériumok. A tudósok ezért azt ajánlják mindenkinek, hogy nagyjából hetente cserélje a mosogatószivacsait, és hagyjon fel végre a szorgos baktériumgyűjtéssel.

Persze ha mindenki ilyen gyakran cserélné a szivacsait, az megterhelné a környezetet is. A ScienceAlert szerint azonban mindez nem feltétlenül kell hogy problémát jelentsen, a kidobott műanyagot ugyanis akár ehető gombává alakíthatja és el is fogyaszthatja, akinek gusztusa támadna a dologra.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta