Ilyen gyakran kéne kimosnod a lepedőt

Moss hetente, és az Isten is megsegít! Legalább három ember van a világon, aki egy hét után mosásba küldené az ágyneműt!

A New York Egyetem mikrobiológusa, Philip Tierno szerint mindössze egy hét alatt „jelentős” mennyiségű piszok gyűlik össze az ágyneműnkön, ennél tehát nem árt, ha senki sem vár többet a mosással. A Business Insidernek nyilatkozó biológus mellett egyébként egy ausztrál akcentussal beszélő, tehát megbízható urat is csatába küldött az egy hetes szabály mellett lándzsát törő Huffington Post.

Horror a párnák között

Az ágyakban felhalmozódó mocsok egyébként testnedvekből, az évente közel egy hektoliternyi ágyneműre folyatott verejtékünkben lubickoló gombákból, pollenből, poratkákból és azok ürülékéből, bőrsejtekből, és megannyi más általában láthatatlan mikrobából és szemétből tevődik össze. Minél sokszínűbb lesz az ágyunkban nyitott mikroállatkert, annál nagyobb valószínűséggel kezdünk szipogásba és tüsszögésbe éjjelente, ami természetesen azt eredményezi, hogy egyre nagyobb arányban lélegezzük be és nyeljük le az ágyban felgyülemlő építési törmeléket. Mindez nagyjából két hét után egy kaparó torok formájában is megmutatkozhat, különösen az allergiás vagy asztmás emberek esetében.

Egy másik, a HuffPost által mosásügyi szakértőként leírt illető, Mary Malone lábgombával és elfertőződő sebekkel ijesztget, és szintén az egy hét utáni mosás mellett kardoskodik, hiszen a lepedő és az ágynemű szálai között minden belőlünk származó, végtermékekkel és testnedvekkel összefüggő dolgot megtalálni. Ha pedig ezek találkoznak egy karcolással vagy nagyobb nyílt sebbel, akkor azok bizony elfertőzödhetnek. Hozzátette, a viszonylag könnyen tisztítható huzatokról és lepedőkről a sok horrisztikus dolog pedig könnyen átkerülhet a párnákra és a matracokra, amiket ugye lényegesen ritkábban tiszítunk. 

Val Curtis, a londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének munkatársa szerint azért nem kell a kardunkba dőlni, ha előfordul, hogy csak pár hét után kerül a szennyesbe az ágyneműnk, bár esztétikai okokból ő is támogatja a hétnapos ciklust. 

Ez az ember nem hazudhat!

És itt van a már említett úr is, aki az atkák mellett allergiával és kiütésekkel riogat, és nem csak a heti mosást ajánlgatja szenvedélyesen, ő ezen belül is a lehető legmagasabb hőmérsékleten való mosás híve. Meg persze a matracvédőké, amiket hat havonta érdemes kiporszívózni, és ha már ott vagyunk, a matracokat is kitehetjük egy kis gőztiszításnak. Őt egyébként Peter Walshnak hívják, a foglalkozását pedig úgy lehetne meghatározni, hogy ő a Dolgok Elrendezője. Nagy kár, hogy nem fért be a Mátrixba a Kulcskészítő és az Építész mellé. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek