Csipkemintás mosógép a hálószobában? Miért ne!

A hűtő mellett a mosógép az az eszköz, amit kifejezetten nehezen illeszthető be egy lakásenteriőrbe, ha kiszorul a fürdőszobából. Ha nem a drága dizájner darabokat veszi, úgy lesz egy ormótlan, stílustalan tömbje, ami legalább jó nagy is, csak hogy tényleg kiszúrja a látogatók szemét. Pedig ez nem okvetlenül kell hogy így legyen. Egy kis kreativitással még egy ekkora háztartási gép is eltüntethető, bevállalósabbak pedig akár dizájntárggyá is alakíthatják.

Más szobák, más lehetőségek

Azok számára, akiknek a lakása, háza elég nagy, a mosókonyha jelentheti az ideális megoldást. Itt ugyanis, ha becsukja az ajtót, nem is kell látnia, csak amikor kifejezetten mosni indul.

Ha azonban ez a lehetőség nincs, akkor marad a fürdőszoba, ahol a legtöbb esetben nem igazán van hely a gép számára. A kicsi fürdőkből a mosógép rengeteg helyet elvesz, bár azért itt is lehet játszani egy keveset. A mosdó pultját meghosszabbítva például az alá beilleszthető az eszköz, akár ajtóval is eltakarhatja, ha nem akarja nézni de mindez persze csak az elöltöltős változatoknál kézenfekvő. De a felültöltős verziók elhelyezése is megoldható így, mindössze egy görgős állvány kell alájuk: így a pult megmaradhat teljes értékű pakolófelületnek, nem kell állandóan leszedni róla mindent, hogy fel lehessen hajtani, csak a gépet kell egy könnyed mozdulattal kihúzni alóla.

Ha a fürdőben sehogyan sem fér el a mosógép, akkor a másik vizes helyiséghez kell nyúlni, ami nem más, mint a konyha. Itt azonban a szép, egységes kép megtartása fontos. Amikor a mosógépet a konyhabútorba építi, azt érdemes úgy intézni, hogy egy, a bútorhoz tartozó ajtó takarja. Ezzel a konyha egysége megmarad, és a gép sem látszódik majd; felültöltős mosógép esetében itt is a kihúzható elgondolás lehet megoldás. Ha azonban ezt macerásnak találja, még mindig beáldozhatja részlegesen a konyhapult egy részét azzal, hogy felhajthatóra alakítja ki. Igaz, ez azt is jelenti, hogy legalább ezen a részen a mosásnapon rendnek kell lennie...

  

[PINTEREST] 58b3e189baa3d

Akárhol, csak mutatósan

Egy szekrény sok dologra megoldást jelenthet. Főleg ha beépített, és nincsenek benne polcok: ekkor ugyanis a mosógép tökéletesen elrejthető benne. Persze ha ezt a megoldást választja, arra érdemes előre rákészülni, például az áram- és vízellátással. Ha indez nem oldható meg a szekrényen belül, takarólécekkel akkor is szépen elrejthetőek a vezetékek.

De természetesen nem csak a beépített szekrények jöhetnek szóba. Egy egyszerű komód is átalakítható úgy, hogy látszatra marad fiókos szekrénynek, frontja azonban valójában egy ajtó, ami mögött a mosógép megbújik. Ezen az elven pedig már akárhol: az előszobában, a nappaliban, vagy akár a hálóban is elrejtheti a gépet.

[PINTEREST] 58b3e2633ca94

Ha nem lehet elrejteni, mutassa meg

Ha sehogy sem lehet valamit eldugni szem elől, akkor vállaljuk fel teljes mellszélességgel, azaz állítsuk középpontba. Ez a mosógéppel is járható út, persze ehhez azért némi átalakításra lehet szükség. Például lefestheti.

Mivel fém szerkezetről van szó, mely műanyag részeket is tartalmaz, így kétfajta festékkel érdemes dolgozni. Ha fújható verziót vesz, akkor a munka is lerövidül, és a lehetőségei is kitárulnak. A fehér alapon remekül mutat például bármilyen erősen kontrasztos színű geometrikus (vagy akár csipke!) minta, amit könnyen elérhet, ha a mintát kirajzoló sablont felragasztja a felületre, lefújja, majd száradás után óvatosan eltávolítja. Mintás tapétával, rajzolt motívumokkal, de textilborítással is kísérletezhet, az üveget megfestheti, a műanyagot mintázhatja, és így a gép akár a helyiség egyik díszévé válhat.

Persze, ha tudunk rá áldozni, akkor lehet design gépeket is vásárolni, amik önmagukban látványos elemei lehetnek bármely térnek. "Ilyenek például a Bauknecht, ami a Whirpool egyik márkája, vagy a német dizájner, Arman Emami terve – ez sajnos még csak koncepció, tehát nem kapható, de reméljük előbb-utóbb tényleg lesz ilyen!" - fűzi hozzá Zsoltai Tünde lakberendező, látványtervező.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek