LÁJFHEKK

Díszítse a kertet és az erkélyt virágzuhataggal!

2017. március 24., péntek 10:34

Ahogy melegszik az idő, mindenki elkezdi a házak, balkonok díszítésére szolgáló növények kiültetését. Erre a célra gyakorta használunk függesztett cserepeket, amivel sokkal egzotikusabb látvány érhető el – arról nem is beszélve, hogy mennyivel nagyobb az élvezeti értéke a leomló színes virág- és levélzuhatagnak, ha nekünk van szemmagasságban, nem a kutyának. A lecsüngő virágzatú növények közt nem könnyű választani, ha mostanában tervez bevásárolni belőlük, olvasson tovább, mert ehhez igyekszünk most szakértőnk segítségével ötleteket adni.

shutterstock 413528413

A legismertebbek

Az jellegzetes osztrák faházak korlátjairól (és persze a növénykatalógusok címlapjairól) mindenki ismeri a leomló muskátlik tömegét. A különböző színekben, sőt akár illatos verziókban is elérhető növények népszerűek itthon is, mivel nem különösebben igényesek, viszont rendkívül dekoratívak. A virágzásuk könnyen serkenthető azzal, ha az elnyílt virágfejeket lecsipkedik, így a növény könnyebben nevel újakat.

A másik abszolút favorit ezen a téren a csüngő petúnia: hihetetlen gazdag szín- és formavilága méltán teszi az egyik legkedveltebb függesztett növénnyé. Virágzása ugyancsak a csipkedéssel serkenthető, ám arra figyelni kell, hogy vízigénye igen nagy, könnyen kókadni kezd a nagy melegben, víz hiányában. A jó hír azonban az, hogy ha nem károsodott a növény, akkor egy szimpla locsolással új erőre kap majd.

A napimádók

A tartósan napos helyekre némileg nehezebb növényeket találni, ha függesztett cserepes megoldásban gondolkodik, hiszen ezeknek a locsolása és a kiszáradástól való védelme is nehezebb. Szerencsére a csüngő verbénával ilyen gondjai nem lesznek, hiszen egy határozottan napimádó növényről van szó.

„Ahhoz, hogy a csüngő verbéna nagyra nőjön, májustól-szeptemberig virágozzon, sok-sok fényre van szüksége. Lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol folyamatosan éri a nap, méghozzá a lehetőség szerinti legnagyobb cserépbe. Ez azért fontos, mert bár páraigénye nem magas, a kisebb adag ültetőközeg hamarabb kiszárad. A szél és a tűző nap miatt akár naponta gondoskodnunk kell a locsolásról. Az elvirágzott részeket finoman távolítsuk el, az ideális helyen tartott növény hamar pótolni fogja azokat” – mondja Boross Dávid, az Oázis kertészet munkatársa.

Ha nem a virágfejekkel, hanem az egész megjelenéssel szeretne hangulatot teremteni, akkor a csüngő bambusz ideális választás lehet. A világoszöld, igen hosszan lelógó növény egzotikus hangulatot hoz a legszürkébb erkélyre is, a tartása sem bonyolult, és akkor sem kell vele kesztyűs kézzel bánnia, ha összeültetéseket is tervez.

„A legtöbb csüngő balkonnövénnyel ellentétben a csüngő bambusz az árnyékosabb helyeket kedveli. Kifejezetten tőzeges, savanyú talajba ültessük, ezt rododendron föld néven találjuk a kertészetekben. Sokkal több vizet igényel, mint a legtöbb balkonnövény, egy kicsit szinte mindig lehet nedves a földje. Az öntözővízhez, főleg nyáron adagoljunk egy kevés tápoldatot, ettől dús, méteres "lombot" növeszt” - ajánlja a szakértő.

shutterstock 215570923

Összeültetve

A cserepekben nemcsak egyetlen növényt helyezhet el, de kompozíciókat is összeállíthat több fajtából. Ezzel sokkal egyedibb hatást érhet el, és olyan érdekességek becsempészésével, mint a plecrantus (ismertebb nevén a szúnyogűző növény), még a kerti vagy teraszi nyugalomért is sokat tehet.

A muskátlik jól társíthatók egyéb, hasonló igényű balkonnövényekkel. A vegyes ültetésnél 2-3 fajnál ne ültessünk többet. A vezérnövény a muskátli legyen, amit a láda közepén helyezünk el, pl. 3 tövet. A másik egy színben és növekedésben vele összhangban lévő egyéb virágzó faj, például bakopa, balkonaranya, lobélia, a minipetúnia vagy diaszcia, amik a láda a két szélén foglalnak helyet. A harmadik faj legyen egy lombjával díszítő-töltőnövény, amelyből legfeljebb kettőt ültessünk. Ez lehet kakassarkantyú, ezüstfelhő, kúszószulák, indiánmenta, csüngő bambusz, vagy fűféle. Körülbelül 4-5 virágos növényre jusson 2-3 töltőnövény.”

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta