LÁJFHEKK

Ne érjen felkészületlenül a cseresznyeszezon se!

2017. június 27., kedd 10:22

Minden, amit tudni akartál a cseresznye- és a meggyvásárlásról, meg a hozzáadott értékekről.

Egy cseresznye nem csinál nyarat, a Rita - Bigarreau Burlat – Szomolyai fekete – Sunburst – Germesdorfi – Hedelfingeni óriás – Katalin sor azonban annál inkább. Itt a májustól júliusig tartó, a pirosas fajták mellett pink, sárga, és fekete változatokat is felvonultató cseresznye szezon. Velük párhuzamosan persze megjelennek a meggyfélék is, élükön a Meteorral, és bár a savanyú csonthéjasak kevésbé népszerűek, mint a cseresznyefélék, az okvetlenkedő galambok/pézsmapatkányok maggal, illetve alkalomadtán a teljes gyümölccsel való fejbeköpésére és megfutamítására ugyanúgy alkalmasak, mint a Hedelfingeni óriás.

Belbecs

A Woman’s Health szerint azért is érdemes cseresznyézni, mert az alacsony kalóriatartalmú (cseresznye = 64 kcal, meggy = 50 kcal) és glikémiás indexű apró gömbök antioxidánsok, kálium, gyulladásgátló anyagok, a különböző idegrendszeri betegségek ellen is hatékony antociánok, és C-vitamin tekintetében is jól állnak, ráadásul a meggy mindemellett A-vitamint is tartalmaz, és még az országúti kerekesek regenerációjára is kedvező hatással van.

shutterstock 79942954

A zöld szár a megbízhatóság jele

Phil Korson, a Cseresznyemarketing Intézet elnöke azt mondja, érdemes a szárra koncentrálni cseresznyeválasztáskor: a szép zöld szár cseresznyék és meggyek esetén egyaránt a frissesség jele. Gyümölcsöt pedig - bármilyen színű változatról legyen is szó - az érettséget jelző, mély, sötétebb színek alapján válasszunk.

Tárolás, magozás

A meggy érzékenyebb, érdemes tehát már a piacról hazafelé menet biztonságos és nyomódásmentes környezetet kialakítani számára a táskákban, és a cseresznyével együtt minél gyorsabban a hűtőbe helyezni, vagy lefagyasztani. A belüket kiontó meggyek persze korántsem a leglélekölőbb jellegzetességei a kicsi golyóknak. Mókás dolog ugyan megymaggal legyekre vadászni, pite vagy lekvárkészítés esetén ugyanakkor gyakran okoznak fejtörést a lövedéknek kiváló, a fogaink ellen ugyanakkor szakadatlan gerillaharcmodort folytató magok. Szerencsére a futurisztikus, vagy épp középkori kínzóeszközökre emlékeztető magozógépek egész garmadája áll a lelkes kompótkészítők rendelkezésére - tényleg érdemes szemügyre venni a választékot. Ha másért nem is, egy ilyen célszerszám beszerzésének lehetőségéért mindenképp érdemes egy kevés cseresznyét/meggyet is elhelyezni a kosarunkban. 

Ha ez mind megvolt, és készen állsz a sütésre-főzésre, akkor kattints ide kedvenc cseresznyés és meggyes receptjeinkért!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta