Mutatjuk a Mies van der Rohe díj jelöltjeit

Az Európai Bizottság és a Mies van der Rohe Award szakmai zsűrije nyilvánosságra hozta, hogy a 355 jelöltből végül melyik az a 40 kortárs épület az Európai Unióban, amit érdemesnek talál a 60 ezer dollárral (kb. 17 millió forint) jutalmazott díjra. Az európai építészet legrangosabb elismerését kétévente adják át, és az elmúlt 16 évben olyan épületek részesültek benne, mint például Barozzi Veiga hangversenyterme Lengyelországban, az izlandi Harpa Koncert- és Konferenciaközpont, vagy a David Chipperfield által tervezett berlini Neues Múzeum.

A menő építészekből álló nemzetközi zsűri tagjai többek közt Stephen Bates, Goncalo Byrne, Peter Cachola Schmal, Pelin Dervis vagy Dominique Jacob, és elsősorban a mai trendeket és a kulturális örökséget veszik figyelembe az elbírálásnál. Idén sajnos nem jutott be magyar projekt a mezőnybe, de érdemes végignézni, milyen brit, francia, holland, norvég, finn, dán, olasz, román és spanyol épületeknek szurkolhatunk. Az öt döntős nevét még ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák, de a győztes nevére sajnos májusig még várni kell. A hajtás után mutatjuk, hogy milyen munkákkal lehetett pályázni a neves díjra!

Belgium

Dánia

  • Lundgaard & Tranberg Architects: Kvæsthus Pier, a városi pezsgéshez csatolt móló Koppenhágában
  • Lundgaard & Tranberg Architects: Kannikegården, plébánia Ribe községben. A téglaépületet egy 1100-es években épült kanonoki kolostor romjai köré húzták fel, és a tervek szerint koncerteket és filmvetítéseket is tartanak majd benne.
  • Johansen Skovsted Arkitekter: a Skjern folyó átemelő telepe (570 négyzetméter).

Finnország

  • OOPEAA Office for Peripheral Architecture: réz homlokzatot kapott Suvela kápolna Helsinki külvárosában.
  • OOPEAA Office for Peripheral Architecture: Puukuokka lakóház. A nyolc szintes, fából készült, környezetbarát bérház számos díjat bezsebelt az elmúlt években, többek között a Finn Építészeti Díjat és a 2015-ös Resident Act of the Year díjat is.
  • Esa Ruskeepää: Opinmäki School, modern oktatási központ és kampusz Suurpelto Espoo kerületében Finnország déli részén.

Franciaország

Németország

  • Studio Andreas Heller: a lübecki European Hansemuseum elnyerte a tavalyi iF Design Awardot, ami az egyik legrangosabb és legismertebb elismerés Németországban. A Lübeck történelmi városrészébe beillesztett kortárs épületet az UNESCO is kivételesnek és sikeresnek titulálta.
  • Thomas Kröger Architekten: az építészstúdió Berlin közelében alakított át egy 140 éves istállót nyaralóvá.

Írország

  • Donaghy + Dimond: A Model School Inchicore-t a “legjobb oktatási épületnek” választották meg a 2015-ös Architecture Awardson. A történelmi jelentőségű, 1850-ben épített általános iskolát valóban sikerült 21.századivá varázsolniuk az építészeknek, akik többek között hat új tanteremmel bővítették is az épületet.
  • TAKA: tégla és beton pavilont kapott Merrion krikett klub Dublinban.

#finland #espoo #suvela #suvelankappeli #suvelachapel #oopeaa #miesvanderroheaward2017 #nomination #architecture #wood Photo by @archmospheres Suvela Chapel by OOPEAA nominated for the Mies van der Rohe Award 2017. The European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award is one of the most prestigious acknowledgments for European architects. http://www.miesarch.com. It is a biannual prize that gives credit to professionals who are developing the architectural practice through new ideas and technologies, to build better spaces and cities. http://oopeaa.com OOPEAA’s work previously nominated for the Mies Award: Kärsämäki Church shortlisted 2005, Kuokkala Church shortlisted 2011, House Riihi nominated 2015. Altogether three buildings by OOPEAA are nominated for the 2017 award: Puukuokka One, Suvela Chapel and Periscope Tower.

Una foto publicada por Anssi Lassila (@oopeaa) el

Olaszország

  • OMA: az új Fondazione Prada nemcsak az egykori ipari komplexum előtt tiszteleg, de szokatlanul sokféle új tér bukkan fel az épületen belül is. A három új tömbbel bővült területen többek között kiállítási pavilon és mozi is helyet kapott.

Litvánia

  • Paleko Arch Studija és PLAZMA Architecture Studio: a helyi hagyományokra reflektáló 8 fadeszkás, emelt ház Vilniusban található.

Hollandia

  • Monadnock: a Nieuw-Bergeni új központ tornyából remek kilátás nyílik a környező természetvédelmi területekre, de a kis falu központi találkozóhelyén enni és inni is lehet.
  • OMA: az új rotterdami önkormányzati épület finoman alkalmazkodik a mellette lévő, 1953-ban épült önkormányzathoz. A modulrendszerű épületben irodák és lakóegységek is helyet kaptak.
  • NL Architects and XVW Architectuur: a deFlat Kleiburg Amszterdam egyik legnagyobb, 500 lakásos lakóháza. A 400 méter hosszú és 10+1 emelet magas épületet innovatívan gondolta újra a két építész stúdió.

Norvégia

  • Knut Hjeltnes AS Sivilarkitekter: Íme, egy szinte a tengerre épült sildegarnsholmeni hétvégi ház.
  • MDH Arkitekter SA és Masu: a Moholt 50150 – Timber Towers névre keresztelt tornyok Trondheim diáknegyedében találhatóak. A projekt keretében egy régi parkolót is felszámoltak, ezen a területen új lakások, óvoda, szupermarket és sportlétesítmény kapott helyett.
  • Ghilardi+Hellsten Arkitekter: Eldhusøya turista út az Atlanti-óceán partszakaszának egyik legkiemelkedőbb útvonalán.

Lengyelország

  • BBGK Architekci: a varsói Katyn Museum a kibővített kiállítási tér mellett egy hat hektáros parkkal is várja a látogatókat. A múzeum többek között az előtt a 21 ezer lengyel állampolgár előtt kíván tisztelegni az épülettel, akiket a szovjet titkosrendőrség ölt meg 1940 tavaszán, a város Citadel területén.

Portugália

Románia

Spanyolország

  • Emilio Tuñón Architects; Mansilla + Tuñón Arquitectos: a madridi királyi palotához csatolt épületben három kiállítási szint kapott helyet: az elsőn vannak a kárpitok, a másodikon a festmények, szobrok, míg a harmadikon tekinthető meg a királyi családok hintó. és autógyűjteménye.
  • H Arquitectes: a House 1014 néven futó ház Barcelona történelmi tartományában, a Granollersben található.
  • Bonelli Gil and Peris + Toral Arquitectes: a barcelonai kollektív ház nyugdíjasotthonként és egészségügyi központként funkcionál.

Museum of the Royal Collections by Emilio Tuñón Architects; Mansilla + Tuñón Arquitectos. #Madrid #Spain We try to produce a building that is invisible from La Almudena Square by occupying a buried space that is yet to exist. The Royal Collection Museum contains the plinth of the Royal Palace, constructing a linear space that follows the lines of the Palace itself. Authors Emilio Tuñón Álvarez (1959 Spain); Luis Moreno Mansilla (1959 Spain) Collaborators Structural engineering: Gogaite Mechanical: JG Ingenieros Technical architect: Santiago Hernán, Luis Baena Others: Intemac Collaborator (office): Carlos Brage, Ruben Arend, Matilde Peralta, Andrés Regueiro, Clara Moneo, Teresa Cruz, Bárbara Silva, Jaime Gimeno, Stefania Previati, David Nadal, Oscar F. Aguayo, Carlos Martinez de Albornoz, Asa Nakano, Coco Castillón, Javier González Galán, Mila Moskalenko, Inés García de Paredes #Culture #Heritage #Museum #EUMiesAward2017 #EUMiesNominees #EUarchitecture #architecture #miesbcn #miesarch #fundaciomiesvanderrohe More information at: miesarch.com/work/3665

Una foto publicada por EUMiesAward (@eumiesaward) el

Svédország

  • Tengbom: virágzó piacnak és kereskedelmi forgalomnak adott otthont a stockholmi Östermalm tér mindaddig, míg az egészségügyi kockázatok miatt az önkormányzat be nem tiltotta a működését. Miután 1888-ban a piac beköltözött az új Vásárcsarnokba, a szomszédos telek elvesztette eredeti funkcióját. Az új ideiglenes Vásárcsarnok egy olyan alternatív városi valóság, aminek köszönhetően elképzelhetjük, hogy milyen lett volna, ha ezen a központi téren marad a régi piac.

Törökország

  • Mimarlar ve Han Tümertekin: Izmirben található az Angelos Organic Olive Oil Mill, aminek célja, hogy a lehető leghagyományosabb technikával állítsák elő az organikus olívaolajat.
  • Tabanlioglu Architects: kortárs építészeti elemekkel bővült Isztambul legrégebbi könyvára, a Beyazit Public Library.

Fondazione Prada в Милане, 2015. #kolhaas #Fondazioneprada #milan

Una foto publicada por ИНТЕРЬЕР+ДИЗАЙН (@interiorplusdesign) el

Egyesült Királyság

  • Peter Barber Architects: a New London Award-díjas Holmes Road Studios a 10.században még szegényházként üzemelt, jelenleg 59 hajléktalannak biztosít átmeneti szállást a londoni Camden kerületben. Az épületben nemcsak lakást, hanem oktatási és képzési lehetőséget is biztosítanak a lakóknak.
  • Jaccaud Zein Architects: London északi részén található a Shepherdess Walk Housing, amit az építész a társával Tanya Zeinnel tervezett. Az új blokkban három ház és öt apartman található.
  • Alison Brooks Architects: a korábban szegregáltan élő közösségeket próbálja integrálni az Ely Court regenerációs program, melynek keretében 44 vegyes lakást adtak át a London déli részén található Kilburn Estate-ben.
  • Assemble: megfizethető lakásokat alakítottak ki a Liverpool egykor élénk fő utcáján található Granby Four Streetsen, ahol mindig is nagy volt a faji és etnikai sokszínűség. A több, mint két évtizede elhagyott lakásokat és köztereket 2011 óta folyamatosan renoválják, aminek köszönhetően a környéket a város építészeti és kulturális örökségeként tartják számon - írja a dezeen.com.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek