Így ne bukj fel a gurulós bőröndöddel

A bukdácsoló gurulós bőröndök problémájának teljeskörűnek is bátran nevezhető kielemzéséért a Proceeding of the Royal Society tudósait illeti köszönet.

Ha egy gurulós bőrönd bukdácsolni kezd, általában csak idő kérdése, hogy az ide-oda csúszkáló, megbokrosodott táska teljesen felboruljon. Bukni pedig azért is különösen kellemetlen, mert általában valamilyen indulni készülő közlekedési eszköz felé igyekeznek a bőrönddel rohangálók, a dolog tehát nemcsak megalázó, de további időveszteséget is szül. Aki egyszer megtapasztalta, mennyire hiábavaló a billegés menet közbeni helyreállításával próbálkozni, ilyenkor vagy behúzza a vészféket, hogy minél előbb túl legyen a dolgon, vagy kalapácsvető módjára megemeli és kilöki oldalra a bőröndöt, hogy aztán egy félfordulat után megpróbáljon vele egy füves területen landolni. A hangzatos nevű Proceedings of the Royal Society tudósai is megvizsgálták a problémát, és elő is álltak a módszerrel, aminek segítségével lecsillapíthatóak az irányíthatatlanná vált kofferek. 

shutterstock 321424853

Végre egy hasznos kutatás

Az ingatag gurulós bőröndök problémája az egyik kerék a felszíntől való elemelkedése, és az ezek után meginduló, billegéssel és csúszkálással is együttjáró mozgás okozza. A kutatók persze nem a saját bőröndjeikkel kísérleteztek: annak érdekében, hogy számszerűsíthető eredményeket kapjanak, építettek egy két oldalt súlyokkal ellátott, leegyszerűsített modellt. Minél nagyobb sebességgel halad a vontató és vontatottja, anná nagyobb valószínűséggel jelentkezik a probléma, és a velejáró, egyre erősödő billegés és csúszkálás. Ennek ellenére a rendszer stabilizálására nem a lassítás, hanem a jelenség jelentkezésekor elhelyezett jókora gázfröccs jelentheti a hatékony megoldást. A számokat és a valamelyest meglepő jótanácshoz vezető egyenleteket itt találhatják meg a probléma részletes leírásában érdekelt és a fizikában jártas érdeklődők. 

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek