LÁJFHEKK

3 tudományosan megalapozott konyhai trükk

2017. június 12., hétfő 11:45

Diétás rizs, foltmentes alma és szaftos, puha hús - mindegyikre van megoldás. Mutatjuk is!

Az Amerikai Kémiai Társaság (American Chemical Society) saját Youtube-csatornáján most azoknak az életét akarja megkönnyíteni, akik szeretik a rizst, a csirkehúst és a gyümölcsöket, meg persze a pofonegyszerű vagy néha kicsit időigényesebb konyhai trükköket. Részletek a hajtás után! 

1. Felezd el a rizsed kalóriáit!

Száz gramm főtt rizs körülbelül 130 kalóriát tartalmaz, és ebben nagy szerepe van a benne található keményítőnek. A kutatók szerint segíthet, ha a főzővízbe teszel némi kókuszolajat, egészen pontosan az edénybe szórt rizs súlyának harmadát. Persze itt még nincs vége, ha a kókuszolaj után belekerült a rizs is, lassú tűzőn főzd tovább 8-10 percig. De itt még mindig ne készítsd elő a terítéket, mert a főtt rizst 12 órára a hűtőbe kell rakni, és csak némi melegítés után tálalhatod. Macerás? Lehet, de állítólag ezzel a módszerrel akár 50-60 százalékot is le lehet csípni a kalóriákból. Az elv a következő: a keményítő lehet könnyen emészthető és nehezen emészthető (meg rezisztens is). Előbbiek gyorsan glükózzá alakulhatnak, és ha nincs szükségünk olyan sok energiára, akkor zsírként elraktározzuk a maradékot. Az előbb vázolt félnapos hacacáréval viszont a rizsben megnő az emészthetetlen keményítő aránya, és máris nem kell aggódni annyira a kalóriák miatt. 

2. Ne hagyd, hogy megbarnuljanak a gyümölcseid!

Oké, azt elég sokan tudtuk, hogy citromlével kenjük be, hogy az előre feldarabolt alma ne barnuljon meg olyan gyorsan, de mit lehet tenni akkor, ha nem citromízű almát akarunk enni. A tudomány szerint - kapaszkodj meg - ezt a problémát úgy lehet kiküszöbölni, ha egy kis tálkába vizet teszünk abba beleöntünk egy kis a citromlevet, majd az almaszeleteket megmártjuk benne, és ezután egy lezárható zacskóban a hűtőbe pakoljuk a gyümölcsdarabokat. A hatás állítólag ugyanaz, csak az almának alma íze lesz, mert a citromlével csak hígított formában érintkezik. Ja, és ezt a trükköt nemcsak az almáknál lehet bevetni. 

3. Szódabikarbóna a szaftos csirkehús titka!

Ha nincs kedved/időd marinálni a csirkét vagy egyéb húsokat, akkor a szódabikarbóna lesz a tökéletes megoldás - állítja a ACS. Az eljárás egyszerű: a húst meg kell szórni és forgtani egy kis szódabikarbónában, hogy egyenletesen befedje, majd 15 percre be kell tekerni fóliába. Ha ez is megvan, mossuk le a szódabikarbónát, és mehet minden a megszokott kerékvágásban. A videó szerint a magyarázat a következő: ahogyan az idő telik, úgy csökken a hús pH-ja, és ezzel párhuzamosan veszít a szaftosságából. A szódabikarbónának viszont 9-es a pH-ja, ezért lúgos irányba tolja el a hús kémhatását is, és így több vizet tud tárolni, ami jól jön majd sütés közben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta