LÁJFHEKK

Elférnénk mind a 7 milliárdan egyetlen épületben?

2017. január 31., kedd 18:58

Mi lenne, ha a Föld jelenlegi lakossága, több mint 7 milliárd ember összegyűlne egyetlen épületben? A RealLifeLore Youtube csatornája telis-tele van olyan videókkal, amik eljátszanak az egész Föld népességének elhelyezésével különböző helyzetekben. Mi épp a digg-en bukkantunk rá arra a videóra, ami feltárja és elképzeli azt, hogy mekkora lenne egy ilyen "globális épület".

A videó egy érdekes alaszkai példával indít: van egy olyan épület egy Whittier nevű városkában, melyben egy egész falu, 214 ember él, sőt, az épületen belül megtalálható minden, amire az embernek csak szüksége lehet: orvos, boltok, rendőrség, templom és mosoda is. Rendben, 214 ember, de hol vagyunk a Föld több mint 7 milliárdos népességéhez képest?

A hatalmas stadionok csak kis épületek

A videó bemutatja a világ legnagyobb épületeit, és sorra veszi a befogadóképességüket: a Dallas Cowboys stadionját Texasban, ahol 80.000 ember fér el (ide például beleférne Andorra lakossága), vagy éppen Észak-Koreában a 114.000 férőhelyes Rangrado stadion. Ennél is 70.000 fővel nagyobb befogadóképességű épület lett volna az Adolf Hitler által megrendelt, de végül fel nem épült Volkshalle Berlinben, amibe 180 ezer ember, a város jelenlegi lakosságának 5 százaléka férne el. A nyitott stadionok már több férőhellyel bírnak, de közel sem lenne elég a bolygó teljes népességének.

Hogyan férnénk el ennyien?

De hogyan lehet elvégezni egy ilyen számítást? A  videóban a kutatók 1 négyzetméterre 5 embert számolnak: ez nem volna túl kényelmes, de így még elférnének úgy, hogy nem veszélyeztetnék egymás életét. A világon a legnagyobb alapterülete a Nevadában található Tesla gigaüzemének van: 530.000 négyzetméter, ami egy picivel nagyobb, mint a teljes Vatikán. Így a világ legkisebb országa már bőven elférne ebben a hatalmas gyárban. Ha pedig az 1 négyzetméteres szabállyal számolunk, akkor majdnem 3 millió embernek volna benne helye.

A sok-sok számolás és példa után a videóban elárulják a megoldást: egy 1.346 km hosszú és magasságú, kocka alakú épület elegendő lenne az egész Föld jelenlegi lakosságának összegyűjtésére. Ez ugyan nagyon nagynak tűnhet, de nem az: az óriási kockaépület könnyedén elférne New York belvárosában. A hatalmas kocka méreteinek elképzeléséhez gondoljon mondjuk a világ jelenlegi legmagasabb épületére, a Burj Khalifára: ez 830 méter magas, de 2020-ra lesz kész a Jeddah Tower, amit már több mint 1000 méter magasra terveztek. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta