Templomba és műtőbe küld a Katasztrófavédelem a meleg ellen

Hol lehet a legjobban átvészelni a kánikulát? A hivatalos válasz mellett a mi javaslatainkat is olvashatják, amiket persze nem kell túlzottan komolyan venni.

Azt nem kell különösebben ragoznunk, hogy dögmeleg van az országban. Rossz hír azonban, hogy ez a következő napokban sem fog változni. A Katasztrófavédelem viszont egy csomó olyan helyet ajánl, ahol ki lehet bírni a kánikulát. Tudtad például, hogy a nagy hőség idején lehet menni hűsölni templomba? 

"Az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. június 22. (csütörtök) 00:00 órától június 26. (hétfő) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki" - áll a Katasztrófavédelem közleményében, amely olyan általános dolgokat is javasol, minthogy a meleg időjárás idején több folyadékot fogyasszunk, és 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, valamint figyeljen oda mindenki a bőre védelmére is. "Amennyiben tehetik, tartózkodjanak árnyékban, légkondicionált helyiségekben a legmelegebb órákban, és kerüljék a megterhelő fizikai munkát" - és hogy mindezt hol? Mutatjuk.

A Katasztrófavédelem listája olyan hűsölő helyeket ajánl, amik mindenki előtt nyitva állnak és bárki látogathatja őket ingyen. Ha nem strandon próbálsz túlélni, hanem a négy fal közé szorulsz légkondi nélkül, akkor a listán városok szerint válogathatsz helyekből, amik nem tűnnek mindig a szórakozás csúcsának, viszont mi megpróbáltuk megtalálni a helyekben a pozitívumokat, és persze összeállítottuk a saját listánkat is. (Vigyázat, a következő sorok némi iróniát tartalmaznak!)

Templom

A listán feltüntették a legtöbb templomot. Bár nem légkondis, de hideg, csend van és nyugalom, le is lehet ülni. Hátránya, hogy ebédelni nem éppen illdomos, vagyis pont a kritikus időszakban kell kimerészkedni, de hétvégén például biztos lehet látni néhány boldog esküvői pillanatot, esetleg keresztelőt. 

shutterstock 552998536

Autókereskedések

Valamilyen oknál fogva sok a listában az autókereskedés. Tény, hogy ezek a helyek általában nagyok és tágasak, de nem arról híresek, hogy dugig vannak kényelmes kanapékkal, azt viszont nem valószínű, hogy bárhol megengedik, hogy beköltözz egy autóba és ott ücsörögj naphosszat. Másik hátrányuk az, hogy nem sok van belőlük a belváros közepén, és lehet, hogy sokat kell utazni, mire találsz egyet, 

Rendelőintézetek

Ha épp hűsölni vágysz, akkor a listában szerepel több rendelőintézet is, amikre eddig nem gondoltunk úgy, mint menedékre, de tény, hogy ha már ott jársz és jó is a klíma, akkor elmehetsz például szűrővizsgálatokra (csak ne felejts el előtte beutalót kérni!).

Okmányirodák, önkormányzatok

A rendelőintézetekhez hasonló a helyzet az önkormányzatokkal és okmányirodákkal, amik szintén nyitva állnak a lakosság előtt. Végre elintézheted az új személyi igazolványod, vagy igényelhetsz útlevelet, hogy majd mikor télen kánikulára vágysz, könnyebben tudd kivitelezni. Hatvanban például a házasságkötő terem is szerepel a listán, ha kis szerencséd van, még akár a szertartás utáni buliba is elhív egy szimpatikus pár, biztos ott is lesz légkondi. 

Üzletek

Teljesen érthető módon a lakosság egy része ilyenkor plázázik és hiperezik. De a kisebb boltok is szerepelnek a listán. Erről megkérdeztük az üzletláncokat is, az Auchan, a Spar és a Tesco is megerősítette, hogy természetesen náluk lehet hűsölni, az egyetlen szabály, hogy be kell tartani a vásárlói tájékoztatóban foglaltakat és azt is megtudtuk, hogy nyáron nem feltűnően sok a hűsölő boltokban, míg télen jobban érezhető, hogy a nagy hideg miatt többen is betérnek melegedni. Pozitívum, hogy egy élelmiszerboltban tuti nem halsz éhen egész nap, bár lehet, hogy egy kicsit macerás kifizetni, majd kint megenni és újra visszatérni az eladótérbe, illetve a kisebb boltokban ücsörögni sem tudsz naphosszat, így ez egészen kényelmetlen lehetőség. Megoldás lehet erre néhány barkácsbolt és a kerti szettek, ott viszont az étkezés nem megoldott.  

Kultúrházak és könyvtárak

A szórakozás és a hűsölés is adott ezeken a helyeken, a kultúrházban például biztosan bele lehet futni tánccsoportok vagy daloskörök próbájába, a könyvtárban pedig olvasgatni lehet. Ha szerencsés vagy, és jó helyet találsz magadnak, akkor büfé is van szendviccsel és hűtött üdítővel. A könyvtárban akkor is találsz szórakoztató irodalmat, ha elhúzódik a kánikula, a kultúrházban pedig az is lehet, hogy egy új hobbit találsz magadnak. 

shutterstock 657819853

Mi pedig ezeket tanácsoljuk

Természetesen mi szerkesztőségünk is foglalkozott azzal, hogy hova érdemes menekülni ilyen meleg elől. Volt, aki szerint remek megoldás egy légkondis busszal elutazni a Mátrába, Kékesen például 26-23 fokos maximum hőmérsékletet jósolnak, a levegő is jó, nyugalom is van, szóval pont ideális egy kis aktív kikapcsolódáshoz. 

Aki nem vágyik a szabadba, annak ideális lehet bármelyik pláza, ahol vásárlás nélkül is lehet szórakozni. Megnézheted, hogy milyen új parfüm illik hozzád, vagy felpróbálhatsz egy csomó olyan ruhát, amiket eddig sosem. Akár szendvicset is vihetsz magaddal, így ebédre sem kell költened, egy könyvesboltban meg azokat a műveket is olvashatod már, amik még tuti nem jutottak el a könyvtárakig. De beülhetsz bármelyik étterembe, egy elektronikai boltban a legdrágább TV-n nézhetsz természetfilmet, sőt ha van olyan részleg, ahol hangrendszereket lehet tesztelni, akkor lehet, hogy egy teljes lövöldözős akciófilmet is megnézhetsz menő hanggal. Ha nem, akkor még mindig marad végső megoldásnak a mozi. 

A szerkesztőség szerint ideális lehet bútoráruházakba menni, erre az IKEA vagy a KIKA lesz most a legalkalmasabb. A bemutatótérben úgy érezheted magad, mintha otthon lennél, még akár egy könyvet is vihetsz olvasni. Az étteremben anélkül tudsz enni, hogy aztán ki kellene menni a boltból, és  vannak mosdók is. Ha dolgozni akarsz, akkor átülhetsz az irodai részhez, mobilinternettel pedig egy ultrakényelmes főnöki székből és a legújabb íróasztalról intézheted az ügyeket. A délutáni szunyókálást azért már lehet, hogy kiszúrják a bolt dolgozói is, de a vállalkozó kedvűek azt is megpróbálhatják egy olyan kanapén, ami nincs annyira szem előtt. 

shutterstock 101349421
Oszd meg másokkal is!
Mustra