Teszt: ezt tudják a limitált, nyári ételek és italok

Itt a nyár, és ezzel együtt azok a termékek is, amik csak ebben a szezonban érhetőek el. Természetesen leteszteltük, hogy melyiket érdemes beszerezni belőlük.

A nyári szezonban a gyártók bátrabban kísérleteznek mindenféle új ízzel, így sokuknál megjelennek limitált vagy nyári kiadások. Mi pedig gyorsan össze is gyűjtöttük belőle azokat, amik éppen szembejöttek velünk, majd összeült a szokásos kis tesztcsapatunk, hogy megkóstoljuk őket. Ittunk jegeskávét, ettünk chipset, kipróbáltuk az energiaitalt, ami fogyaszt és lefojtottuk az egészet némi desszerttel, meg egy kis alkohollal. De nézzük, mik az idei nyár legnagyobb újdonságai. 

A szokásunktól eltérően most nem vaktesztet alkalmaztunk, hogy a kollégák pontosan tudják, hogy milyen íz is az, amit érezniük kellene, mi benne a különleges és egyáltalán milyen termékről van szó. 

Lay's sajtos-zöldfűszeres chips

Sajtos chips már eddig is volt, ez gyakorlatilag annak egy kicsit továbbfejlesztett verziója, ami azt jelenti, hogy kevésbé érződik rajta a sajtos lábszag, és van valami kis plusz mellékíze is. Olyan nagy újítás  persze nincs benne, hogy az teljesen más karaktert adna neki, így ki szereti a sajtos chipset, annak ez is be fog jönni, aki meg nem, azt ezt sem fogja túlzottan szeretni. 

DSC1837
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Össze-vissza kavargó íze van, de nem erős a sajtos jelleg. De én baromira szeretem a chipset."
  • "Jó ropogós, de nincs sok sajt íze."
  • "Ebben mi a különleges?"
  • "Nem érzem jobbnak, mint egy átlag chipset, kicsit túl savanya is."
  • "A sajt és a zöldfűszerek versenyében utóbbit hirdetem ki győztesnek, mert az előbb ízt teljesen elnyomja, ami nem feltétlenül baj."

Lay's pikáns grill marhaborda

Ez elég összetett íz a leírás szerint, mondjuk azt azért viszonylag nehéz kiérezni, hogy akkor ez most marha-e vagy sertés, és hogy biztosan oldalas-e, esetleg felsál. Mindenesetre mivel csak aromák vannak benne, ezért vegetáriánusok is ehetik, mondjuk a vegetáriánus kollégánkat ennek ellenére sem sikerült rávennünk hogy megkóstolja. 

DSC1835
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Sokkal rosszabbra számítottam, de ez jó. Olyan ráfojt a krumplira a szaft ízű."
  • "A hús íz nem érződik rajta, de a fűszerek igen, és hihetetlenül eteti magát."
  • "Ez bejön! De nekem nem jut eszembe róla az oldalas."
  • "Ilyen ízű chips nem volt már korábban is? "
  • "Olyan mint egy teriyaki csirke."
  • "Azta, jobb mint a sajtos. Menő oldalas!"

Snickers white

A szokásos Snickers fehércsokis változata a többségnek eléggé bejött. Volt olyan tesztelő, akinek ez már nem volt újdonság, amióta a piacra került, ezt veszi. És volt olyan is, aki a teszten nem szeretett volna részt venni, a fehércsokis Snickersre viszont neki is fájt a foga, vagyis úgy tűnik jól lőtték be az élelmiszermérnökök, mit is szeretne a nép, ha Snickersről van szó. 

DSC1824
Kaszás Tamás / Dívány
  • "A fehér csokit nekem nehéz összekapcsolni a nyárral, mert annyira hihetetlenül gejl."
  • "Alapvetően nem szoktam Snickerst venni, mert a karamell miatt az az érzésem, hogy órákig csak rágódok rajta. Na ez most is így van, de ez a fehér csoki finom. "
  • "A fehér csoki egyébként sem a barátom, ez pedig ez így extrán édes"
  • "Na ez újítás!"
  • "Olyan mint a normál, csak fehér. Ízlik így is."
  • "Ezzel jöttem rá, hogy mégiscsak szeretem a fehér csokit. Maradjon sokáig."

Pöttyös tejsüti eperrel

A tejsütit is elérte a nyári láz, ezért most epres változatban is meg lehet kóstolni az eddig megszokott tejes és kakaós ízek mellett. 

DSC1827
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Az illata nagyon erős, szóval biztosan nem spóroltak az aromákkal."
  • "Habos, édes, mű és még is íztelen."
  • "Sosem ettem még ilyet, nem tudom jobb-e mint a sima."
  • "Imádom a tejsütit, de maradok a klasszikus fajtájánál."
  • "Finom. Jó, nem egy epres torta, de el tudom képzelni, hogy ezt választom a boltban."
  • "Kicsit ízetlen és inkább édes, mint piros ízű."

Fanta mangó és sárkánygyümölcs

A Fanta legújabb íze mangó és sárkánygyümölcs, ami első ránézésre sokkal narancssárgább mint az eredeti,  és valamiért már kitöltés közben az volt sokaknak a benyomása, hogy ez nagyon cukros lesz. Összességében sajnos a Fanta volt az, ami legkevésbé jött be az embereknek. 

DSC1834
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Gyerekfogkrém ízű. Nem finom."
  • "Szappan és illatgyertya íze van."
  • "Fúj, szénsavas parfüm."
  • "Sokat akar a Fanta, de nem bírja a farka. Fú, de rossz."
  • "Nekem ez sárgabaracklekvár ízű, sajnálom. Nem tudom melyik íz kellene, hogy legyen ebben a sárkánygyümölcs."

Hell Strong Focus

A Hell legújabb energiaitala az ígéretek szerint sokkal hatékonyabb, már ha arról van szó, hogy az agyi tevékenységedet szeretnéd maximalizálni. Mi ezt nem érzetük, de tény, hogy csak keveset ittunk belőle. Azt is ígéri, hogy a hagyományos tutti frutti helyett ez vegyes gyümölcs ízű, amiről eddig azt hittük, hogy az ugyanazt jelenti, de ez mangó, narancs ÉS tutti frutti ízű. Azt kell még tudni róla, hogy 20 százalékkal több koffein van benne, valamint magnéziumot és L-karnitint is tartalmaz, amitől az egész szerkesztőség baromi boldog lett, hiszen az ígéretek szerint nem elég, hogy pörgünk tőle, de még le is fogyunk. 

DSC1821
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Az illata gyógyszerre emlékeztet, az íze pedig tipikusan energiaitalos, szóval ha valaki szereti ezt a műfajt, annak ez sem okos csalódást."
  • "Innám! Fincsi! Pedig kevés nem műanyag ízű energiaitalt szeretek."
  • "Utálom sajnos az energiaitalt, de ez egész jó."
  • "Ennek olyan íze van, mint valamelyik Fantának."
  • "Nem vagyok nagy energiaitalos, semmi extrát nem érzek rajta."
  • "Olyan mintha egy csomó cukorkát áztattak volna tutti fruttis gyerekpezsgőbe. Ugye ha vodkával felöntöm, akkor is fogyaszt?"

Sommersby rebarbarás cider

A nyári Sommersby nemcsak attól különleges, hogy rebarbarás, hanem mert a csomagolása is kifejezetten nyári és már-már annyira jól néz ki, hogy sajnáltuk kidobni az üveget. A csomagolást Tomcsányi Dóri tervezte, ráadásul a palackhoz passzoló kendőt és overállt is lehet nyerni. Na de nézzük, hogyan ízlett a cider a tesztelőknek!

DSC1823
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Bár az igazi, eredeti cidertől az ezért még messze van, de legalább nem olyan eszeveszettül édes, és emiatt kifejezetten jól esik kellően behűtve."
  • "Nekem ezek nem ciderek, hanem alkoholos üdítők, és mint olyan, baromi finom."
  • "Nem szoktam cidert inni, ízre finom, de már egy korty után is úgy érzem magam, mint mikor befröccsözök."
  • "Romlott gyümölcs íze van. De az jót jelent elvileg, nem?"
  • "Simán rossz. Sosem tudnám megmondani, hogy miből van."
  • "Kifejezetten jót tesz a cidernek a rebarbara."

Nespresso Intenso on Ice, Leggero on Ice

A Nespresso két nyári limitált kiadású jegeskávéját csak a kávésok kóstolták, de sikerült egy igazi szakértőt is rávenni, hogy hosszasan elemezze ki nekünk. Egyébként a kávékat sokan megkóstolták forrón is, de az elkészítése úgy néz ki, hogy jégkockákra ráengedjük, majd még hideg tejhabbal felöntjük, bár a társaság egy része szerint a fagyi is elengedhetetlen kelléke a jegeskávénak. Egyébként a hivatalos ismertető szerint ha az Intenso on Ice kávét Macchiatoként készítjük el, finom, krémes textúrát kapunk kekszes ízjegyekkel. Ezzel szemben a Leggero on Ice feketén fogyasztva gyümölcsös, citrusos jegyeket mutat, hosszú lecsengéssel és lágy textúrával. A tejjel készített Leggero on Ice Macchiatoban pörkölt jegyeket és édeskés ízeket fedezhetünk fel.

DSC1831
Kaszás Tamás / Dívány
  • "Csak forrón szeretem a jegeskávét, de úgy nagyon. Ez jó kávé, de nekem csak simán átdobozolták a régebbieket."
  • "Hát, ezek a jegeskávék forrón jobbak. Mondjuk legalább lehet választani, az egyik íze karakteresebb mint a másiké, de én emiatt tuti nem fogok átszokni a kapszulás kávékra."
  • "Referenciakávénak egy allgemeine Nespresso kapszulát használtunk (zöld színű Capriccio).
    A kávék színben és kremában eléggé hasonlóak voltak, árnyalatnyi különbségek voltak csak felfedezhetők, ráadásul a szokásosnál hosszabbra főzött kávék a jégkockákat elolvasztották, így azok is tovább hígították a kávét, így a színbéli eltéréseket akár a nem szabványos jégkockák is eredményezhették.
    Hőmérsékletre eléggé hasonlóak lettek (ez annyira nem meglepő): mindegyik langyos, úgy 30-35 fokos lehetett (Celsius, nem maligán), ami kávénak hideg, jeges kávénak meleg, szóval inkább a három jégkocka-presszókávé arányt kellene tartani. De legalább kóstolni jó volt.
    A referenciakávé amúgy sem a legjobb Nespresso, ehhez képest a kék kapszula (Intenso on ice) erősebb pörkölésű, de továbbra sem egy túl karakteres darab. Jegeskávénak szerintem nem elég intenzív, a több víz és az hideg ital miatt az ízek amúgy is kevésbé érezhetők, nyugodtan lehetett volna egy masszívabb, tényleg olasz pörkölésű kávét a kék mozaikos kapszulába tölteni.
    A zöld limitált kiadás valóban gyümölcsös, kellemesen savas főzetet ad, ennyiben mindenképpen teljesíti az ígéretét. Mindez hidegen, tej és cukor nélkül egész jó kis limonádét eredményez. Bár nyilván az újhullámos kávék trendjét próbálja követni, de nem sokkal van közelebb azokhoz, mint egy gyorséttermi sajtburger a valódi hamburgerekhez.
    A Nespresso általában is jó választás azoknak, akik tisztességes kávét akarnak reggel inni gombnyomásra, egyenletes minőségben, különösebb meglepetések nélkül. Korrekt, állandó színvonalat kap az ember a pénzéért, biztos, hogy nem büntet úgy, mint egy Szarvasi kávéfőzőn lefőzött Omnia, de túl sokat sem szabad várni tőle. A limited edition on ice kapszulák is pontosan ezt tudják. Ha az ember hajlandó elszöszölni otthon mondjuk egy hidegen áztatott kávéval, amihez igazából nem kell sok eszköz, csak sok idő (16-18 óra) meg jó alapanyag, akkor ennél sokkal finomabbat ihat. De ha gombnyomásra akarunk egy kávét, akkor ezek a kapszulák sem rosszabbak, mint bármelyik másik - csak legyen hozzá elég jégkocka."
Oszd meg másokkal is!
Mustra