Sörös pénzeli a civileket

Ki hallott már olyat, hogy sörözéssel lehet segíteni civil szervezeteknek? Mi! Mutatjuk is, hogy hogyan.

Adott egy csapat fiatal, akik segíteni szeretnének, meg közben jót iszogatni. És adott egy sör, illetve egyből kettő, amik nem akarnak kézműves csúcssör szerepében tetszelegni, viszont mindkettő többet tud bolti társaik többségénél. És akkor nézzük részletesebben, miről is szól a jótékonysági sör, vagyis a Share modell, amivel minden szereplő jól jár.

A fiatal csapat

A Share gondolta Alvégi Lóci fejében fogalmazódott meg, aki Berlinben találkozott hasonló kezdeményezéssel. Saját elmondása alapján éppen azon gondolkozott egy szórakozóhelyen, hogy milyen sört is igyon, mikor a pultos mondta, hogy van ilyen sör, meg van olyan, meg itt van ez, aminek az a lényege, hogy a társadalmi célokat támogathat vele.

Transzparencia egy sörös vállalkozástól?

A három alapító tag, azaz Alvégi Lóci, Káldi Márton és Ádám István többek között arra törekszik, hogy biztosítsák a transzparenciát. Negyedévenként minden egyes sörrel elszámolnak a nyilvánosság felé, vagyis közzé is teszik a bevételüket, valamint azt, hogy mire költöttek és mennyit adományoztak. Fenntartható rendszert szeretnének, ráadásul eddig mindannyian önkéntesként dolgoznak a cégben, és abban segítenek, amiben tudnak. Mivel még bőven a felfutási időszakban vannak, a csapat szerint minden egyes forint jobb helyen van a költségvetésükben és az adományokban, mint náluk, de az első negyedéves jelentésből is jól látszik, hogy mire mennyit költöttek. Az elején közösségi finanszírozást is igénybe vettek, ebből tudtak marketinget biztosítani a márkának. 

A modell

Nem a német modellt vették át, hanem kitaláltak egy sajátot. Ez pedig a következő: hat nagy témakörben választanak ki a téma nagykövetei 10-10 civil szervezetet, akik 100 ezer forintos támogatást kapnak, amint összegyűlik ennyi profit.  A hat téma rotációs rendszerben váltja majd egymást, és ugyan egyelőre százezer forintban határozták meg az adományok összegét, de a cég alapítói lennének a legboldogabbak, ha gyorsan kipörögne a lista, és akár több pénzt is szétoszthatnának még több szervezet között. És, hogy mik a témák? Művészet és kultúra, szociális ügyek és jogvédelem, sport és egészségügy, oktatás-kutatás, környezet és állatvédelem, valamint alkoholizmus és addikciók.

Sörrel az alkoholizmus ellen? 

Az alapítók gyakran megkapják azt a kérdést, hogy mégis hogyan tervezik felvenni a harcot az alkoholizmussal és az addikcióval szemben, miközben a modell lényege, hogy minél több sör fogy, annál több lesz az adomány. Káldi Mártonék erre azt válaszolták, hogy az egész mozgalom lényege, hogy tudatos választási lehetőséget tudjanak adni az embereknek. Képzeljük el azt a helyzetet, amikor a barátainkkal elmegyünk sörözni, és a nagy sörös multik nevei mellett itt egy ital, aminek a profitja jótékonyságra megy. Vagy azt az élethelyzetet, amikor olyan emberek válogatnak a sörök között, akiknek fogalma sincs, hogy ők éppen double ale-t vagy IPA-t innának szívesebben, mert nem söröznek gyakran, de azt tudják, hogy jótékonykodni viszont szeretnének. Illetve az alkoholmentes változatot direkt azért találták ki, hogy legyen azoknak is alternatíva, akik kocsival érkeztek, vagy nem szeretnének alkoholt fogyasztani. Hogy erre valós igény van, azt az is jelzi, hogy az elmúlt fél évben a megvásárolt sörök 32 százaléka alkoholmentes verzió volt. 

A sörök

A söröket Kovács László sörfőzőmester készíti Szlovákiában az Ikkona Manufakturában. A pilseni típusú 4,1 százalékos sör könnyen fogyasztható, tökéletes haverokkal sörözéshez vagy vacsora mellé. Az alkoholmentes, citromos barna négy típusú malátából készült, és a citrom miatt kifejezetten üdítő jellege lesz, miközben azért érződik a pörkölt maláta kávés, csokis jegye is.  A Share célja ezzel a két sörrel az, hogy ár/érték arányban egy kimondottan jó sört adjanak, amit sokan tudnak fogyasztani. Egyébként kérdésünkre a srácok elmondták, hogy olyan helyen szerettek volna főzetni, ahol van még kapacitásuk nagyobb mennyiségre is, és belefér nekik az olyan állandó bértermelés is, ami esetleg egy kisebb itthoni sörfőzde kapacitását már meghaladja.

Adományok

Eddig két szervezett kapott 100-100 ezer forintot a jótékonykodó sörös cégtől, az elsőként kiosztott kultúra és művészet témakör nagykövete nem más mint Kovács Patrícia. A színésznő elmondta, hogy nagyon örült a felkérésnek, mert tetszik neki az a koncepció, hogy a barátokkal történő bulizás során még jót is lehet tenni. Olyan szervezeteket keresett, akik nem sok, vagy éppen semennyi állami támogatást nem kapnak, és akiknek ez a százezer forint szó szerint a túlélést jelenti. Az ő listájában azok a szervezetek kaptak helyet, akik gyerekekkel foglalkoznak, mert elmondása szerint túl sokszor látott túl rossz drámapedagógiai előadásokat. A Káva kulturális nevelési műhely kapta az első adományt, és bár nincs a szervezeteknek elszámolási kötelezettségük, Balassa Zsófia lelkesen mesélte, hogy mekkora segítség volt ez nekik nemcsak az irodai kiadásokban, de abban is, hogy egy olyan előadást tudtak tető alá hozni, amelyben az áldozattá válásról, a kortárs agresszióról tudtak a gyerekeknek drámapedagógiai előadást tartani. 

A szociális ügyek témájában az Amnesty International kapta meg a lehetőséget, hogy egy tízes listát összeállítsanak. Ők szintén arról beszéltek, hogy a kisebb, de rendkívül fontos civil szervezeteknek ez az összeg a túlélést jelentheti, ráadásul az, hogy emögött nincs bürokrácia, nem kell részletes kimutatásokat és elszámolásokat készíteni, még egy olyan külön bizalom a segített szervezetek felé, aminek nagyon örülnek. Az első szervezet, aki ebben a csoportban megkapta a támogatást az a 7 éve működő Utcajogász Egyesület, akik hajléktalan embereknek és lakhatási szegénységben élő embereknek biztosítanak ingyenes jogi tanácsot. A harmadik téma pedig a sport és egészségügy, aminek Kovács István, vagyis Kokó lett a a nagykövete. 

Hol érhető el?

Egyelőre ezen a linken nézheted meg, hogy a közeledben hol jótékonykodhatsz sörrel, de a nyáron Share busszal is találkozhatsz, sőt ez lesz a Bánkitó Fesztivál hivatalos söre is, amitől remélik, hogy felpörög az adományozás, és minél több civil szervezetet tudnak támogatni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra