Egy jó állapotú használt autó árát költjük el menzeszre

És az egy dolog, hogy nagyon sokba kerül, de a menstruáció a nők többségének életét másként is megnehezíti, és a felmérések szerint sokan szeretnék, ha ritkábban jönne meg.

Pár éve kiszámoltuk a Huffington Post cikke nyomán, hogy egy magyar nő legkevesebb 1,5 millió forintot költ csak a menstruációra élete során. Egy sajtóközlemény formájában nemrég kaptunk egy másik összeget is, ami ugyan jóval kevesebb, de azért így is kijön belőle egy jó állapotú 8-10 éves használt autó ára. Részletek a hajtás után! 

Mennyi az annyi?

Egy átlagos nő élete során megközelítőleg 450 alkalommal menstruál, és összeadva ez azt jelenti, hogy 4 évet vérzik folyamatosan a menstruáció miatt. De mik ennek a költségei? Hát ezek:

  • tampon - 202.500 forint
  • intimbetét - 108.000 forint
  • görcsoldó - 40.800 forint
  • édesség - 480.000 forint
  • bugyi - 240.000 forint

Ez összesen 1.071.300 forint. Az igények nyilván egyénenként változnak, és ebben a felsorolásban ugye nincsen benne a fogamzásgátlók ára, amivel viszont mi számoltunk, és a prémium kategóriát kivéve ez volt az a termék, amire a legtöbbet kellett költeni. Nálunk emellett szerepeltek a felsorolásban a kozmetikai termékek és a melegvizes palack is, viszont nem volt külön kategória a betéteknek. Szóval több oka is van annak, hogy nem egyeznek az összegek, de a tény tény marad, sokba kerül nekünk a ciklusunk. Persze nem ezen múlik, hogy meg tudunk-e engedni magunkak egy autót vagy sem, és lehet, hogy jó lenne, de egyelőre azzal sem kell számolnunk, hogy a kormány majd csökkenti a női egészségügyi termékek adóját. 

Meglennének menstruáció nélkül?

Rachel Snow, az UNFPA (United Nations Populations Found) vezető kutatójának kutatásából kiderül, hogy a menstruációhoz kapcsolódóan a nők többször említenek negatív mint pozitív élményeket. Ezek részben a vérzéses időszakban és előtte fellépő tünetek, mint az alhasi görcs, rossz hangulat, kényelmetlen érzés, puffadás, vizesedés, fejfájás. Egy másik tanulmány szerint a menstruáció azon nők napi életében is kellemetlenséget okoz, akiknél nem jelentkeznek a menstruációval összefüggő tünetek. A szexuális életben a nők nagy részét (76%), a sportban csaknem felét (48%), a munkában csaknem harmadát (28%) zavarta a menstruáció. Nem is csoda, hogy van, ahol már ugye szabadnap is jár érte.

A nehézségek csökkentésére számos praktika létezik, a tünetek enyhítésétől egészen a menstruációs ciklus megváltoztatásáig. Sok nő pusztán azért is szed valamilyen készítményt, hogy könnyebb legyen a menstruációja, enyhébbek legyenek a tünetei, ezáltal több ideje jusson más dolgokra, és kiegyensúlyozottabb életet élhessen. Egy 2016-os tanulmány alapján a megkérdezett nők közel 60%-a mondta, hogy jobban szeretné, ha évi 13 alkalomnál ritkábban menstruálna. Közülük 48%-uk sohasem, harmaduk évi 3 alkalommal, 8%-uk 6 havonta és 9%-uk évente egyszer szeretne menstruálni - írja közleményében a zavaramenstruaciom.hu.

Egy, szintén 2016-ban megjelent közlemény szerint a magyar nők is hasonlóan éreznek. Egy közel 600, felsőoktatási intézményben tanuló nő 15 perces kérdőíves felmérése szerint a válaszadók csupán negyede szeretne minden hónapban menstruálni, harmaduk a 3 havonkénti menstruációt tartaná ideálisnak, 24%-uk pedig soha nem szeretne menstruálni. Hasonlóan a nemzetközi adatokhoz, akár 40%-uk alkalmazna valamilyen alacsony hormontartalmú fogamzásgátló készítményt, amely megszüntetné vagy ritkábbá tenné a menstruációs periódusokat.

zavaramenstruaciom hu
zavaramenstruaciom.hu

Hormonális fogamzásgátló a tünetek enyhítésére?

Ma már a hormonális fogamzásgátlók nyújtják a legelterjedtebb megoldást a menstruációval járó kellemetlen tünetek enyhítésére. A csaknem 3000 nő bevonásával végzett ISY (Inconvenience Due to Women's Monthly Bleeding) vizsgálat szerint azok között, akik nem csak a terhesség-megelőzés miatt szednek valamilyen hormonális készítményt, 32 százalék a menstruáció előtti fájdalmakat említette, 34 százalék az alhasi fájdalmakat, és 42 százalék a kiszámíthatatlan menstruációt, mint okot, amiért fogamzásgátlót szed. Bár a vizsgálat adatai szerint a menstruációs periódus jelentősen rövidebb és kevesebb vérzéssel jár, valamint jelentősen kevesebb panaszt okoz a hormonális fogamzásgátlót szedő nőknél, mégis ezen nők több, mint felénél jelentkezik az alhasi fájdalom, vizesedés, hangulatingadozás és ingerlékenység.

És mit használtak régen?

Az ókori rómaiak például ópiummal átitatott tampont használtak erre a célra. A mákból kinyert ópiummal átitatott tampon a 18. századi Amerikában valósággal reneszánszát élte, és egészen a 19. század második feléig használták előszeretettel, míg végül a 20. század elején megjelent görcsoldók és fájdalomcsillapítók végleg feledésbe taszították ezt a népszerű praktikát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek