Férfidezodorok tesztje: így lesznek utolsókból elsők

Vagy fordítva

Nincs könnyű helyzetben az, akinek fontos a hatékonyság és az is, mit ken a hóna alá. A Tudatos Vásárlók Egyesülete 12 féle alumíniummentes terméket tesztelt.

Egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy több drága férfidezodor is megbukott a német Test magazin tesztjén. Hozzájuk hasonló vizsgálatokat végzett most a Tudatos Vásárlók Egyesülete, vagyis egyrészt megnézték, hogy a kiválasztott termékek közül mi mit tartalmaz, vagyis vannak-e egészségügyi kockázatot jelentő összetevők bennük, illetve azt, hogy mennyire hatékonyak, hagynak-e foltot a ruhán és okoznak-e viszketést. Spoiler: van olyan dezodor, ami a teszt egyik felén nagyon jól szerepelt, a másik felén viszont elbukott. 

Összetevők: triklozán már nincs a termékekben

A dezodorokban széles körben használt alumíniumvegyületek pórusösszehúzó hatásukkal hatékonyan gátolják az izzadást, de ezzel fékezik a méreganyagok kiürülését is. Egyes kutatások szerint bőrirritáló hatásuk lehet, és arról is tudományos vita zajlik, hogy a mell szöveteiben felhalmozódva növelhetik a mellrák kockázatát. Emiatt számos gyártó piacra dobott alumíniummentes változatot is. A kérdés, hogy ezek után nyugodtan hátradőlhetünk-e, vagy a többi összetevő között is találunk az egészségre kockázatot rejtő anyagot?

Jó hír, hogy még tesztben kevésbé jól szereplő termékek sem tartalmaznak kifejezetten problémás vegyületeket, például rákkeltő, hormonháztartás működését felborító triklozánt, parabént.

Jó hír, hogy még tesztben kevésbé jól szereplő termékek sem tartalmaznak kifejezetten problémás vegyületeket, például rákkeltő, hormonháztartás működését felborító triklozánt, parabént.

Összetevők alapján a legtöbb (14,5) pontot az Alverde Men Fresh Nature és a Lavera Men Sensitive kapta (14 pont), míg az egyetlen hazai termék a Wise Tree Naturals 12 pontot kapott. A jó helyezést a kevés kockázatos összetevőnek, az állatkísérlet-mentességet és a natúrkozmetikumokat igazoló független minősítő védjegynek és egy esetben a hazai gyártásnak köszönhetik.

A sor végén a 8x4 Men markant Deo Roll (3,5 pont) valamint, a Rexona Men Active Fresh Roll (3,5 pont) és a Bac Deo classic man (4 pont). Leginkább a sok potenciális allergén illatanyag, a bőr védekezőképességét csökkentő emulgeálószer (PEG) valamint potenciális bőrirritáló hatású tartósítószerek (BHT/ butil-hidroxi-toulol, Benzyl alcohol, Phenoxyethanol) jelenlétéért veszítettek pontot.

A teljes teszt az összetevőkről megtalálható itt.

shutterstock 407665033
Shutterstock

Hatékonyság: mi válik be húzós és nyugis napokon?

Nincs könnyű helyzetben a fogyasztó, hiszen nem csak az összetevőkre, de a dezodor hatékonyságára is figyelnie kell. A TVE 9 tesztelő tagja egy-egy héten keresztül tesztelte a 12 terméket, hogy kiderüljön, menyire hatékonyan működnek átlagos és izzasztóbb napokon.

A használati teszten legjobban a Sebamed (12,5 pont), Dove, Nivea és a Lavera (12 pont) végzett az összes szempont alapján. A tesztelők véleménye szerint legfeljebb pörgős napokon maradt némi izzadságszag a dezodor használat ellenére, és szívesen használnák a jövőben is.

A legalacsonyabb pontszámot (8 pontot) az Alverde, CD, valamint az Adidas dezodor (8,5 pont) kapta. Azért veszítettek pontot, mert a tesztelők szerint még a nyugisabb napokon is maradt izzadság szag, és egyöntetűen egyiket sem használnák a jövőben.

A teljes teszt a hatékonyságról megtalálható itt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek