Nyerjen teret a konyhapulton!

Mindenki szereti a rendezett, tiszta konyhát. Rendszerint arra törekszünk, hogy lehetőségeinkhez mérten mindent elpakoljunk a konyhapultról, hiszen akkor lesz rend. Így az evőeszközök, fakanalak, edények, fűszerek mennek a szekrényekbe és fiókokba, szépen rendszerezve. Ezzel csak az a baj, hogy amint belépünk a konyhába, hogy csináljunk valamit, rögtön kell hozzá egy kés. Vagy egy fakanál. Meg a fazék a szekrény mélyéről, meg fűszerek. És a fene vigye el, nem is csak naponta egyszer eszünk.

Ráadásul a főzés utáni rendrakásnál is melós folyton mindent a fiókokba meg szekrényekbe elpakolni, főleg, ha a kisördög is ott ugrabugrál az ember vállán: „Húsz perc múlva úgyis elő kell venni, mert a gyerek éhes lesz/szeretnél nassolni/ebédet csinálsz holnapra: minek vesződnél az elpakolással?!”

Arról a helyzetről pedig még nem is beszéltünk, amikor a konyhapult kényszerből lett rakodófelület. Igaz, eredetileg a KÉNYELMES konyhai előkészítő munkák helye volna, de a sok kipakolt, máshova már be nem férő holmitól lassan már egy vajas kenyeret is csak bajosan lehet megkenni. Pedig ez a gond is egyszerűen megoldható.

Rendszerezni kell a pultot

Ezt ráadásul csak egyszer kell megtenni, mivel később - ennek eredményeként - minden kéznél lesz, és nem lesz többé olyan melós az elpakolás sem!

[PINTEREST] 588f5f057610a

A rendszerezésben hatalmas segítség lehet az IKEA, hiszen tényleg jó ötleteik vannak. Sokan alkalmazzák azt a megoldást, hogy a merőkanalakat, húscsipeszeket, tésztakiszedőket egy sínre lógatják a pult feletti falon. Nos, ezt ki lehet maxolni úgy, ha nemcsak az eszközöket, hanem egy komplett polcot lógat a sínre: Így marad hely a merőkanalaknak is, de rögtön kettőzött tárolóterületet nyer (a polcot és az alatta lévő területet). A polcok több méretben is kaphatóak, így a fűszerektől a vágódeszkákon át akár a tányérokig szinte mindent tarthat rajtuk, és az áruk sem vészes. Plusz jó pont, hogy akár kis kaspókat is fellógathat, amiben tárolhatja az említett fakanalakat, tésztakiszedőket, miegymást, így kevesebb helyet foglalnak.

Kis polcok, lábakon

A pulton akkor tud jól helyet nyerni, ha vertikálisan gondolkozik. Hiszen a munkához jó 50-60 centi szabad hely mindenképpen kell, a konyhaeszközök többsége pedig ennek a felét sem éri el magasságban. A pultra így kerülhetnek olyan kis polcok, melyek osztják a vertikális teret, így rengeteg plusz pakolófelületet adnak. A különböző méreteknek köszönhetően akár a mosogató csapja mögé is pakolhat, de létezik sarokkivitel is belőlük, így kedvére válogathat.

Lógatva

A vertikális teret akkor is ki lehet használni, ha a pult feletti szekrények alja a rögzítési pont. Innen pedig akár makramé technikával elkészített kis tárolólat is le lehet lógatni, amibe a gyümölcsök, de a fűszerek vagy a fűszernövények is kerülhetnek. Ha pedig nem szereti, hogy lifegnek, akkor egy csavarral az alsópontjukon a pulthoz vagy a falhoz is rögzítheti őket.

[PINTEREST] 588f5ede43ca7

Gyorsan és olcsón

Ha nincs ideje a megrendelt dolgokra várni, és/vagy kézimunkával tárolót készíteni, akkor egy tortatartó vagy forgótálca is tökéletes megoldás lehet. Előbbi polc gyanánt használható, hiszen rajta, és alatta is tárolhat;, utóbbi forgatható volta miatt hasznos: Bár nem igazán spórol vele teret, de átláthatóvá és hozzáférhetővé tesz az egymás mögötti dolgokat is, ami nagyon hasznossá teheti például a sarkok kihasználásában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra