LÁJFHEKK

Tényleg 7 évente cserélődik a hajad?

2017. június 3., szombat 10:58

Embere válogatja, de cserélődni biztosan cserélődik.

Gyökerestül

Sokakat meglephet a dolog (van, akit jobban, van, akit kevésbé), főleg, ha látszólag minden átmenet nélkül, egyik napról a másikra történik meg, de a hajunk bizony gyökeres változásokon esik át, méghozzá nagyjából 4-7 évente. Vagy 2-6 évente. Egyre megy. A lényeg, hogy bizonyos esetekben akár drasztikus is lehet a különbség, évtizedeket göndör hajjal leélt nők és férfiak is ébredhetnek arra, hogy hajuk könnyen kezelhetővé és simává változott. 

shutterstock 305487863

Fogysz te

A világ (és az internet) hajszakértői számára nem ismeretlen a folyamat.  A haj életciklusa három fázisból áll: a növekedési, az átmeneti, és a nyugalmi fázisból. Egy teljes ciklus nagyjából 2-6 évet vesz igénybe. A Science of Us szerzője ezek szerint a lassabban lombhullató emberek csoportjába tartozik.

De vissza a fázisokhoz, idővel a növekedési, vagyis anagén fázis lerövidül, és ennek bizony külső jelei is vannak. Ahogyan annak is, hogy minden egyes szőrtüszőből eleinte egy hajszál nő ki, majd ez a szám négyre is növekedhet, aztán persze ez szépen visszaesik, amitől megint kevésbé tűnik majd dúsnak majd a frizuránk. Ami fontos még, a hajszálaink életciklusa nincs szinkronban, naponta kb. 100 darab fejezi be pályafutását a fejünkön, és azt is jó tudni, hogy fejünkön különböző része máshogy öregszik, a hétéves ciklus leginkább a fejünk hátulján található hajszálak tudják tartani. 

Terhesség: hogy simább legyen a hajad!

Más okai is lehetnek persze a változásnak, a nagyobb mennyiségű ösztrogén termelésével járó hormonális változások - például a terhesség ideje alatt - megerősítik a hajhagymákat, így a hajszálak is katonásabban állnak ilyenkor. Bár azt még nem sikerült azonosítani, melyik gén felelős ez ügyben, az öregedéssel járó genetikai változások is eredményezhetik az átalakulást, a férfiak esetében például a DHT nevű hormonra való nagyobb érzékenység okozza a jellegzetes, idősebb korban egyre inkább hangsúlyosabbá váló foltokban való kopaszodást. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta