Repülővel mész nyaralni? Tudd le rekordidő alatt a biztonsági ellenőrzést!

Az utazás napján ne vegyél fel ékszert és övet, viszont húzz balerinacipőt és a szájfényedet se felejtsd el bedobni az átlátszó piperés zacskódba. Ha muszáj sietned, a gyorsítósávba is befizetheted magad. Bevált praktikák a reptéri biztonsági ellenőrzés gyors és fájdalommentes átvészeléséhez.

Közeleg a nyaralószezon, sokkal többen ülnek majd repülőre, mint máskor. Sokkal többen is idegeskednek majd a reptéren, mint máskor. Mert valljuk be, az utazásnak nem csak szép részei vannak, hanem sok a frusztráló tényező is – közülük is kiemelkedik sokak mumusa, a reptéri biztonsági ellenőrzés. Pedig egy kis rákészüléssel máris nem akkora tortúra. A ráhangolódáshoz mutatom a Budapest Airport videóját, évek óta ezt vetítik sorban álláskor, de hátha még nem láttad. Aztán pedig mondom azokat a dolgokat, amik nekem váltak be. Öt éven át egy utazási magazinnak dolgoztam, szóval volt időm kitapasztalni a reptéri ellenőrzés folyamatát.

1. Öltözz úgy, hogy a legkevesebb dolgot kelljen majd levenned

Leginkább azzal tudod meggyorsítani a biztonsági ellenőrzést, ha már otthon, indulás előtt elkezdesz felkészülni rá. Ne vegyél fel ékszert, órát, ha lehet övet se, és a hajadat se pakold tele fémcsatokkal. Ha nem bírod hosszan kiegészítők nélkül, tedd be őket a kézipoggyászba, és akár már bent a tranzitzónában is felveheted őket amikor a gépedre várakozol.

A nadrágzsebeidet szintén még a reptérre indulás előtt ürítsd ki, ne a futószalag mellett kezdj aprót és kulcsokat vadászni bennük. Alacsony talpú és sarkú, bokát nem takaró cipőt vegyél fel. Ezt a legsanszosabb, hogy nem kell levenned, míg a boka fölé érő lábbelik, magas talpú-sarkú cipők mindig a futószalagon végzik. Aztán csoszoghatsz a kórházakból ismert lábzsákban, vagy rosszabb esetben anélkül.

Cipzáros pulcsi helyett pedig egy könnyű, lehetőleg bebújós darabot válassz. A szétnyitható felsőrétegeket, legyen az kabát vagy pulóver, mindig levetetik.

2. Ha csak kézipoggyásszal utazol, figyelj a 100 milliliteres szabályra

A legutálatosabb szabály még mindig érvényben van: a folyadékokat egyliteres visszazárható zacskóban lehet csak kézipoggyászban szállítani. (Ilyen zacskót a drogériákban, élelmiszerboltokban tudsz venni, a reptéren pedig az újságosnál, de nyilván ott sokkal drágább.) A zacskóba maximum 100 milliliteres flakonokban lehetnek a piperecuccok.

Fontos, hogy folyadéknak számít a szájfény vagy a dezodor is. De folyadék az a lekvár is, amit olyan lelkesen megvettél szuvenírnek – ha egy nagy csuporral tuszkoltál belőle a táskádba, ne lepődj meg, amikor kidobatják. (Az ilyesmit inkább vedd meg a reptéri duty free shopban, azt már nem veszik el.)

3. Manikűrkészlettel, tűzijátékkal és drónnal is kár próbálkozni

Kézipoggyászban semmilyen veszélyes eszköz nem szállítható – ide értendő a manikűrkészletedtől a szülinapi banzáj miatt táskádba rakott mini tűzijátékig (állítólag sok olyan utas van, aki ilyesmit vinne magával) minden szúró, vágó, robbanó dolog. És legyen bármilyen menő a nyaralásról készült drónvideó, ilyen is csak akkor fog készülni rólatok, ha nem próbálod meg a fedélzetre vinni a drónt a kézipoggyászodban, mert ez is veszélyes eszköznek minősül, és bizony elveszik – bővebben erről itt.

shutterstock 606958925

4. Már akkor készülj fel a dologra, amikor a sorban várakozol

Legtöbben ott szúrják el a biztonsági ellenőrzést, hogy bambán kivárják, míg rájuk kerül a sor, és akkor kezdenek el pánikszerűen pakolászni, amikor már sétálhatnának is át a detektoros kapun. A sor meg csak egyre nő mögöttük, és mindenki egyre idegesebb.

Te ne kövesd el ezt a hibát – amint beálltál a sorba, kezdj el felkészülni az ellenőrzésre. Ha nem tartottad be az első pontban tanácsoltakat, és van rajtad öv, karóra vagy más ékszer, azokat vedd le, és tedd a kabátod zsebébe vagy a táskádba. Ugyancsak tedd el a telefonod, kulcsod, aprót, útleveledet vagy személyidet – a legegyszerűbb ha minden apróságot a kabátod zsebébe teszel, azt úgyis le kell majd venned és be kell tenned a műanyag tepsibe.

Szintén előre ki tudod venni a tableted, laptopod (ezeket is egy külön tepsibe kell majd raknod). Úgyhogy ezeket érdemes nem a bőrönd legaljára tenni. Ugyancsak kerüljön felülre a pakolásnál a korábban emlegetett piperés zacskó, mert ezt is külön be kell mutatni. Rengeteg időt nyersz, ha nem a futószalag mellett kezded el a táska aljáról előhalászni, hanem a "van önnél folyadék?" kérdésre egyből a tepsibe helyezett zacskóval tudsz felelni. 

Ha tudod, hogy olyan a cipőd, amit le kell majd venned – mert mondjuk hideg helyre mész, és eszedben sincs egy balerinacipőben nekiindulni, amikor felhúzhatnád a nagy helyet foglaló bakancsodat is – azt is vedd le mielőtt sorra kerülsz, és húzd fel a kikészített lábzsákot. A cipődnek külön vegyél el tárolót, mindig azt kérik, hogy külön tepsiben menjen.

5. Figyelj a sorrendre!

Gyorsabban el tudod hagyni az ellenőrző zónát, ha előre átgondolod, milyen sorrendben fogod visszavenni a dolgokat, és úgy rakod fel őket a futószalagra. Először menjen a cipőd, a következő tárolóban a kabátod (zsebében a sok aprósággal) és rajta az öved. Ha van kis kézitáskád, akkor utána az, és rajta a 100 milliliteres tartályban található, átlátszó és visszazárható zacskóban tárolt folyadékjaid.

shutterstock 322320935

Ha van, akkor utána a laptopod, majd utolsónak maga a kabinbőröndöd. Így a detektoros kapun átjutva, a futószalag túloldalán először vissza tudod venni a cipődet, aztán az övedet, magadra tudod kapni a kabátod, a piperezacskót a kézitáskába dobhatod, a laptopot, tabletet meg a kezedbe foghatod. Mire ezekkel megvagy, már meg is jött a táskád, ebbe bedobod a kütyüket, és már mehetsz is tovább.

6. Fogadd el, hogy néha akkor is kiemelnek a sorból, amikor minden okénak tűnik

Velem többször is előfordult, hogy mindent előírásszerűen csináltam, a kapu mégis becsipogott, és félreállítottak egy gyors motozásra. Megkérdeztem, ez miért van, és azt mondták, hogy szúrópróbaszerűen ellenőriznek néha akkor is, amikor semmi gyanúsat nem észlelnek. Tehát nem kell se kétségbe esni, se magyarázkodni, ellenállni meg pláne nem. Gyorsabban szabadulsz, ha hagyod, hogy két másodperc alatt átvizsgáljanak.

7. Ha orvosilag ellenjavallt, hogy átmenj a fémdetektoros kapun, legyen a kezedben az igazolás róla

Ha egészségügyi okokból nem szabad átmenned a fémdetektoros kapun, ne balhézni kezdj, hogy te ugyan nem mész át rajta, hanem eleve indíts azzal, hogy a kezedben van az igazolás. És számíts rá, hogy ilyenkor motozás következik. Ha terhes vagy, akkor is választhatod hogy kihagyod a kaput, ilyenkor is motozással bizonyosodnak meg róla, hogy nem viszel fel semmi tiltott dolgot a gépre. 

8. Légy szemfüles (vagy legyen pénzed)

Amikor már nagyon sokan összegyűltek a sorban a biztonsági ellenőrzés előtt – és nyaralószezonban ez a helyzet elég gyakori –, általában megnyitnak kevésbé szembetűnő helyeken is újabb ellenőrzőkapukat. Érdemes ezekre vadászni, rengeteg időt spórolhatsz, ha jókor veszed észre a frissen nyílt kaput.

Ha pedig baromi nagy késésben vagy, a budapesti reptéren a gyorsítósávot is használhatod 1500 forintért vagy 5 euróért. A jogosultságot az indulási csarnokban található automatákból lehet megvenni, a reptér azt ígéri, hogy csúcsidőben is max. egy-két perc alatt sorra kerülsz itt. De azt is hasznos itt megnézni, hogy nem vagy-e alapból jogosult a használatára (business class-ra szóló jegyekkel pl. automatikusan együtt jár).

Oszd meg másokkal is!
Mustra