Az olcsó naptej is van olyan jó, mint a drága

Majdnem húsz napvédő terméket vizsgáltak meg szakértők, és egész jó eredményeket kaptak. Ártól függetlenül. Naptejteszt.

A német Test magazin munkatársai 19 magas faktorszámú (30-as vagy 50-es) napvédő terméket vetettek alá alapos vizsgálatnak a strandszezon örömére. Ezek közül nagyon sok nálunk is kapható, és elöljáróban annyit, hogy mindegyik viszonylag jól teljesíti a feladatát, 7 darab ugyanis nagyon jó minősítést kapott, és csak egy volt, ami a kielégítő kategóriába esett. 

Egy kis ismétlés: mi az a naptej, mi az a faktor?

Ugye azt már mindenki tudja, hogy minnél nagyobb a faktorszám, annál tovább lehet vele kint maradni a napon, vagyis ha valakinek a bőre 5 perc alatt vösörödne be védelem nélkül, akkor egy 30-as termékkel 150 percet is kint maradhat (már ha nem pancsol közben és hasonlók). Persze ez nem jelenti azt, hogy végig kint kell lenni a tűző napon, a megszabott időtartam 2/3-nál már érdemes árnyékot keresni, És akinek világos a bőre, az ne is próbálkozzon ennél kisebb faktorszámú termékkel. A magas faktorszám egyébként azért is jó, mert akkor az egész család használhatja ugyanazt a terméket. A lényeg: ne fukarkodjunk a termékekkel, mindenhova kerüljön belőle, és persze ne felejtsjük el újra bekenni magunkat, ha indokolt. 

Előfordult már veled, hogy nem vártad meg, hogy a bőröd teljesen beigya a naptejet, hanem gyorsan magadra kaptál valamit, és utána hosszasan kínlódtál azzal, hogy kiszedd a foltot a ruhádból? A vizsgált termékek közül egyedül a Nivea spray csomagolásán tüntették fel. hogy változtattak a recepten, és most már sokkal keveseb nyoma marad az ilyen kis baleseteknek. Persze nekik sem sikerült teljesen kiküszöbölniük ezt a problémát, csak 39 százalékkal csökkent az esélye annak, hogy ecetes ollóval kell nekiesni kedvenc strandolós pólónknak. Szóval ha valaki biztosra akar menni, akkor nincs mit tenni, meg kell várnia, hogy a bőre teljesen beszívja a rákent naptejet. Ha pedig mégis megtörtént a baj, akkor alacsony vagy közepes hőmérsékleten kell kimosni a pórul járt ruhadarabot. Ja, és még valami, a műszálas cuccok ilyen szempontból sokkal jobb választásnak bizonyulnak, csak ugye ezeket nyáron nem szívesen hordja az ember. 

És még egy tulajdonság, amiről fontos szót ejteni, ez pedig a vízállóság. A Cosmetics Europe meghatározta, hogy mikor lehet egy napvédő terméket vízállónak nevezni. Nos, ha kétszer 20 percnyi fürdőzés után felére csökken vissza az eredeti védelem, akkor nyugodtan alkalmazható ez a kifejezés, ha pedig négyszer 20 perc után is megbízhatóan tudják hozni a szintet, akkor az már extrán vízálló. Azért nem érdemes kísérteni a sorsot, és minden pancsolás és törülközés után érdemes újra bekenni magunkat - figyelmeztet a Test magazin, akik keményen levontak pontokat, ha valamelyik termékről azt állította a gyártó, hogy vízálló, közben nem is volt az. 

Melyik a legjobb naptej?
Melyik a legjobb naptej?

A módszer és a szempontok a tesztben

A magazin munkatársai a tesztben résztvevő termékeket 2017 márciusa és 2017 áprilisa között vásárolták, az árakat 2017 májusában kérték be a forgalmazóktól.

Fényvédelem (35%): Ellenőrzött laboratóriumi körülmények között 20 darab önkéntes bőrrére vittek fel az előírásoknak megfelelően a termékekből, majd a bekent bőrfelületet meghatározott mennyiségű UV-B sugárzásnak tették ki. Az adott termék hatásos, amennyiben a kezelt bőr adott idő alatt nagyobb mértékű sugárzás után pirul be mint a kezeletlen bőrfelület. Az UV-A sugárzással elleni védelmet nem tesztalanyokon vizsgálták, hanem azt nézték meg, hogy mennyi jut át ebből egy bekrémezett áttetsző műanyaglapocskán. A kapott értékeket összevetették a csomagoláson feltüntetett védelemmel. Egyetlen terméknél (ReAm) 100-as faktorszámot mutattak ki, vagyis 70-nel sikerült túlszárnyalnia a csomagoláson feltűntett értéket. Ennek valószínűleg nincs semmilyen egészségkárosító hatása, de azért sokat elmond a minőségbiztosításról a cégnél, ha egy ilyen hiba becsúszhatott. 

Hidratálás (20%): Összesen 20 tesztalanyt vontak be a vizsgálatokba. Azt, hogy az adott termék mennyire segített visszaállítani vagy megtartani a bőr víztartalmát ún. korneométerrel állapították meg. A méréseket a felvitel utáni hat órás időtartamban óránként végezték. A kapott eredményeket egy kezeletlen bőrfelületre jellemző, valamint egy kontrollkrém értékeivel vetették össze.

Használat (25%): Többek között megnézték, milyen könnyű a csomagolásból kinyerni a 20°C-osés 40 °C-os terméket nedves és száraz kézzel.  A résztvevőknek arról is be kellett számolniuk, hogy milyen könnyű eloszlatni a krémet, mennyire szívja be a bőr, hogy van-e ragacsos érzés a krémezés után és így tovább. A Test magazin munkatársai emellett termékeket 24 órán keresztül -5 °C-on tárolták, majd 10 napig 40 °C-on, ezután egy szakértő megvizsgálta, hogy történt-e bármilyen változás az eredeti állapothoz képest.

Termékinfó és csomagolás (20%):  Egy 2006-os uniós ajánlás, valamint egy 2008-as szakmai ajánlás alapján megnézték, hogy a használati utasítás megfelelően fel van-e tüntetve.  Emellett értékelték a reklámígéreteket, és persze kíváncsiak voltak arra is, hogy a szövegek mennyire olvashatóak és közérthetőek, meg persze arra is, hogy az egyéb információk is a szabályoknak megfelelően szerepelnek-e a csomagoláson. A tesztalanyoknak pedig véleményezniük kellett, hogy mennyire könnyen nyithatóak és csukhatóak a termékek.

Egyebek: Mikrobiológia vizsgálatokat is végeztek a szakértők, de nem találtak semmi kifogásolhatót. Ugyanaz igaz az ásványiolaj-eredetű összetevőkre is. Vannak tulajdonságok (pl. tartósítószerek. illatanyagok, színezékek, fényvédő anyagok), amiket nem vizsgáltak külön, hanem a tájékoztatót vagy a gyártó nyilatkozatát vették alapul az értékelésnél. És sajnos arra sem tértek ki, hogy a fényvédő összetevők között vannak-e allergének, vagy más szempontból problémás ítélhető vegyületek, de tény, hogy a táblázatnál lelkiismeretesen felsorolják, hogy miben mi található.

Ítélet

Jó hír, hogy nem feltétlenül kell sokat költeni fényvédelemre, mert a baráti áron kapható saját márkás termékek is tökéletesen megfelelnek a célnak. És most jöjjenek a részletes eredmények táblázatfileknek:

Élmezőny

   Ombra naptej (Aldi Nord) Ombia naptej (Aldi) Sôi napspray (Real) Sun Ozon klassszikus naptej (Rossmann) Sundance Med Ultra napgél (dm) Douglas Sun naptej
Összpontszám Nagyon jó (1,4) Nagyon jó (1,4) Nagyon jó (1,4) Nagyon jó (1,4) Nagyon jó (1,5) Nagyon jó (1,5)
Kiszerelés Flakon Flakon Pumpás flakon Flakon Tubus Tubus
Fényvédőfaktor 30 30 30 30 30 50
Mennyiség (ml) 250 250 200 200 150 200
Ár-mennyiség arány Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0)
Fényvédelem Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0)
UV-B s. elleni védelem Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
UV-A s. elleni védelem Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Hidratálás Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,5) Jó (1,7)
Alkalmazhatóság Jó (1,6) Nagyon jó (1,5) Jó (1,7) Jó (1,6) Nagyon jó (1,5) Jó (1,7)
Felvitel, beszivódás
Hő- és hidegtűrőképesség Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Használati utasítás, csomagolás összpontszám Jó (2,0) Jó (2,0) Jó (2,0) Jó (2,0) Jó (2,0) Jó (1,7)
Használati utasítás Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Információk, reklámígéretek Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő
Csomagolás Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő
Fényvédő a,b,c,e a,e,g,j,o b,c,d,e,o a,b,c,e b,c,e,g,o a,b,c,d,e
Tartósítószerek Nincs Nincs Nincs Nincs Nincs Van
Színezékek/illatanyagok N/V N/V N/V N/V N/V N/N

Középmezőny

   Jean&Len napspray érzékeny bőrűeknek Cien Sun Sport napspray (Lidl) Biotherm naptej La Roche-Posay naptej Nivea  Sun napspray Elkos Sun napsray (Edeka)
Összpontszám Nagyon jó (1,5) Jó (1,6) Jó (1,7) Jó (1,7) Jó (1,7) Jó (1,8)
Kiszerelés Pumpás flakon Spray Tubus Tubus Pumpás flakon Pumpás flakon
Fényvédőfaktor 30 30 30 30 30 30
Mennyiség (ml) 250 200 200 100 200 250
Ár-mennyiség arány Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0)
Fényvédelem Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0)
UV-B s. elleni védelem Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
UV-A s. elleni védelem Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Hidratálás Nagyon jó (1,0) Jó (2,0) Jó (2,0) Jó (2,0) Jó (2,0) Kielégítő (3,0)
Alkalmazhatóság Jó (1,9) Nagyon jó (1,5) Jó (2,0) Jó (2,2) Jó (1,8) Kielégítő (3,0)
Felvitel, beszivódás
Hő- és hidegtűrőképesség Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Használati utasítás, csomagolás összpontszám Jó (2,0) Jó (2,0) Jó (2,0) Jó (1,8) Jó (2,3) Jó (2,0)
Használati utasítás Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Információk, reklámígéretek Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő
Csomagolás Kielégítő Kielégítő Nagyon jó Kielégítő Kielégítő
Fényvédő b,c,d,e,o b,c,d,e,g a,b,c,e,l,m,n b,c,d,e,l,m,n b,d,e,l b,c,d,e
Tartósítószerek Nincs Nincs Van Van Van Van
Színezékek/illatanyagok N/N N/V N/V V/V N/V N/V

és a többiek

   Rewe TudaySun napspray (Penny) Vichy Idéál Soleil naptej orra vagy száraz bőrre Daylong Ultra liposzómás naptej Ladival naptej száraz bőőre Eucerin napsray Lavera bionaptej ReAm SunCare vízálló naptej 
Összpontszám Jó (1,8) Jó (1,8) Jó (1,9) Kielégítő (3,5) Jó (2,0) Jó (2,0) Jó (1,9)
Kiszerelés Pumpás flakon Tubus Tubus Flakon Pumpás flakon Tubus Flakon
Fényvédőfaktor 30 50 30 30 30 30 30
Mennyiség (ml) 200 200 100 200 200 75 250
Ár-mennyiség arány Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Kielégítő (4,5)
Fényvédelem Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Nagyon jó (1,0) Kielégítő (4,0)
UV-B s. elleni védelem Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Kielégítő
UV-A s. elleni védelem Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Hidratálás Kielégítő (3,2) Kielégítő (3,2) Jó (2,5) Kielégítő (3,0) Kielégítő (3,0) Jó (2,3) Kielégítő (3,0)
Alkalmazhatóság Kielégítő (3,2) Kielégítő (3,2) Jó (2,5) Kielégítő (3,0) Kielégítő (3,0) Jó (2,3) Kielégítő (3,0)
Felvitel, beszivódás Nagyon jó Nagyon jó Kielégítő
Hő- és hidegtűrőképesség Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó
Használati utasítás, csomagolás összpontszám Jó (2,0) Jó (1,7) Kielégítő (2,6) Jó (2,0) Jó (1,6) Jó (2,4) Jó (2,0)
Használati utasítás Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Nagyon jó Kielégítő Kielégítő Nagyon jó
Információk, reklámígéretek Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő
Csomagolás Kielégítő Nagyon jó Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő Kielégítő
Fényvédő b,c,d,e b,c,d,e,f,l,m d,h,j,l a,b,c,d,e b,c,e,f a b,c,o
Tartósítószerek Van Van Nincs Nincs Van Nincs Van
Színezékek/illatanyagok N/V N/V N/N N/N N/V V/V N/V

Magyarázat: A napszűrő anyagoknál a külnböző betűket ezeket a vegyületeket takarják: a=titán-dioxid, b=butil-metoxi-dibenzoil-metán, c=oktokrilén, d=bisz-etilhexiloxifenol-metoxifenil-triazin, e=etilhexil-szalicilát, f=homoszalát, h=etilhexil-metoxicinnamát, j= dietilhexil-butamido-triazon, l=etilhexil-triazon, m=drometrizol-trisziloxán, n=tereftalidén-dikámfor-szulfonsav, o=fenil-benzimidazol-szulfonsav, s=fenoxietanol, u=benzoesav

A lábjegyzet szerint a Niveánál azóta változtattak a reklámszövegen és a kiszerelésen is változattak. A La Roche-Posay terméknél apró problémák voltak az olvashatósággal és az átláthatósággal. A vízállóságot pedig mindenki bőszen hangoztatta, de azért - ahogya írtuk korábban is - érdemes minden vízben tett látogatás után újrakenni mahunkat. 

És még valami, a vastagon szedett termékeknél egy gyors keresés után sem találtuk nyomát annak, hogy kaphatóak Magyarországon, de ez persze nem jelent semmit. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek