LÁJFHEKK

Egyszerű trükk a spórolásra: boríték módszer

2017. február 22., szerda 09:48 |

Számos lehetőség van arra, hogy beosszuk a pénzünk, ám a dolog legtöbbször azon bukik meg, hogy hiába az excel táblázat, ha nem vezetjük; hiába a jobbnál jobb pénzügyi appok, ha elfelejtjük, vagy egyszerűen cikinek érezzük beírni, hogy már megint két leárazott pólót vettünk, miközben a kocsi kötelezőjének befizetése egyre csúszik. Természetesen vannak beosztó és pontos emberek, nekik felesleges elolvasni ezt a cikket. Mások viszont nehezebben birkóznak meg a pénzügyekkel, és ők azok, akiknek jól jöhet a boríték módszer, melynek Fa Kinga az itthoni mestere.

shutterstock 235010593

Költségek

Rezsi

Iskola

Hitel

Kocsi

Kosztpénz

Ruha

Biztosítások

Váratlan kiadások

Megtakarítás

Pihenés 

Egészség

 A feladat roppant egyszerű: ha megjön a fizetés, vagy bármi más bevétel, amiből kalkulálnia kell a havi kiadást, keményen el kell osztani. Ehhez a legegyszerűbb borítékokat alkalmazni, amikbe az egyes tételek kerülnek, persze miután kikalkuláltuk, melyik borítékba mennyi kerüljön. Ehhez pedig az kell, hogy a család összeüljön és megbeszélje, mennyi a fix kiadás, amit minden hónapban ki kell termelni.

Ha már elkezdi az ember a boríték módszert, akkor érdemes hozzá a pénzügyeket is figyelni, akár appokon keresztül, akár egy Excel táblázatban vezetve, mert ez erőteljesen megnöveli a tudatosságot, és még arra is rávilágíthat, hol folyik el feleslegesen egy csomó pénz – mert ez még azoknál is megtörténhet, akik úgy érzik, komolyan figyelnek a dolgokra. Ha nagyon pontos és rendes ember, akkor készíthet borítékot felcímkézve vagy tovább fejlesztheti azt. 

Ha kiszámolta, mik a fix kiadások, akkor a fedezetüket (akár a csekkekkel együtt) érdemes bekészíteni a borítékba. A rezsi pontos összege persze nem minden esetben tervezhető, de általában becsülhető. Azt pedig családi szinten kell eldönteni, hogy a fennmaradó pénzösszeget hogyan osztja el, melyek a súlyponti kérdések, és melyek szorulnak háttérbe. 

Kérdés, mi van akkor, ha valaki ügyes beosztó, és nem fogy el a borítékba tett pénze? 

Akkor lehet örülni – első körben, illetve át lehet rakni a megmaradt pénzt a megtakarítás borítékba, ami lehet csak simán ennyi, de még jobb, ha rögtön van egy cél is hozzárendelve (mint például elektronikus eszköz csere, lakásfelújítási tervek, nyaralás, tanfolyam, stb.)

Önnek bejön a borítékozás?

 • 173
  Hát, izé. Ebben nem volt semmi újdonság.
 • 77
  Nekem bejön, próbálnám.
 • 169
  De most tényleg legyen minden pénzem borítékokban?
 • 10
  Van jobb módszerem. Meg is írom nektek jól.

Ennél rosszabb az a helyzet, ha elfogy a pénz a borítékból, pedig még szükség lenne rá. Ekkor érdemes egyrészt átnézni, hol csúsztunk el, és a következő hónapban korrigálni; másrészt ilyenkor jön jól a váratlan kiadás boríték. Persze, ha keveset kell beosztani, akkor csak az újratervezés marad, vagyis a költségek lefaragása. Arra sajnos a borítékmódszer sem nyújt megoldást, ha nem elég a bevétel, azon viszont sokat segíthet az összegek előre kiporciózásával, hogy ne költsük teljesen feleslegesen. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta