Most akkor csirke van a Subway szendvicsben vagy nem?

Az IFL Science a CBC Marketspace nevű oldal segítségével egy egyszerű tesztnek vetette alá a kanadai gyorsétteremláncokat: megnézték, hogy a csirkés szendvicseikben a csirkének nevezett húsdarab DNS-e hány százalékban azonos a csirke DNS-ével. Elég egyszerűnek és logikusnak tűnik, mégis balhé lett belőle. 

GettyImages-493636850
Joe Raedle / Getty Images Hungary

Mindenekelőtt azonnal le is lőnénk az legdurvább összeesküvés-elméleteket: az, hogy egy sima csirke, meg a csirkés szendvicsben található hús DNS-e eltér egymástól, egyáltalán nem meglepő, hiszen számolni kell a fűszerekkel, páccal vagy például a panírral. Na de arra senki sem számított, hogy a Subway Teriyaki csirkés szendvicsének sült csirkéjében mindössze 53,6 és 42,8 százalék között volt a csirke DNS aránya, míg például a McDonald's grillezett csirkéjében ugyanez a szám 84,9 százalék, a Wendy's-nél 88,5 százalék, az A&W nevű hely grillcsirkéje pedig egyenesen 89.5 százalékban tartalmaz csirke DNS-t. Ez az arány nem azt jelenti, hogy másmilyen állat húsából készült volna grillszendvics, egyszerűen csak azt, hogy annyi minden egyéb anyag került rá a már fentebb említett fűszerekből, tartósítószerekből, pácokból és egyebekből, hogy az már korántsem az a csirkemell szelet, aminek ön első hallásra gondolja. A teszt szerint a Subway csirkés szendvicsek húsai nagy arányban tartalmaztak szóját, de a kanadai Subway azonnal reagált a vádakra és visszautasítják a vizsgálati eredményeket.

Megkerestük a hazai Subwayt is, hogy mi a véleményük az ügyről: a kanadai központhoz hasonlóan szintén tagadják, hogy a magyar vásárlók is alig fele arányban kapnának csirkehúst a csirkés szendvicsbe. 

"A csirkéink 100% fehér húst tartalmaznak, fűszerekkel, páccal kiegészítve, az üzleteinkbe már kész, főtt formában érkeznek, szóját nem tartalmaznak. Erős kifogásokkal éltünk feléjük a megjelent cikkel kapcsolatban. Nem tudjuk, hogyan készülhetett ilyen megbízhatatlan és hibás adatokat tartalmazó jelentés, de mi ragaszkodunk annak teljes visszavonásához. A Subway legnagyobb prioritása, hogy ügyfeleink részére magas minőségű élelmiszerek gyártsunk. Ez a jelentés hibás, a helyesbítését várjuk" – reagált megkeresésünkre a cég magyar képviselete.

Oszd meg másokkal is!
Mustra