LÁJFHEKK

Egy fehér pólóban is megszívhatod a napon

2017. július 16., vasárnap 12:21

Nem minden véd úgy az UV-sugárzás ellen, ahogyan azt gondolnánk. Íme néhány érdekes tény és adat.

A Nap az élet fenntartásához nélkülözhetetlen, és egy füst alatt rákot okozó, ellentmondásos sugarai ellen sok naptejfóbiás (Rákot okoz! Minden rákot okoz!) inkább úgy védekezik, hogy a legnagyobb melegben sem vetkőzik neki. A SciShow videója szerint mindez bizonyos esetekben működhet is, néhány anyag ugyanis még a legnagyobb faktorszámú naptejeknél is hatékonyabb védőpajzsot jelent a bőrt szanaszét roncsoló UV-sugárzással szemben. 

Kertésznadrág és farmerdzseki

Egy vastagabb, sűrű szövésű farmerből készült ruhadarab például 99,94 százalékával is megbirkózik a káros sugaraknak, és nagyjából ugyanez igaz a műszálas ruhadarabokra is. Egy fehér pamut póló viszont csupán az UV-sugárzás 75 százalékát képes távol tartani a bőrünktől, ami csak egy 5-ös faktorszámú naptej hatékonyságának felel meg. Erős UV-sugárzás esetén tehát akár egy fehér póló alatt is le lehet égni...állítólag. 

A sima üveg szintén nem egy atombunker, és bár a veszélyesebb UV-B sugarakat megszűrik az ablakok, az UV-A sugaraknak nem jelentenek akadályt. Leégni tehát nem lehet csukott ablaknál, lebarnulni viszont le lehet, és azért az UV-A sem annyira ártalmatlan mint korábban gondolták, egyrészt rosszat tesz a szemnek, másrészt öregítheti a bőrt, és közvetetten hozzájárulhat a bőrrák kialakulásához. Természetesen van olyan módszer, amivel el lehet érni, hogy az üveg az UV-A sugárzást is megszűrje, de az autóknál általában csak a szélvédőre igaz ez. 

Az ellen nem véd...

A SciShow valóban tejfehér bőrrel rendelkező Hank Greenje a strandszezon előtt beszerzendő „alapszín” koncepciójával sincs kibékülve, bár ahogy ez lenni szokott, a számok most is vele vannak. Tény, hogy a kevésbé fehér bőr nehezebben ég le, de a beltéri barnulásnak is megvannak a maga veszélyei, és valószínűleg többet veszítünk mint nyerünk az ügyön. Az Egyesült Államokban például évente 400 000 rákos megbetegedés hozható összefüggésbe azt otthoni vagy szalonos barnulással. 

Rés a pajzson

És azt hiszed, hogyha naptejet használsz, akkor teljesen védve vagy? Talán még emlékszel arra a három évvel ezelőtti videóra, amit Thomas Leveritt író és fotós készített arról, hogy mit is tesz a bőrünkkel a napfény, és miért olyan fontos fényvédő termékeket használni. Ugyan már egyre kevesebben vannak azok, akik mindenféle védelem nélkül napoznak (bárki bármit mond is), tény, hogy nem vagyunk elég alaposak. Ezt bizonyítja a Liverpooli Egyetem nemrég publikált tanulmánya. Részletek a hajtás után! 

Röviden az eredmény: kenészkedés közben kihagyjuk az arcunk 10 százalékát, vagyis ezeket a bőrfelületeket semmi sem védi a Nap káros sugaraival szemben. Oké, a kutatásban résztvevők száma nem volt túl nagy, összesen 57 embert kértek meg arra, hogy krémezzék be magukat, és előtte, valamint utána álljanak modellt egy speciális UV-kamera előtt. A fotókat ezután egy számítógépes programmal elemezték ki, hogy kiderítsék, ki mennyire volt körültekintő a krémezésnél. 

camera
Fotó: University of Liverpool

Így jött ki az átlag 10%-os, egészen pontosan 9,5%-os sumákolás.A legnagyobb arányban (13,5%) a szemhéjak maradtak ki, az első helyen pedig (kb. 77 %) a szemzug és az orrnyereg közötti rész végzett. Miután ez megvolt, a tesztalanyokat tájékoztatták a szemkörnyékén előforduló bőrrákos megbetegedésekről, és megkérték őket, hogy ismét krémezzék be magukat. Természetesen ezeknek az információknak a birtokában az emberek már jobban odafigyeltek, és 7,7 százalékra javult a korábbi arány. 

Valahol persze érhető, hogy pont ezek a részek maradnak ki, hiszen senki nem szeretné, ha a szemébe is kerülne ezekből a termékekből, de vannak más módszerek, például egy megfelelő méretű, megfelelő védelemmel ellátott napszemüveg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta