A penészes gyümölcs nem a világvége

Nagy valószínűséggel abból sem lesz baj, ha véletlenül elfogyasztottál 1-2 szem zöldesszürke, gyapjas szamócát.

Szezon van, a Huffington Post éppen ezért úgy döntött, megkérdez egy élelmiszerbiztonsági szakértőt, mi a teendő, ha penészes gyümölcsöt fogyasztottunk. 

Penészt nyeltél, kimaradsz egy körből

Az élelmiszerbiztonsági oktató Marianne H. Gravely pedig nem túl szívbajos. Általában véve azt mondja, nem érdemes pánikba esni, nagy valószínűséggel semmi sem fog történni, ha megint sötétben epreztél, és a puha és bársonyos falatok a penészszőnyeg miatt simultak olyan simogatóan a nyelvedre. Ha pedig mégis jelentkeznek gyomorpanaszok, és hosszan tartó hányingert tapasztal a tisztelt penészevő, csak abban az esetben szükséges orvoshoz fordulni, ha a tünetek 24 óra után sem múlnának.

shutterstock 198168377

Le kell-e nyesni a penésszel kapcsolatba került végtagokat

Nem, nincs szükség amputációra. Magukat a gyümölcsöket sem kell feltétlenül kidobni. Ha a gyümölcs nagy része puha és penészes, természetesen érdemes rögtön megválni tőle, de ha csak egy kis pöttyről van szó, elég kivágni a hibás részt, és jól átmosni a maradékot. Ha pedig egy doboz gyümölcs közepén találkozunk egy penészes példánnyal, elég a környező társaitól megszabadulni, nem kell mindjárt az egész dobozt kidobni. A gyanúsan puha darabokkal viszont nem érdemes kísérletezni, a puhább gyümölcsökön könnyebben áthatolnak a penész fonalai, és odabent kezdenek munkálkodni. A felpuhulást elkerülendő pedig jó ötlet lehet bizonyos gyümölcsöket, például az epret, a málnát, a szedret, és hasonló társaikat csak közvetlenül az elfogyasztásuk előtt lemosni. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek