LÁJFHEKK

Némi metszéssel így lesz rengeteg a virág!

2017. március 11., szombat 14:52

A tavasz a metszés időszaka is, de ha metszésről van szó, a legtöbben rögtön a gyümölcsfák felé fordítják az ollójukat. Pedig a virágzó kerti cserjéket is érdemes kicsit alakítgatni, hiszen így nemcsak a formájuk lesz szebb, de virág is több lesz rajtuk.

Metszeni?

Bizony, a cserjéket is érdemes rendszeresen metszeni, hogy a formájuk megfeleljen annak, amit elképzelt, de legalábbis annak, amilyennek, a növénynek ki kellene néznie. Hiszen sok olyan tényező viheti félre a növény szép, egyenletes növekedését. Például, ha egyik oldalról kevesebb fényt kap, akkor azon az oldalon satnyább, és ritkább lehet, és az ilyesmin például metszéssel tud segíteni.

A cél tehát a forma kialakítása és a virágzás serkentése, de persze ne essen neki a bokroknak mindenféle terv nélkül. Hiszen a lényeg, hogy a cserje egyúttal életerős és szép is legyen.

„A cserjékre általában jellemző, hogy több tőből nőnek. Egy bizonyos kor és méret elérése után a növekedésük leáll. Az idős szárrészek ettől fokozatosan elhalnak, majd a megifjulnak.

A díszcserjék metszésének pont ez a célja, hogy az újra-ifjulási folyamatot segítsük, miközben az sem mellékes, hogy a visszametszett cserjék sokkal dúsabban virágoznak. A metszéssel az egészséges, jó növekedésű, laza ágrendszer kialakítása a cél, hisz ennek hiányában a bokor besűrűsödött részei kártevők búvóhelyeivé válhatnak, ráadásul esztétikailag sem mutatnak jól.

Azt is kevesen tudják, hogy a növények tápanyagszállítása akkor a leghatékonyabb, ha közvetlenül a tőből kinőtt fiatal részek közvetítésével, folyamatosan, kevés elágazás közbeiktatásával történik. Az elöregedett szárak szállítóképessége csökken és minden egyes elágazás is akadályozza a tápanyagszállítást, ezért is fontos a növény egészségéhez, hogy időnként visszametsszék. Amikor túl terebélyesre nőtt növény alakítása a cél, akkor általános visszavágásról beszélünk. Ilyenkor el kell távolítanunk azokat részeket, amelyek feleslegesek vagy károsak; így a sérült, a beteg vagy túl sűrű, esetleg földig érő ágakat. Ezután jöhet az ifjítás: az túlkoros ágakat lehetőleg a tőhöz közeli fiatal vesszőkig vissza kell vágni.

A díszcserjék metszésének gyakorisága a fajta növekedési ütemétől és élettartamától függ. Az egészen nagyméretű, már-már fákkal felérő bokrokat csak ritkán vagy egyáltalán nem szükséges ifjítani. A 2-3 méteres cserjék néhány évenkénti fiatalító metszést igényelnek. Ennél gyakrabban is érdemes persze a metszőollóhoz nyúlni, hiszen ezzel fokozható a virágzás is – tanácsolja Boross Dávid, az Oázis Kertészet munkatársa.

Mikor?

A díszcserjéket – akárcsak a gyümölcsfákat – rendszer szerint kell metszeni, hiszen ha nem jókor ejti meg a beavatkozást, akkor sajnos a virágtengerről is lemondhat. És éppen ez, vagyis a virágok bontásának az ideje a meghatározó.

„Ahogy a legtöbb növénynél a díszcserjéknél is a virágzáshoz kell igazítani a metszést. Az úgynevezett rövidhajtásokon tavasszal virágzó fajokat tavasszal, közvetlenül az elvirágzás után a legjobb metszeni. A virágzás után megmaradt rügyekből fejlődő hajtások hozzák majd a következő évi virágzást.

Az adott évben nőtt vesszők ágvégén virágzók közé tartoznak a késő nyáron, ősszel nyíló díszcserjék. Ezeket a növényeket is kora tavasszal kell metszeni, még rügyfakadás előtt. Ezzel a szelekcióval a meghagyott rügyekből erősebb hajtás fejlődik, hatalmas virágokra, egészségesebb növényre számíthatunk.” – mondja a szakértő.

És mikor és hogyan metsszük a sövényt?

A sövény metszése egy fokkal egyszerűbb feladat. Ebben az esetben ugyanis nem az a cél, hogy gazdagon virágozzon, hanem csak hogy összefüggő falat képezzen a kertben. Ehhez a metszést akkor érdemes végezni, amikor a friss hajtások már kezdenek fásodni, már nem lehet őket olyan könnyedén lehajtani.

Arra is érdemes figyelni, hogy a kialakított formák alja mindig legyen szélesebb, mint a tetejük, így a sövény egésze zöld marad, nem fog felkopaszodni. Az is lényeges, hogy mindig egy picivel magasabbra kell engedni a növényt, hogy az új levelekből is maradjon. Ez lehet csupán néhány centi is, de ettől lesz a sövény szép és átlátszatlan.

Természetesen ez csak a zöld falakra igaz, a virágzó sövények esetében az egyes cserjéket a nekik megfelelő időben, külön-külön kell metszeni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta