LÁJFHEKK

Ilyen volt a biztonságtechnika 300 évvel ezelőtt

2017. április 11., kedd 13:14

1680-ból származik a londoni Victoria és Albert múzeum kiállításának egyik legkomolyabb darabja: egy olyan biztonsági zár, amit kinyitni akkor is kész ügyességi feladvány, ha amúgy tudjuk, hogyan kell.

A több mint 300 évvel ezelőtt készült zár egy brit lakatos, John Wilkes keze munkáját dicséri. A jelenleg a londoni Victoria és Albert Múzeumban kiállított, rézből és acélból készült szerkezet jó pár, korát igencsak meghazudtoló extrával dicsekedhet, mi a MyModernMet oldalán találtuk ezt a csodálatosan paranoid lakatos mesterművét.

Hogyan működik? Először is rendelkezik egy gyorszár funkcióval, vészhelyzet esetére. Ehhez még nem kell kulcs, csak a réz emberke kalapja, melynek lenyomása aktivál egy kisebb reteszt. A nyitáshoz ezen a ponton a kalap lenyomva tartása mellett elforgatott kilincsre van szükség. A következő lépés a kulcslyuk megtalálása, amit a réz katonafigura lábán lévő gomb megnyomásával tud megtenni a szerencsés tulajdonos. A kulcs elfordítása aztán két reteszt is aktivál, a kalappal működésbe hozható mellett egy nagyobbat is mozgat.

És ha azt hinné, ezt már nem lehet tovább variálni, akkor jön az igazi meglepetés: a zár ugyanis azt is számon tartja, hányszor nyitották ki. A katona pálcája ugyanis egy számlálóra mutat, ami minden nyitáskor fordul egy egységnyit, így a tulajdonos valóban pontosan tudhatta, kinyitották-e az ajtót távollétében. A számlálót 100 nyitás után a katona palástján lévő gombbal lehet lenullázni, a zárat addig nem is lehet újra kinyitni. 

Zár témakörben még ma sem minden nap találkozik az ember ilyen erős megoldással!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta