Az erdősített toronyházaké a jövő

Akkora siker lett Stefano Boeri milánói “Függőleges Erdő” (il Bosco Verticale) projektje, hogy Ázsiában két hasonló ikertorony is épül a közeljövőben. Az 5.8 millió fős Nankingba tervezett két torony részben hasonlítani fog a milánói Porta Nuova Isola területén található koncepcióhoz, tehát az 1956-ban született urbanista bio-építész ezúttal is növényfüggönnyel alkot ideális mikroklímát, szűri a napfényt, növeli a páratartalmat, védelmet nyújt a zajterhelés ellen és teszi élhetőbbé a zsúfolt nagyváros levegőjét.

Ázsia első “függőleges erdejét” a tervek szerint 2018-ban adják majd át, a 200, valamint 108 méter magas épületekbe pedig több, mint 3500 (kb. 1000 fa és 2500 kúszónövény és bokor) növényt ültetnek be. A ‘Nanjing Towers' fantázianéven futó projekttől azt várják, hogy a sűrű növényzetnek köszönhetően 60 kg friss oxigénnel lássa el Ázsia egyik legszenyezettebb levegőjű városát és a milánóihoz hasonlóan a madarak és rovarok lakóhelyeként is szolgáljon.

A magasabb épületben 28 emeletnyi irodahelyiség, múzeum, tetőtéri szórakozóhely és egy “zöld építészeti iskola” kap helyet, az alacsonyabb toronyban egy 247 szobás Hyatt hotel fog üzemelni tetőtéri medencével. A két épületet összekötő alsó részre üzlethelyiségeket, éttermet, élelmiszerboltot, konferenciatermet és kiállítótereket terveztek az építészek.

Az olasz építész népszerűnek mondható Kínában, ezért egy resort szálloda projektet is elcsípett Kína délnyugati részén fekvő tartományában, Guizhouban. A Wanfeng völgybe tervezett 31.200 négyzetméteres “függőleges erdőnek” várhatóan hamar híre megy majd a gazdagok körében, mivel a drámai tájakban erős régiót a New York Times is éltette a közelmúltban.

“A cél a szimbiózis. A fenntarthatóság nemcsak az energiatakarékosságtól függ, hanem a biológiai sokféleségtől is. Akkor igazán fenntartható valami, ha összhang van az ember, az építészet és a természet között” – mondja Boeri, akinek innovációja annyira népszerű, hogy a jövőben a svájci Lausanne-ban is épül hasonló torony és már Ausztráliában is felbukkantak hasonló látványtervek. A “La Tour des Cedres” (Cédrusok tornya) néven futó svájci toronyház az előző projektekhez hasonlóan luxuslakásoknak, éttermeknek, irodáknak és luxusüzleteknek ad majd otthont. A 117 méter magas épület teraszaira körülbelül 100 darab örökzöld cédrust, több mint 10 ezer évelő növényt és 6000 bokrot ültetnek majd.

* Vertical Forest in Lausanne Photo courtesy: @stefanoboeriarchitetti

Una foto publicada por Nature and Geology * (@natgeoit) el

Mindez szuperul hangzik, de vajon mi történik, ha tűz üt ki egy ilyen fákkal borított épületben? És egyáltalán, mennyibe kerülhet a közös költség egy ennyire “zöld" házban? Arra tippelünk, hogy rengeteg, mivel az epiteszforum.hu-n azt írják, hogy a növények ültetőládáinak karbantartása éppúgy a társasház feladata, mint az egyes ládákra meghatározott zöldfelület és növényzet cseréje és azok számának fenntartása. A szakmai oldalról többek között azt is megtudtuk, hogy például a milánói torony nagyjából 50 ezer négyzetméternyi családi házas külvárosi területnek felel meg.

Ön mit gondol, tényleg ilyen erdősített házakban fogunk élni a jövőben? Szavazzon!

Szerintem...

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek