Így tartsd tisztán a kerti bútorokat

A mosószeres szivacs és a víz elég sok mindent megold, de azért ennél jóval több van ebben a műfajban. Össze is szedtünk pár tippet.

Végérvényesen itt a nyár, és aki csak teheti, a szabadidejét a vízparton vagy az erkélyen/kertben tölti. És persze ez nemcsak fesztelen pihenést jelent, mert a kültéri bútorokat és társaikat is fel kell venni a takarítási menetrendbe. A hajtás után adunk pár tippet, hogy a különböző anyagból készült bútorokat hogyan érdemes tisztítani, mert hát a rattanfotel nyilván másfajta törődést igényel mint mindenki kedvence, a fehér (esetleg bordó vagy zöld) Flair szék. 

Az első lépés nem anyagfüggő, mindenről érdemes leszedegetni a ráhullott gallyakat, leveleket és bármilyen tisztítószer bevetése nélkül letörölgetni vagy slagozni a koszt.

Fém

 A fémből készült kerti bútorok legnagyobb ellensége a rozsda. Ugyan a gyártók általában gondoskodnak a korrózió elleni védelemről, azért az örödg nem alszik, és ha tudjuk, hogy ez a lépés kimaradt, akkor pótoljuk mi magunk. És így is érdemes rendszeresen átnézni ezeket, egyetlen apró hajlatot se hagyjunk ki. Ha akár egy apró vörösesbarna foltot is felfedezünk, fémforgáccsal vagy smirglivel dörzsöljük addig a felületet, ameddig el nem tűnik a rozsda, utána pedig jöhet a korróziógátló alapozó és a festék. Az alumíniumból készülteké pedig az apró karcolások, amiket elvileg úgy lehet eltüntetni, ha kíméletes súrolószerrel tisztogatjuk le őket. 

shutterstock 68418547

Fa

Vehetünk speciális ápolószereket, de vannak olyan házi keverékek is, amik megfelelnek a célnak. A Today's Homeowner oldalán például azt ajánlják, hogy keverjünk össze 1/4 csészényi (1 csésze kb. negyed liter) ammóniát két teáskanál ecettel, meg persze némi vízzel, de van, ahol a szokásos mosószeres oldatot javasolják, esetleg növényi olajos szappanokat. A tisztításhoz puha sörtéjű kefét vagy szivacsot használjunk, a durvább felülettisztító gépeket viszont egyik cikkben sem szerették, mert ezek megrövidíthetik bútoraink élettartamát.  Egyes oldalak szerint a keményfából készült bútorokat nyugodtan átcsiszolhatjuk évente, és közepesen durva csiszolópapírt kell használni, ha karcolásokat vagy a régi fedőréteget akarjuk eltüntetni, és finomszemcséset ha csak rutinszerű csiszolást végzünk. 

shutterstock 538591618

Fonott bútorok

Szépek, szépek, csak egy kicsit macerásak, mert a résekben könnyen megül a por, ezért érdemes pár hetente lecsapatni a fonott bútorokat egy kis vízzel, így könnyebb dolgunk lesz később vagy éppen egy porszívóval is kiszippanthatjuk a rejtett kosztartalékokat. A tisztításuk egyébként a követezőképpen zajlik: egy alig nedves, kímélő mosószerbe mártott ronggyal át kell törölgetni, de inkább puha sörtéjű kefét válasszunk, mert ezzel az előbb említett résekből is könnyebb lesz eltávolítani a koszt. Ha pedig feltűnt, hogy az egyik vessző lázad a sorsa ellen, és kiáll, akkor próbáljuk meg visszadugni a helyére. Érdemes ezzel akkor próbálkozni, amikor kicsit nedves a vessző, mert így könnyebb meghajlítani, és igen, van, amikor már olyan komoly a baj, hogy szakemberre van szükség. Ha pedig kicsit lepattogzott a festék, akkor csiszoljuk le az adott részt, majd fessük újra. És a vakszolás ezeknek a bútoroknak is jót tesz. 

shutterstock 372893617

Műanyag

Egy kis mosogatószeres víz csodákra képes, ha ez mégsem válna be, akkor vagy még több mosogatószer kell, vagy ecetet, esetleg szódabikarbónát is keverhetünk a vízbe. Sőt, van, aki fehérítőt is tenne bele, bár ezt nem lehet túl sűrűn alkalmazni, mert a műanyag a kelleténél hamarabb tönkre megy.  És még valami, a víz ne legyen hideg, mert akkor nem tisztít megfelelően, de forró se, inkább langyos vagy meleg. Ha kész vagyunk, és megszáradtak a székek, asztalok, napozóágyak, akkor autópolírt is kenhetünk rájuk, ez állítólag segít abban, hogy ellenállóbbak legyenek a külső hatásokkal szemben.

08-ikeanyar-140513-IMG 3947
Dívány / Dívány

Textil

Ha szerencsénk van, akkor az ülő- és díszpárnákat (vagy azok huzatát) be lehet dobni a mosógépbe - írja a Spruce. A szárítót viszont kerülni kell, mert összemehetnek, ezért nincs mit tenni, ki kell pakolni ezeket szépen sorban a teraszra vagy a kertbe, ahol a napsütés és a szél végzi majd a dolgát. Ha nagyon gyűrötten kerülnek ki a mosógépből a huzatok, akkor nem túl magas hőfokon, de vasalóval is át lehet menni rajtuk.

Ha nem lehet levenni a huzatot, de elég kicsi a párna, még akkor is lehet próbálkozni a mosógéppel, csak így nehezebben fognak megszáradni. Valamennyit segíthet az, ha elhúzzuk a cipzárt, és a nyitott oldalával lefelé tesszük ki száradni, és a wikiHow-n tippet is olvastunk, miszerint teniszlabdákat kell bepakolni a gépbe, mert azok még jobban kipréselik belőlük a vizet. 

A napernyőknél, illetve a túl nagy párnáknál a mosógép nem opció, ezeket a helyszínen kell tisztává varázsolni mégpedig úgy, hogy egyszerre csak egy kis darabot tisztogatunk mosószeres szivaccsal vagy puha sörtéjű kefével, majd ha ezt leöblítettük tiszta vízzel, haladunk tovább fentről lefelé. A lényeg, soha ne hagyjuk, hogy a mosószer rászáradjon a textilre. Ha pedig kész vagyunk az egésszel, akkor jöhet még egy nagy slagozás. Persze az egész hacacáré előtt érdemes megnézni, hogy az elkövetkezendő napokban milyen időjárás várható, mert az biztos, hogy ezeknek hosszabb idő kell, hogy megszáradjanak. 

De mi a helyzet a foltokkal? Nos, ha szeretnénk meghosszabbítani a textilből készült kiegészítők életét, akkor nem kell minden egyes folt miatt kimosni azokat, elég, ha a pacát kezeljük. A fű- és naptejfoltoknál a mosószeres dörzsölésnek és áztatásnak hatnia kell, a penész ellen pedig ecetes vizet ajánlanak, és ez nemcsak akkor jó, ha már megtörtént a baj, hanem megelőzésképpen is át lehet mosni/törölgetni ezzel az eleggyel a párnákat, napernyőket, egyebeket. Meg persze ott vannak a különböző speciális folttisztítók, csak ne olyat vegyünk, ami elvileg kiveheti az anyagok színét. 

shutterstock 156835421

És mit lehet tenni annak érdekében, hogy minél ritkábban kelljen a kerti garnitúrákat és napozó kellékeket tisztítani? Alapvetően sokat segít, hogyha a naptejjel bevont testünk nem értintkezik velük közvetlenül, hanem egy törülközővel vagy pléddel védjük ki azt, hogy foltosak legyenek, és persze az is segíthet, ha amikor hosszabb ideig nincs rájuk szükség lefedjük, vagy behurcibáljuk őket. 

Ha pedig úgy tűnk, hogy menthetetlen a helyzet, akkor a fából és fémből készült bútordarabokról még mindig le lehet szedni az eredeti festék- vagy védőréteget, majd újrakenni az egészet reménykedve abban, hogy megint olyan szépek lesznek mint újkorukban. Állítólag vannak, akik a műanyagból készült bútorokat is lefestik, ha már vállalhatatlanul néznek ki, de nem biztos, hogy túl tartós (meg szép) lesz az eredmény. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra