Ne érjen felkészületlenül a cseresznyeszezon se!

Minden, amit tudni akartál a cseresznye- és a meggyvásárlásról, meg a hozzáadott értékekről.

Egy cseresznye nem csinál nyarat, a Rita - Bigarreau Burlat – Szomolyai fekete – Sunburst – Germesdorfi – Hedelfingeni óriás – Katalin sor azonban annál inkább. Itt a májustól júliusig tartó, a pirosas fajták mellett pink, sárga, és fekete változatokat is felvonultató cseresznye szezon. Velük párhuzamosan persze megjelennek a meggyfélék is, élükön a Meteorral, és bár a savanyú csonthéjasak kevésbé népszerűek, mint a cseresznyefélék, az okvetlenkedő galambok/pézsmapatkányok maggal, illetve alkalomadtán a teljes gyümölccsel való fejbeköpésére és megfutamítására ugyanúgy alkalmasak, mint a Hedelfingeni óriás.

Belbecs

A Woman’s Health szerint azért is érdemes cseresznyézni, mert az alacsony kalóriatartalmú (cseresznye = 64 kcal, meggy = 50 kcal) és glikémiás indexű apró gömbök antioxidánsok, kálium, gyulladásgátló anyagok, a különböző idegrendszeri betegségek ellen is hatékony antociánok, és C-vitamin tekintetében is jól állnak, ráadásul a meggy mindemellett A-vitamint is tartalmaz, és még az országúti kerekesek regenerációjára is kedvező hatással van.

shutterstock 79942954

A zöld szár a megbízhatóság jele

Phil Korson, a Cseresznyemarketing Intézet elnöke azt mondja, érdemes a szárra koncentrálni cseresznyeválasztáskor: a szép zöld szár cseresznyék és meggyek esetén egyaránt a frissesség jele. Gyümölcsöt pedig - bármilyen színű változatról legyen is szó - az érettséget jelző, mély, sötétebb színek alapján válasszunk.

Tárolás, magozás

A meggy érzékenyebb, érdemes tehát már a piacról hazafelé menet biztonságos és nyomódásmentes környezetet kialakítani számára a táskákban, és a cseresznyével együtt minél gyorsabban a hűtőbe helyezni, vagy lefagyasztani. A belüket kiontó meggyek persze korántsem a leglélekölőbb jellegzetességei a kicsi golyóknak. Mókás dolog ugyan megymaggal legyekre vadászni, pite vagy lekvárkészítés esetén ugyanakkor gyakran okoznak fejtörést a lövedéknek kiváló, a fogaink ellen ugyanakkor szakadatlan gerillaharcmodort folytató magok. Szerencsére a futurisztikus, vagy épp középkori kínzóeszközökre emlékeztető magozógépek egész garmadája áll a lelkes kompótkészítők rendelkezésére - tényleg érdemes szemügyre venni a választékot. Ha másért nem is, egy ilyen célszerszám beszerzésének lehetőségéért mindenképp érdemes egy kevés cseresznyét/meggyet is elhelyezni a kosarunkban. 

Ha ez mind megvolt, és készen állsz a sütésre-főzésre, akkor kattints ide kedvenc cseresznyés és meggyes receptjeinkért!

Oszd meg másokkal is!
Mustra