Ilyen volt a biztonságtechnika 300 évvel ezelőtt

1680-ból származik a londoni Victoria és Albert Múzeum kiállításának egyik legkomolyabb darabja: egy olyan biztonsági zár, amit kinyitni akkor is kész ügyességi feladvány, ha amúgy tudjuk, hogyan kell.

A több mint 300 évvel ezelőtt készült zár egy brit lakatos, John Wilkes keze munkáját dicséri. A jelenleg a londoni Victoria és Albert Múzeumban kiállított, rézből és acélból készült szerkezet jó pár, korát igencsak meghazudtoló extrával dicsekedhet, mi a MyModernMet oldalán találtuk ezt a csodálatosan paranoid lakatos mesterművét.

Hogyan működik? Először is rendelkezik egy gyorszárfunkcióval, vészhelyzet esetére. Ehhez még nem kell kulcs, csak a rézemberke kalapja, melynek lenyomása aktivál egy kisebb reteszt. A nyitáshoz ezen a ponton a kalap lenyomva tartása mellett elforgatott kilincsre van szükség. A következő lépés a kulcslyuk megtalálása, amit a réz katonafigura lábán lévő gomb megnyomásával tud megtenni a szerencsés tulajdonos. A kulcs elfordítása aztán két reteszt is aktivál, a kalappal működésbe hozható mellett egy nagyobbat is mozgat.

És ha azt hinnéd, ezt már nem lehet tovább variálni, akkor jön az igazi meglepetés: a zár ugyanis azt is számon tartja, hányszor nyitották ki. A katona pálcája ugyanis egy számlálóra mutat, ami minden nyitáskor fordul egy egységnyit, így a tulajdonos valóban pontosan tudhatta, kinyitották-e az ajtót távollétében. A számlálót 100 nyitás után a katona palástján lévő gombbal lehet lenullázni, a zárat addig nem is lehet újra kinyitni. 

Zár témakörben még ma sem minden nap találkozik az ember ilyen erős megoldással!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek