LÁJFHEKK

Most akkor csirke van a Subway szendvicsben vagy nem?

2017. március 8., szerda 15:40

Az IFL Science a CBC Marketspace nevű oldal segítségével egy egyszerű tesztnek vetette alá a kanadai gyorsétteremláncokat: megnézték, hogy a csirkés szendvicseikben a csirkének nevezett húsdarab DNS-e hány százalékban azonos a csirke DNS-ével. Elég egyszerűnek és logikusnak tűnik, mégis balhé lett belőle. 

GettyImages-493636850
Fotó: Joe Raedle / Getty Images Hungary

Mindenekelőtt azonnal le is lőnénk az legdurvább összeesküvés-elméleteket: az, hogy egy sima csirke, meg a csirkés szendvicsben található hús DNS-e eltér egymástól, egyáltalán nem meglepő, hiszen számolni kell a fűszerekkel, páccal vagy például a panírral. Na de arra senki sem számított, hogy a Subway Teriyaki csirkés szendvicsének sült csirkéjében mindössze 53,6 és 42,8 százalék között volt a csirke DNS aránya, míg például a McDonald's grillezett csirkéjében ugyanez a szám 84,9 százalék, a Wendy's-nél 88,5 százalék, az A&W nevű hely grillcsirkéje pedig egyenesen 89.5 százalékban tartalmaz csirke DNS-t. Ez az arány nem azt jelenti, hogy másmilyen állat húsából készült volna grillszendvics, egyszerűen csak azt, hogy annyi minden egyéb anyag került rá a már fentebb említett fűszerekből, tartósítószerekből, pácokból és egyebekből, hogy az már korántsem az a csirkemell szelet, aminek ön első hallásra gondolja. A teszt szerint a Subway csirkés szendvicsek húsai nagy arányban tartalmaztak szóját, de a kanadai Subway azonnal reagált a vádakra és visszautasítják a vizsgálati eredményeket.

Megkerestük a hazai Subwayt is, hogy mi a véleményük az ügyről: a kanadai központhoz hasonlóan szintén tagadják, hogy a magyar vásárlók is alig fele arányban kapnának csirkehúst a csirkés szendvicsbe. 

"A csirkéink 100% fehér húst tartalmaznak, fűszerekkel, páccal kiegészítve, az üzleteinkbe már kész, főtt formában érkeznek, szóját nem tartalmaznak. Erős kifogásokkal éltünk feléjük a megjelent cikkel kapcsolatban. Nem tudjuk, hogyan készülhetett ilyen megbízhatatlan és hibás adatokat tartalmazó jelentés, de mi ragaszkodunk annak teljes visszavonásához. A Subway legnagyobb prioritása, hogy ügyfeleink részére magas minőségű élelmiszerek gyártsunk. Ez a jelentés hibás, a helyesbítését várjuk" – reagált megkeresésünkre a cég magyar képviselete.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta