LÁJFHEKK

Az oroszok is beszálltak a 3D-s háznyomtatásba

2017. március 12., vasárnap 13:13

A kínaiak az elmúlt években már bebizonyították, hogy lassan tényleg építkezhetünk 3D nyomtatóval. Azóta már be is mutatták a világ első olyan 3D-nyomtatott villáját, amit kevesebb mint három óra (!!) alatt állítottak fel, épület állítólag tűzálló is, és akár egy kilences erejű földrengést is kibír. Bár továbbra is vannak olyan szakemberek, akik szerint még óvatosan kell fogalmazni a 3D nyomtatott falak időtállóságával és hosszú távú biztonságával kapcsolatban, azért a technológia a jelek szerint sokakat foglalkoztat.

Ipari telepre lerakott irodának tűnik, de állítólag lakóház.
Ipari telepre lerakott irodának tűnik, de állítólag lakóház.
Fotó: apis-cor.com

Az intő szavak ellenére az orosz Pik Group is beszállt a buliba és a San Francisco-i székhelyű Apis Corral karöltve az év leghidegebb időszakában (mínusz 31 fok volt), egyetlen nap leforgása alatt nyomtattak ki egy 38 négyzetméteres házat a Moszkvától délre fekvő Stupinóban – írja az inhabitat.com a forradalmi építkezésről.

Ijesztő, hogy gépekkel akarják kikerülni az ember okozta hibalehetőségeket.
Ijesztő, hogy gépekkel akarják kikerülni az ember okozta hibalehetőségeket.
Fotó: apis-cor.com

“Bizakodva jelenthetjük ki, hogy az Apis Cor megoldásainak köszönhetően a 3D nyomtatás egy újabb szintet lépett feljebb az evolúciós létrán. Az Apis Cor vállalat és partnerei hisznek abban, hogy a stupinói ház volt az első lépés afelé, hogy meggyőzzük a világot arról, hogy a 3D-s technológia működőképes az építőiparban” – állítja a cég, akik 10.134 dollárból (nagyjából 2.9 millió forintból) hozták ki ezt a jópofa, kör alapterületű házat. Ez azt jelenti, hogy jóval a piaci ár alatt vannak: 275 dollárból, kb.80.900 forintból ki tudtak hozni egy négyzetmétert.

A házat a nagy hideg miatt egy védősátor alatt nyomtatták ki, de a készítők szerint a polisztirénlapokból készült szigetelésnek és a kőzetgyapot Roklight termo-akusztikus szigetelő anyagnak köszönhetően megfelelően véd a hideg ellen. A lapostető is van annyira teherbíró, hogy a nagyobb hómennyiséget is képes legyen megtartani.

“A forradalmi mobil 3D nyomtató elég kicsi ahhoz, hogy szállítható legyen, így a szerelési és szállítási költségek is lecsökkenek. Nemcsak gyors az eljárás, de környezetbarát és megfizethető is. Az így készült házak akár 175 évig is lakhatóak” – állítja az ígéretes kezdetről az Apis Cor.

A cég alapítója és a mobil nyomtató feltalálója, Nikita Chen-Yun-tai, akinek minden vágya, hogy amit csak lehet automatizálhasson. ”Készen állunk rá, hogy mi legyünk az elsők, akik építkeznek a Marson”- szaladt kicsit előre a lelkes feltaláló. Kattintson a videóra és nézze meg, hogy hogyan nyomtatták ki 24 óra alatt a házat Oroszországban.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta