LÁJFHEKK

Így ne egyél húst, ha végre sikerült eldöntened, hogy nem akarsz

2017. augusztus 2., szerda 12:24

Egy pszichológus felsorolt néhány módszert, ami segíthet azoknak, akik a lelkük mélyén már vegetáriánusok, de még gyakran kísértésbe esnek egy szép steak láttán.

Az eredetileg a Conversationben megjelent írás egy a Lancasteri Egyetemen tanító pszichológus tollából származik, és azoknak szándékozik segítséget nyújtani, akiknek feltett szándéka, hogy megóvják a bolygót a mindent telefingó, és a globális felmelegedéshez sokak szerint az autók által kibocsátott gázoknál is nagyobb mértékben hozzájáruló marháktól. Lelkes húsevőként is elfogadható emellett az az álláspont is, ha valaki egyszerűen viszolyog attól, hogy elfogyassza a Babe főszereplőjének barátait, vagy ha egészen egyszerűen tarthatatlannak érzi, hogy a kutyákhoz hasonlatos érzelmi kapcsolatok kialakítására képes, az ipari álattenyésztés sokszor apokaliptikus körülményeit jócskán megsínylő malackákat fogyasszon vacsorára. Hiába érzi azonban úgy a húsevők nagyjából 30 százaléka, hogy rossz úton jár, ha mégis képtelen ellenállni annak a gyönyörű, kellemesen véres gemenci szarvasnak. 

Felkészül!

Ha valaki a szíve mélyén már rosszul érzi magát tőle, hogy bár nem ő húzza meg a ravaszt, gyakorlatilag minden rendelésével hozzájárul egy hamburgernyi marha halálához (nagyjából 1800 hamburger jön ki egy marhából), nem árt előre felkészülni a nagyobb kihívást jelentő vacsorákra. Sokat segíthet például, ha nem fogadjuk el gondolkodás nélkül, hogy Márton-napon bizony kötelező libát fogyasztani, vagy másnaposan csak a hamburger vagy a kínai segít. Ha előre felkészül valaki, és eleve úgy érkezik egy vacsorára, hogy megnézte, milyen vega opciókat kínál egy étlap, könnyeb lesz kivédenie ezeket a csapdákat, mintha ott helyben szembesülne a kihívásokkal.

shutterstock 9723865

Mindfullness

Az is sokat segíthet, ha valaki a mindfullness, vagy tudatos jelenlét szellemében odafigyel arra, milyen gondolatok és érzések bukkannak fel a fejében az ételekkel és étkezésekkel kapcsolatban.Egy 19 elhízott résztvevővel dolgozó program során például bebizonyosodott, hogy azok, akik az egészséges életmód mellett a tudatos jelenléttel kapcsolatos órákon is résztvettek, és megtanulták megfigyelni, majd a hűtő megtámadása nélkül elengedni az ételekkel kapcsolatos gondolataikat, sokkal kevésbé kívánták az ételt, mint a meditációs módszerekkel nem felvértezett társaik.

Tágítsd a látóköröd

Szintén segíthet, ha nem csupán arra az előttünk tornyosuló húsételre, és a várható ízorgiára gondolunk evés előtt, hanem arra, hány állatot menthetünk meg a biztos pusztulástól, ha nemet mondunk a húsra. Egy átlag amerikai például 30 állat haláláért felel évente (amatőrök). Ennek megfelelően, ha valaki nem a húsevés végeként, hanem az állatmentés kezdeteként tekint a döntésére, talán könnyebben legyőzi majd a kísértést.

Képzelj magad elé boldogan ugrándozó kismalacokat

Sok vegetáriánus titka abban rejlik, hogy a lépten-nyomon önellentmondásba ütköző vega aspiráns társaiknál gyorsabban asszociálnak egy-egy gőzölgő sült láttán a nemrég még boldogan szaladgáló négylábúakra. Nem csak a Micimackó karakterek elképzelése segít persze, egy tanulmány során például az is egyértelművé vált, hogy az állattenyésztés egy-egy kellemetlenebb aspektusának leírásával együtt érkező húsételeket is teljesen máshogy látják az emberek, mint a leírásoktól mentes húsokat.  Egészen konkrétan zsírosabbnak és sósabbnak érezték a kísérlet résztvevői a leírásokkal párosított húsételeket, de taszította őket az ételek szaga és íze is, és kevesebbet is ettek azokból.

shutterstock 631739033

Üljenek a vegák ölébe a vegák

Sokaknak az is nehézséget okoz, hogy elő merjenek rukkolni a húsundorukkal. Ezek az emberek inkább tovább hamburgereznek a barátaikkal, félve attól, hogy kényelmetlenséget okozna nekik, ha vega ételekre is gondolniuk kéne egy-egy összejövetel alkalmával. Érdemes lehet többé-kevésbé tudatosan néhány hasonló gondolkodású barátot is beszereznie a répák és a tofu szerelmeseinek, vagy olyan éttermeket ajánlani, ahol kifejezetten jók a vega kaják, hátha átáll valaki a sötét oldalra. Talán megúszható a skizma!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta