LÁJFHEKK

Mi az a sok furcsaság a tojásban?

2017. július 24., hétfő 07:26 |

Minden egyes tojás hártyarétegek, zsinórok és foltok hálózata.

Sokkal izgalmasabb egy-egy tojás, mint gondoltad volna. Még csak nem is kell igazán részletes, mikroszkopikus képet alkotni az ovális kis csodákról ahhoz, hogy meglepő, új tudásmorzsákkal lássuk el magunkat és tojás szempontból fogékonyabb ismerőseinket. Még a tojás archaikus nevéről, a mony szócskáról is fellelhető aprólékos eszmefuttatás a neten. De ez nem minden, a tojás felépítését részletező diagram is tartogat ugyanis meglepetéseket. 

Hártya hártya hátán

Először is van az a fehér bőrszerű valamit, ami néha megkönnyíti a dolgunkat, ha le akarjuk szedni a tojás héját, néha meg mindenhez odatapad. Nos, ez a kétrétegű héjhártya, aminek többek között feladta, hogy távol tartsa a kórokozókat.  A két hártya egyébként a tojás tompábbik felén kettéválik és egy légkamrát hoz létre. Utóbbi méretéből a tojás frissességére lehet következtetni, mivel az idő előrehaladtával növekszik a légkamra nagysága.

Jégzsinór és csírafolt

Aztán ott van a tojássárgáját az ügyes kis struktúra közepén rögzítő fehér zsineg, a jégzsinór, ami a tojássárgájához és a héjhoz is csatlakozik, és horgony gyanánt rögzíti a tojássárgáját a tojás kellős közepén. A csak a banánon található gusztustalan kis indákhoz, a floémekhez hasonlítható kis zsineg közelében megtalálható téglavörös/barnás kis pötty is olyasmi, amivel kapcsolatban megnyugtató lehet a tudat, hogy nem egy tojás rendellenességgel, hanem az ún. csírafolttal van dolgunk. Amit egyébként népiesebb nevén „kakashágásnak” is neveznek. A kakashágás a megtermékenyített petesejt, ezt óvja az ütődésektől és a bakteriális behatolásoktól a tojásfehérje, és a fehérjét a meszes tojáshéjtól elválasztó nem egy, hanem két hártyaréteg.

Anatomy of an egg labeled
Fotó: Wikipedia

A kor a megbízhatóság jele

Az állandóan a tojáshéjhoz ragadó bőrszerű hártyák ellen védekezni is lehet amúgy, legalábbis annyi elérhető, hogy a hártyák kevésbé ragaszkodjanak a tojáshéj darabokhoz, és könnyebben lefejthetők legyenek. A Huffington Post szerint ez elkerülhető azzal, ha kevésbé friss tojásokból készítünk főtt tojást, és az is segíthet, ha a tojásokat nem hideg vízbe, hanem már felforrósodott vízbe helyezzük el.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta