Az 5 leggyakoribb hiba, amit növénytulajdonosként elkövethetsz

Már a vásárlásnál el lehet rontani a bimbózó kapcsolatot, és utána sem biztos, hogy könnyebb lesz.

A New York-i Tula House két tulajdonosa, Christan Summers és Ivan Martinez az Apartment Therapynak mesélt arról, hogy mik a legáltalánosabb vétségek, amiket a kevésbé tudatos és/vagy elkötelezett tulajdonosok elkövetnek szobanövényeik ellen. 

1. Nem tekinted élőlénynek

Egy szép növényre ugyanolyan kellemes ránézni mint egy szép dísztárgyra, és vannak, amelyeket nemcsak az esztétikum miatt érdemes beszerezni, hanem azért is, mert tisztítják otthonunk levegőjét. És hiába a jó szolgálat, sokan tárgyként kezelik a szobanövényeiket, ami a lehető legrosszabb hozzáállás. Nem, nem kell feltétlenül beszélni vagy énekelni hozzájuk, de azért foglalkozzunk velük többet mint egy nagymamától örökölt nippel. 

2. Nem törődsz az igényeivel

Mielőtt beruháznál az első vagy egy új szobanövényre, mindenképpen mérd fel, hogy milyen viszonyok vannak az otthonodban, és ez alapján melyik fajnak/fajtának a legnagyobbak a túlélési esélyei. Fontos szempont, hogy az adott növénynek milyen a fény-, víz-, pára-, hő- és táplálékigénye. És nem, nincs olyan hogy igénytelen növény, amivel egyáltalán nem kell foglalkozni. 

giphy (1).gif

3. Nem nézed meg a földet öntözés előtt

Sok szobanövény - tisztelet a kivételeknek, mint például néhány páfrány - akkor igényli csak az öntözést, ha a földje már 2-12 centiméterig száraz, kevesen szeretik, ha a gyökerük vízben áll. Aki akarja, az ujját is beledughatja a cserépbe, ha meg akarja nézni, mi a helyzet, de megértjük, ha valaki nem akar ezzel bajlódni, és inkább beszerez pár cserépbe dugható nedvességmérőt. És honnan lehet még tudni, hogy nem megfelelő mennyiségű vizet kap növényünk?  Amennyiben túl száraz a föld, a növény gyökerei egészségesek bár, de nem jutnak elég nedvességhez, ezért az kókadni kezd. Ugyanez a tünet akkor is, ha túlöntözöd, ez azonban a rosszabb: a túl sok víz kitölti a föld pórusait, így a gyökerek rothadásnak indulnak. A beteg gyökerek nem tudják a vizet és tápanyagokat felvenni, ezért a növény lankadni kezd. A két tünet között a különbség az, hogy az előbbinél száraz a talaj, a második esetben szinte tocsog, és gyakran kellemetlen szagú is.

4. Nem foglalkozol a leveleivel

A cikk a következő hasonlattal próbálja nyomatékosítani, hogy milyen merényletet követ el az, aki nem mossa és törölgeti le a leveleket: gondolj bele, milyen rossz lenne, ha bizonyos időközönként nem zuhanyozhatnál vagy fürödhetnél. A természetben az eső persze gondoskodik a szabadban élő növényekről, de a négy fal között ránk marad ez a feladat. Állítólag havonta legalább kétszer kell vízzel lespriccelni és/vagy nedves ronggyal letörölgetni a leveleket. 

tumblr nwbq4uHj3t1sqoxfvo1 500.gif

5. Feleslegesen ülteted át

Állítólag van egy ökölszabály, amely szerint akkor érdemes átköltöztetni egy növényt, ha öntözés után 1-2 nappal csontszáraz lesz a földje. Ez ugyanis azt jelzi, hogy a cserépben szinte alig maradt valami a gyökereken kívül. Átültetéskor olyan új lakhelyet válasszunk, ami 5-7 centiméterrel szélesebb és magasabb az előzőnél, és nem kell megijedni, ha a lakás dísze ezután nem kezd el eszeveszett módon növekedni. 

+1 Nem adsz neki enni 

Sokan elfeledkeznek a tápoldatozásról, pedig a szobanövényeknek is szükség van tápanyagokra, és főként tavasztól őszig érdemes erre odafigyelni. Szakboltokban is lehet kapni speciális termékeket, és ugye mondanunk sem kell, hogy mielőtt bármit is kezdenénk velük, érdemes elolvasni a használati utasítást az adagolásról, de házi praktikákkal is lehet próbálkozni. Emellett nem árt megtanulni, mik azok az intő jelek, amik azt mutatják, szobanövényünk éhezik. Szobanövényeinknél többnyire a nitrogén hiánya lép fel, ekkor csökött növekedés a jellemző, az alsó levelek hullanak, és csak a hajtásvégeken van zöld, vagy a fajtára jellemző színű levél. A magnézium vagy a vas hiánya esetében a levéllemezen az erek zöldek maradnak, a többi rész sárgul - írtuk korábbi cikkünkben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek