A langyos sör rosszabb, mint egy atomkatasztrófa

A sósvizes fűrdővel 0°C alatti hűtőfolyadékot is készíthetünk, hatékony sörhűtő rendszert létrehozva az igazán sürgős esetkre.

Vagy a pestis. Ezzel kéne kezdeni elsőben is, hisz ebből az axiómából kiindulva (a langyos sörnél nincs rosszabb) gyerekjáték lesz kérdés-felelet útján átadni az etika alapjait, már hatévesek esetében is. „A népirtás is rossz. Mennyire? Majdnem annyira, mint a langyos sör.” Alkoholmentes sörrel érzékeltetni is lehetne, miről is van szó pontosan. A Popular Science rövid termodinamikai áttekintője segítséget nyújthat azoknak, akik nehezen hajtják álomra a fejüket éjszakánként, attól rettegvén, hogy megint visszatér a langyos sörös rémálmuk.

Jéghideg sör, kevesebb mint 10 perc alatt

Először is kell egy hűtőtáska, vagy legalábbis egy vödör. Az edényt töltsük fel vízzel, jéggel, és jó sok sóval. És azért tegyünk bele sörös üvegeket/dobozokat is. Fontos, hogy annyi vizet engedjünk a hevenyészett (vagy épp professzionális), de jól szigetelő tartóedényünkbe, hogy ellepje a lehűteni kívánt flaskákat, és arra is érdemes ügyelni, hogy az üvegek ne érintkezzenek egymással, vagyis mindegyiket körbeölelje a hűtővíz. Ha van fedele a hűtőedénynek, ne féljünk használni.

shutterstock 649593316

Miért pont sós víz?

Sóra azért van szükség a folyamathoz, mert a kapott folyadék olvadáspontja így jóval 0 °C alá csökken, így tehát nulla fok alatt is vízhűtéses marad a rendszer, nem fog befagyni, és 0 fokon megragadni a mini tó. A 23,3 %-os telítettségű sós víz fagyáspontja – 21 °C, amit a vízben oldódó konyhasó nátrium és klorid ionjainak köszönhetünk. A jégdarabok hamarabb elolvadnak majd a sós fürdővízben, de ettől nem kell megijedni, a jég nem a magasabb hőmérséklet miatt olvad el, csupán sós vízzé alakul. 

Még!

Tovább gyorsítható a folyamat, ha időnként megpörgetjük a sörösüvegeket, és elhessegetjük az üvegek felületének közelében kicsit felmelegedett vizet az aranyszínű nedű közvetlen közeléből. A pörgetésre ugyanezért van szükség, az üveg/doboz peremének közelében előbb hűl le a sör, a pörgetéssel viszont elérhetjük, hogy a már lehűlt sör részletek helyet cseréljenek az üveg belsejében bujkáló melegebb rétegekkel. Persze létezik sör/üdítő pörgető eszköz is, ami folyamatosan mozgatja az üvegeket, ezzel (a forgalmazó állítása szerint) húszszorosára gyorsítva a folyamatot.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra