Díjat kapott az IKEA menekültháza

Az IKEA Alapítvány és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) Better Shelter elnevezésű menekültháza nyerte el a rangos Beazley Design of the Year-díjat a napokban. De a londoni Design Museum is a 2015-ben indított projektnek ítélte oda az építészeti, valamint a nagydíjat - számol be a Hyperallergic.com az elismerésről.

Így néz ki az Ikea menekültháza.
Így néz ki az Ikea menekültháza.bettershelter.org

A Johan Karlsson által tervezett átmeneti otthon egyébként olyan erős versenyzőket előzött be, mint például David Bowie utolsó albumának, a Blackstarnak a valóban különleges lemezborítója, a sebészeti beavatkozásokat végző robot, vagy a biciklisek biztonságát segítő okossisak.

Hogy mit tud egy ilyen lapra szerelt, újrahasznosított műanyagból készült ház? A bettershelter.org szerint négy óra alatt összerakható, hatvannyolc elemből áll, 57 négyzetméteres és öt személyes. Emellett kulcsra zárható ajtaja van, napelemmel működik a világítás, és még szúnyoghálós ablakot és USB-töltőaljazot is kapott.

Így fest belülről a strapabíró menekültház.
Így fest belülről a strapabíró menekültház.bettershelter.org

Bár kétszer annyiba kerül, mint a mezei menekültsátrak, de az eddigi fél-egy éves élettartammal ellentétben ezek akár három évig is lakhatóak. Ez pedig fontos szempont, mivel szomorú tény (amire az Ikea egyik ipari formatervezője is hivatkozott), hogy a menekültek akár 10 évet is eltölthetnek egy menekülttáborban.

Eddig 16 ezer darabot állítottak fel az Ikea-féle házakból, ilyen áll például Svédországban, Nigerben, Görögországban és Irakban is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra