Döntsd a konyhaszekrényt a fürdőkádba!

Stresszűzés, izomlazítás, bőrápolás természetes hozzávalókkal, amikért elég a konyháig menni.

Nemcsak akkor érdemes körülnézni a konyhában, amikor meg vagy fázva, hanem akkor is, ha éppen kifogytál mindenféle szépet és jót ígérő fürdőolajból és egyebekből. A Soakology oldalán találtunk rá arra az infografikára, ami felsorolja, milyen hozzávalókat érdemes beletenni a fürdővízbe, ha simább bőrt szeretnénk, vagy mondjuk izomfájdalom gyötör. 

1. Gyömbér

Előnyök: Ennek a növénynek rengeteg pozitív hatása van, például jól jön akkor, ha tengeribetegek vagyunk, esetleg megv agyunk fázva. A fürdővízbe dobva persze valószínűleg az izomlazító hatását tudjuk a leginkább kihasználni. Mondjuk izzaszt is, szóval ezt sem árt figyelembe venni a használatakor. 

Adagolás: Egy evőkanálnyi frissen darabolt vagy reszelt gyömbér. 

shutterstock 585874274

2. Epsom-só

Előnyök: A keserűsó, leánykori nevén magnézium-szulfát gyulladáscsökkentőként is működik, izomfájdalom esetén is alkalmazható, sőt, segíthet akkor is, ha szálka ment a bőrünk alá, mert felpuhítja a szálkát és sokkal egyszerűbben ki lehet majd venni. Persze nem csak "fürdősóként" használhatjuk, bőrradírnak sem utolsó

Adagolás: Fél csészényi só folyó vízhez adagolva.

3. Levendula

Előnyök: Megnyugtat, csökkenti a szorongást és a stresszt, enyhíti a fájdalmat és gyulladást, meg persze kellemes illatunk lesz tőle, ami szintén nem hátrány. 

Adagolás: Muszlinba csomagolt szárított levendula vagy pár cseppnyi levendulaolaj. 

4. Zabkorpa

Előnyök: Megnyugtatja az irritált, érzékeny, viszkető bőrt.  Fehérje-, illetve a magas szaponintartalma miatt hidratáló és tisztító hatása van, sőt a pikkelysömör gyógyulását is elősegíti. A kolloid állagú zabpehely a bőrviszketést is enyhíti, legyen az gombás fertőzés vagy bármilyen bőrbetegség kellemetlen tünete. Hidratáló hatását természetesen napégés, száraz bőr vagy ekcéma enyhítésére is kihasználhatjuk - írtuk egy korábbi cikkünkben.

Adagolás:  Egy zabkorpával teli muszlintasakot kell a folyó víz alá tartani, nem szabad közvetlenül a fürdővízbe önteni, mert akkor zabkása lesz belőle, ami nem a fürdőszobába, hanem a konyhába való. 

5. Méz

Előnyök: Rugalmassá és puhává varázsolja a bőrt, és gyulladáscsökkentő, valamint antibakteriális hatása is van.

Adagolás: Egy csészényi nyers méz folyó vízhez adagolva. 

shutterstock 499529887

6. Szódabikarbóna

Előnyök: Kiváló bőrnyugtató, kolléganőnk szerint például a szúnyogcsípés okozta kínok enyhítésére is tökéletes,de van, aki szerint pattanások ellen is be lehet vetni, és segítségével könnyebb megszabadulni a bőrkeményedésektől. 

Adagolás: 4-5 evőkanál 

7. Zöld tea

Előnyök: Összehúzza a pórusokat, csökkenti a bőr zsírosságát, vagyis pattanások ellen is be lehet vetni, feszesít, felfrissít.

Adagolás: 5-10 teafilter folyó melegvízhez. És nem szabad, hogy a víz túl forró legyen, mert attól kiszárad a bőr, és ha filterek már egy kicsit barnára színezik a vizet, az már jó. 

8. Tej

Előnyök:  Ugye mindenki ismeri a legendát, miszerint Kleopátra szépségének az volt az egyik titka, hogy szamártejben fürdött? A cikk szerint a tej azért jó, mert hámlaszt, valamint puhítja, hidratálja és rugalmassá teszi a bőrt.

Adagolás: Egy csészényi zsíros tej. 

shutterstock 613064882

9. Citromlé

Előnyök: Friss, élettelteli és ragyogó lesz tőle a bőröd, összehúzza a pórusokat. Ja, és erősíti a körmöket, valamint halványítja az öregedés okozta foltokat. 

Adagolás: 5-6 citrom kifacsart leve. 

10. Olívaolaj

Előnyök: Puhítja a bőrt, segít késleltetni az öregedés jeleit, vagyis nemhiába alkalmazzák előszeretettel a nők Tunéziában mindenféle kencefice helyett.

Adagolás: 5 evőkanálnyi folyó vízbe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek